...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Društvo / Obrazovanje

Kroz izazove do usavršavanja

08.01.2019.

Univerzitet u Novom Sadu broji više od 50 000 studenata. Zamislite da budete najbolji od svih? Upravo to je uspela Miljana Bigović, koja je završila osnovne akademske studije Prava - Smer unutrašnjih poslova, sa ukupnom prosečnom ocenom 10. Ona je gostovala u studentskoj emisiji "Pokretač" i otkrila nam je kako je došla do ovakve jedne prestižne nagrade.

.

Ceo intervju poslušajte u studentskoj emisiji Pokretač:

Odakle motivacija?

Nisam sigurna. Ja sam oduvek volela knjigu, da čitam, da se usavršavam, i onda nekako baš od osnovne škole sam htela da budem najbolja i onda sam bila i u osnovnoj i u srednjoj i na Univerzitetu, nisam baš ciljala tako visoko. Zadovoljila bih se samo Fakultetom al eto nekako je ispalo da na kraju budem najbolji student Univerziteta i drago mi je zbog toga.

Koje su prednosti Pravnog fakulteta?

Nakon završenog Pravnog fakulteta imate mnogo opcija. To je prva stvar. Prvo, sam Fakultet ima raznovrstan skup vannastavnih aktivnosti kojima vi možete da se posvetite u potpunosti paralelno sa predavanjima bez zapostavljanja ičega. Ja sam koristila sve prilike, sve pravne klinike, sva takmičenja, simulacije suđenja. Postoji sijaset aktivnosti toliko da niste sigurni da li možete da postignete, ali možete.

Šta ti je bilo najzanimljivije?

Meni su odlasci u Hag bili jako interesantni. Kad kažeš samo da odeš u Hag zvuči lepo, meni je to već zazvučalo tako na drugoj godini ali sam bila previše mlada pa sam se u trećoj i četvrtoj godini posvetila toj simulaciji suđenja pred međunarodnim krivičnim sudom u Hagu i mi smo se za to spremali dve godine. Prve godine sam išla kao istraživač, tako da sam se bavila pisanjem samog podneska dok sam druge godine išla kao govornik, tako da sam i nastupala kad sam osetila da sam spremna za to i zaista je to bilo jedno od najlepših iskustava i jako dobra priprema za master u inostranstvu.

Koji su ti bili najveći problemi u toku studiranja?

Hm, vreme (smeh). Borba sa vremenom kad dođu ispitni rokovi, onda sam morala da se dobro organizujem i da pripremim ispite. Posebno kada sam u jednom momentu imala osam ispita u jednom roku kako bih uspela da diplomiram ranije i odem na master jer u većini slučajeva, a u Švedskoj je baš tako, školska godina počinje u septembru. Nama se školska godina završava u septembru i onda u oktobru počinje sve tako da je jedini mogući rok u kom možete da završite sve junski rok. Ne računam jul i avgust jer morate završiti studije ranije ako želite da odete. Tako da sam položila osam ispita u jednom roku i pritom smo proveli i jednu nedelju u Hagu na takmičenju jer se ispostavilo da je baš u periodu ispitnog roka i takmičenje.

milj3 jpg

Upisala si master u Švedskoj, da li si oduvek htela da upišeš master u inostranstvu ili si se dvoumila?

Razmišljala sam dosta. Svakako želim da se usavršavam konstantno i kada sam završila ovde osnovne studije zaključila sam da bi bilo najbolje da se usavršavam na neki drugi način jer ovde sam već shvatila kako funkcioniše sistem i znala sam da mogu te master studije da završim lepo kao i osnovne jer su uglavnom lakše ali sam odlučila da postavim sama sebi izazov i onda sam odlučila da upišem master studije u Štokholmu i studiram međunarodne trgovinske arbitraže.

Koliko se njihov studentski život različit od našeg?

Studentski život ne toliko, ali sam obrazovni sistem veoma. Veliki je akcenat na timskom radu što kod nas apsolutno nije slučaj. Sećam se kada smo prvi put dobili pitanje na predavanju odmah sam podigla ruku da zablistam prvog dana da bi mi profesorka  rekla 'Ne Miljana, prvo se konsultuj sa kolegama oko tebe pa onda odgovorite kao grupa' i mogu reći da sam se osećala posramljeno u tom trenutku, ali ja sam naučila da tako funkcioniše sistem kod nas.

Da li ti je znanje koje si dobila na Pravnom bila dobra potpora za master? 

Mogu reći da sam dobila fenomenalnu osnovu. Nije to samo do sistema već do tebe koliko usvojiš, koliko želiš da znaš. Da dobijaš mogućnost da zaista naučiš mnogo i da se usavršiš, to je definitvno istina.

Imaš li već nešto u planu nakon master studija?

Želim da počnem da radim, želim da završim i doktorske studije ali želim pre toga da malo okusim praksu da bih mogla tim doktorskim studijama da pristupim u potpunosti. Nisam sigurna da li ću ostati tamo ili ću se vratiti ovde. Znam da me ovde ne očekuje baš sjajan početak, mogla bih biti advokatski pripravnik, to je nešto gde vidim sebe, međutim plate advokatskih pripravnika su dosta loše kod nas i onda me to odmah u startu odbija. Naravno da bih volela da se vratim i da budem sa svojom porodicom i prijateljima, a ovako moram da vagam.

Svetlana Paramentić 

Možda te još zanima:

.

Dodeljene nagrade "Dr Zoran Đinđić"

Ovogodišnji dobitnik nagrade "Dr Zoran Đinđić" za mladog naučnika i istraživača je vanredni profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu…

.

Književnost je tamo gde su ljudi

Bookvalisti je jedan od poznatijih domaćih Jutjub kanala čija je tema književnost. Manjak sadržaja posvećenih ovim temama Miloš Živković i…

.

Živci i dalje trepere

Bend Proleće nastao je u Novom Sadu pre punih 30 godina. Negujući tvrdi punk/HC/trash zvuk, Nebojša Reljin Feki i drugari iz…

.

Za pravu profesiju moramo istražiti sebe

Svima nam nekad deluje da smo sebi zacrtali prevelike planove koje nikada nećemo ispuniti ili da smo recimo promašili profesiju…

.

Veštačka inteligencija koja poboljšava CV-jeve

Da biste došli do posla danas nije dovoljno samo da ga dobro poznajete, već i da se predstavite na pravi…

.

Oslanjamo se na muziku uz koju smo odrasli

Jedan od bendova koji je ove godine nastupio na festivalu Punk rock holiday, oduševio nas je više od ostalih. U…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Marko
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Kalendar događaja

Decembar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
      
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
     

Anketa

Šta mislite o našem novom sajtu?

Oradio logo