...
TRENUTNO13:00 - 14:00RetroTips

Društvo

Ko je odgovoran, kreator sadržaja ili vaspitanje publike?

31.10.2018.

Drugog dana Brave New Media Foruma u Beogradu, tema koja se provlačila kroz sve panele bilo je pitanje ko je odgovoran za sadržaj koji se plasira: kreatori tog sadržaja, publika koja ih apsorbuje na različite načine, ili roditelji koji ne vode računa o tome šta deca i mladi gledaju na internetu.  

.

Društveni mediji postali su relevantan izvor informacija, ali i lažnih vesti. Istovremeno i igralište za blogere, jutjubere i Instagram zvezde. Sve je veći jaz, ne samo između online i offline medija, već i između različitih generacija u društvu. Na panelu pod nazivom "Kako se youtuberi suočavaju sa slobodom i odgovornošću na internetu" govornici su, između ostalog, pričali o sadržaju koji je diskutabilan, kako on stiže do publike i kako utiče, s obzirom na to da su oni koji gledaju taj sadržaj uglavnom deca.

Na primer, u Srbiji, kako je naveo Youtuber Darko Dex Radovac može se desiti da se sponzorišu i youtuberi koji imaju, po njegovom mišljenju, negativan uticaj. Glavni razlozi su klikovi koji će doprineti profitu i popularnosti, nevezano za to da li je taj sadržaj dobar ili ne. S druge strane, Youtuber iz Holadije Rens Polman rekao je da u njegovoj zemlji to zavisi od kompanije koja želi da sponzoriše određeni sadržaj, odnosno da li će određeni "influenser" biti pogodan za produkte koje će reklamirati.

Na Instagramu je skoro identična situacija, a Biljana Stojiljković poznatija kao Bidžovan na ovoj društvenoj mreži, ispričala je da je dobijala pozive da reklamira nešto što je potpuno suprotno njenom stavu.

bnmf jpg

Pored ovog problema, učesnici prvog panela posebnu pažnju obratili na one zbog kojih i uspevaju na društvenim mrežama, a to je publika. Zaključak se sveo na to da su ipak roditelji oni koji moraju najviše da obrate pažnju na svoju decu, da ih slušaju i usmeravaju, dok je kreator sadržaja odgovoran za bazu fanova koju prikuplja.

Spajanjem medijskih stručnjaka, aktivista i predstavnika civilnog društva sa mladima, cilj Foruma bio je da predstavi inspirativne primere najbolje prakse iz tradicionalnih i "mladih medija" sa Zapadnog Balkana, kao i drugih zemalja zapadne i istočne Evrope. Nakon prvog panela, posetioci Foruma imali su priliku da odgledaju dečije i omladinske emisije iz regiona. Na različite načine, iz različitih uglova, dokazano je da se deci, kao i omladini, veliki broj oblasti života mogu predstaviti na jako interesantne načine.

Koliko je bitno razmišljati o posledicama sadržaja, toliko je bitna edukacija onih koji to kreiraju.

Forum je, baš iz pomenutih razloga, pružio mogućnost dijaloga između medijskih profesionalaca, aktivista na društvenim mrežama, nevladinog sektora i mladih sa akcentom na one do 21 godine. Zbog toga su na narednom panelu govorili predstavnici DW Akademije, Asocijacije medija, Serbian Press Council-a, KOMS-a, LocalPress-a, koji su tokom godine obezbedili obuke i radionice  u Srbiji za mlade, ne samo buduće novinare, već i za sve one koje žele da znaju prava građana, na koji način mogu da se žale institucijama ako, na primer, mediji ne prenose sadržaje profesionalno.

bnmf2 jpg

Zbog toga, kako kažu govornici, najbitnija je edukacija najmlađih, kako bi bili upoznati sa svojim pravima i kako bi to mogli da šire među svojim vršnjacima.

Medijski stručnjaci, vlogeri, jutjuberi, aktivisti, predstavnici civilnog društva, skupljeni na jednom mestu, ukazali su kako publici tako i međusobno, da postoje raznovrsni načini i formati za kreiranje određenog stava na internetu, kojim će edukovati i nasmejati svoju publiku.

Za one najmlađe, naznačeno je da moraju biti svesni posledica koje se mogu naći u virtuelnom svetu. Kao najvažnija stavka istaknuto je da roditelji moraju da budu oni koji će motriti na to šta deca konzumiraju na internetu, kako bi ona mogla razlikuju šta je dobro a šta ne. Samim tim, roditelji će ih i učiti kako da odrastaju u svetu tehnologije.

Svetlana Paramentić

Možda te još zanima:

.

U rešavanje vršnjačkog nasilja treba da budu uključeni svi

Nedavno održani Brave new media forum u Beogradu obeležili su i paneli na temu vršnjačkog nasilja, kako u stvarnom, tako i…

.

Mladi sve češća tema u domaćim medijima

Glavna tema Brave New Media foruma, koji se i ove godine održava u Beogradu, bila je slika mladih u domaćim…

.

Pomoć mladima da detektuju probleme

Ovogodišnji, dvodnevni "Brave new media forum", održava se u Pozorištu "Duško Radović" u Beogradu i baviće se između ostalog pitanjima…

.

Letnja škola Festivala pomirenja

Letnja škola u okviru Festivala pomirenja “Dare to reconcile: Building peace on the ruins of history” biće održana od 20.…

.

Neobično topao april ne donosi više UV zračenja

Prva polovina aprila donela nam je istorijski visoke temperature. Proteklog vikenda vazduh u Srbiji je dostizao temperaturu do 30 stepeni…

.

Code9 radionice

I ove godine, već dvanaesti put kompanija Levi9 i Udruženje studenata elektrotehnike Evrope – Lokalni komitet Novi Sad (EESTEC LC…

  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Za i protiv
  • 13:00 RetroTips
  • 14:00 Eko linija
  • 15:00 Vaš DJ sat

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo