...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Društvo

U rešavanje vršnjačkog nasilja treba da budu uključeni svi

19.11.2019.

Nedavno održani Brave new media forum u Beogradu obeležili su i paneli na temu vršnjačkog nasilja, kako u stvarnom, tako i u online okruženju.

.

Više o ovoj temi poslušajte u studentskoj emisiji Pokretač


Jedna od govornica na panelima bila je i Tijana Milošević, istraživač Centra za prevenciju nasilja na Univerzitetu u Dablinu. Prema njenim rečima, ljudi često nemaju svest o tome šta sve može biti nasilje.

"To može da bude i isključivanje. Može da bude i ono tiho ignorisanje nekoga, što može da bude mnogo bolnije nego da vas neko udari, da vam kaže neku lošu stvar. To se uvek dešava u nekom sistemu društvenog pozicioniranja i ono što je jako bitno reći, to neće da prestane kad deca odrastu. To se dešava i na poslu i može da bude mnogo brutalnije", kaže Tijana.

Na nivou Evrope ne postoji jedinstvena statistika po pitanju vršnjačkog nasilja. Razlog za to je činjenica da se istraživanja na ovu temu sprovode na različite načine. U nekim istraživanjima ispitanici odgovaruju na pitanje da li su ikada iskusili nasilje, a u drugim da li se to desilo u proteklih godinu dana. Ključni kriterujum za definisanje nasilja u pojedinim istraživanjima je i učestalost.

brave new media forum 2019

Brave new media forum: panel na temu vršnjačkog nasilja

Bez obzira na to kako definišemo vršnjačko nasilje, najvažniji element u borbi protiv ove pojave je prevencija, objašnjava Tijana Milošević.

"Bitno je napomenuti da nije dovoljno kada se nešto loše desi da postoji protokol šta škola radi, već treba da postoji aktivna implementacija programa, edukativnih programa, koji su programi prevencije. Oni mogu da se fokusiraju na različite stvari. Fokus može da bude, recimo, na razumevanju šta je empatija i podizanju empatije kod mladih ljudi", objašnjava Tijana.

Kao dobar primer Tijana Milošević navodi program koji je osmislio jedan univerzitet u Finskoj. Ovaj program se fokusira na posmatrače, a ne na direktne žrtve nasilja.

"Znači uključivanje i edukacija posmatrača, da se na neki način zauzmu, da ustanu za žrtvu. Da ih na neki učimo da barem ne podržavaju osobu koja to radi, nego da prosto razumeju tu dinamiku i nemaju strah, da razumeju šta su prave vrednosti da nekoga ne treba napadati", navodi Tijana.

Kako kaže naša sagovornica, bitno je da škole imaju aktivnu ulogu u prevneciji vršnjačkog nasilja. U rešavanje ovih situcaija treba da budu uključeni svi - od direktora, preko učitelja, do školskog psihologa, ali i roditelja.

M. L.

Možda te još zanima:

.

Stanari domova odgovorni za svoje stvari, bez obzira na vanredno stanje

Studenti se polako vraćaju u domove, uz potvrde da imaju obaveze na fakultetu. Zbog toga što su domovi u jednom…

.

Ne živimo u ravnopravnom društvu

"ON/A ravnopravno OsN/Aženi" je projekat u kome su mladi razmatrali stereotipe i predrasude koje postoje u našem društvu, upoređivali ih…

.

Kolači bez šećera postoje!

Da li možete da zamislite ukusan kolač bez šećera i brašna? Gotovo je nezamislivo. Ukoliko vam kažemo da takve poslastice…

.

Mirko Topalski: Klasični rokenrol gejmer

Vreme izolacije i boravka među četiri zida koristili smo na različite načine. Neki su radili od kuće, neki su se…

.

Izumiranje pčela neodvojivo od ljudske propasti

U romanu Kormaka Mekartnija "Put", prema kojem je režiser Džon Hilkout snimio istoimeni film, postapokaliptični svet ostao je bez hrane.…

.

Šta raditi i gde ići tokom leta?

Postoji jedna, reklo bi se utešna rečenica koja se često čuje, a ona glasi: i to će proći. Cela situacija sa…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Marko
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

Da li planirate letovanje?

Oradio logo