...
TRENUTNO12:00 - 14:00Pre podne na O radiju

Društvo

U rešavanje vršnjačkog nasilja treba da budu uključeni svi

19.11.2019.

Nedavno održani Brave new media forum u Beogradu obeležili su i paneli na temu vršnjačkog nasilja, kako u stvarnom, tako i u online okruženju.

.

Više o ovoj temi poslušajte u studentskoj emisiji Pokretač


Jedna od govornica na panelima bila je i Tijana Milošević, istraživač Centra za prevenciju nasilja na Univerzitetu u Dablinu. Prema njenim rečima, ljudi često nemaju svest o tome šta sve može biti nasilje.

"To može da bude i isključivanje. Može da bude i ono tiho ignorisanje nekoga, što može da bude mnogo bolnije nego da vas neko udari, da vam kaže neku lošu stvar. To se uvek dešava u nekom sistemu društvenog pozicioniranja i ono što je jako bitno reći, to neće da prestane kad deca odrastu. To se dešava i na poslu i može da bude mnogo brutalnije", kaže Tijana.

Na nivou Evrope ne postoji jedinstvena statistika po pitanju vršnjačkog nasilja. Razlog za to je činjenica da se istraživanja na ovu temu sprovode na različite načine. U nekim istraživanjima ispitanici odgovaruju na pitanje da li su ikada iskusili nasilje, a u drugim da li se to desilo u proteklih godinu dana. Ključni kriterujum za definisanje nasilja u pojedinim istraživanjima je i učestalost.

brave new media forum 2019

Brave new media forum: panel na temu vršnjačkog nasilja

Bez obzira na to kako definišemo vršnjačko nasilje, najvažniji element u borbi protiv ove pojave je prevencija, objašnjava Tijana Milošević.

"Bitno je napomenuti da nije dovoljno kada se nešto loše desi da postoji protokol šta škola radi, već treba da postoji aktivna implementacija programa, edukativnih programa, koji su programi prevencije. Oni mogu da se fokusiraju na različite stvari. Fokus može da bude, recimo, na razumevanju šta je empatija i podizanju empatije kod mladih ljudi", objašnjava Tijana.

Kao dobar primer Tijana Milošević navodi program koji je osmislio jedan univerzitet u Finskoj. Ovaj program se fokusira na posmatrače, a ne na direktne žrtve nasilja.

"Znači uključivanje i edukacija posmatrača, da se na neki način zauzmu, da ustanu za žrtvu. Da ih na neki učimo da barem ne podržavaju osobu koja to radi, nego da prosto razumeju tu dinamiku i nemaju strah, da razumeju šta su prave vrednosti da nekoga ne treba napadati", navodi Tijana.

Kako kaže naša sagovornica, bitno je da škole imaju aktivnu ulogu u prevneciji vršnjačkog nasilja. U rešavanje ovih situcaija treba da budu uključeni svi - od direktora, preko učitelja, do školskog psihologa, ali i roditelja.

M. L.

Možda te još zanima:

.

Džez je sloboda

"Džez nigde nije mejnstrim" i "Džez je muzika koja se dešava u momentu" reči su profesionalnog muzičara Andrije Gavrilovića iz…

.

Telefon - glavni neprijatelj u ispitnom roku

Da li vam se dešavalo da, kada treba puno da učite za ispitni rok, uhvatite sebe kako na Instagramu prelistavate na…

.

Na televiziji se gledaju domaće serije i sport

Mitove o zlatnom dobu televizije obično prati rečenica - ulice su bile puste dok je to bilo na TV-u. Da…

.

Uzimanje pravde u svoje ruke dovodi do anarhije

Šta radiš kada si kivan na ono što se dešava oko tebe? Šta radiš kada vidiš da je neko uzeo…

.

Novi zvuk u pet koraka

Novi zvuk u gradu njihov je nazaustavljivi moto. Beogradski sastav Artan Lili uspeo je ponovo da osveži svoj izraz namerno…

.

"Kosa" pola veka kasnije: Da li se nešto promenilo?

Kultno delo "Kosa" prevenstveno je bilo zamišljeno kao brodvejski pozorišni komad, ali je svoju punu slavu dobilo filmskom ekranizacijom, pod…

  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 11:00 U kakvoj zemlji želim da živim
  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 14:00 RetroTips
  • 15:00 Radio Gruvanje

Kalendar događaja

Januar 2020.
PonUtoSreČetPetSubNed
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  

Anketa

Koliko verujete u horoskop?

Oradio logo