.
Trenutno
Danube Streamwaves Live
 Dušan Majkić i Predrag Novković
Društvo

Agneš: Vožnja bicikla zimi nije bauk

03.12.2014.

Svaki dan je dobar dan za vožnju biciklom, kazala je za O radio Agneš iz Novosadske biciklističke inicijative.

.

“Ne postoji sezona vožnje biciklima i mislim da je skoro pa svaki dan dobar za vožnju, a sve zavisi od toga kako se obučemo i kako pazimo na sebe”, poručila je Agneš Ćurčić Asodi svima koji se pitaju da li biciklo može da se vozi i tokom predstojeće zime.

Agneš je “ubrana biciklistkinja”, što znači da većinu svojih dnevnih poslova po gradu obavlja koristeći upravo ovo prevozno sredtvo. Ona to radi i zimi, pa je navela nekoliko važnih predloga kako da se vozači zaštite od hladnoće i mraza.

Agneš kaže: Potrebno je iskustvo, odnosno da se nauči kako se zimi vozi. Oni koji imaju bicikle sa širokim gumama i kramponima, mogu slobodno voziti i po svezem snegu, a grupe biciklista nekada namerno organizuju ovakve vožnje, kao što se organizuje sankanje, jer je zabavno i zanimljivo. Obavezno treba pripaziti kada je poledica da se malo sporije vozi.

Nije potrebno kupovati neku posebnu odeću za zimsku vožnju. Ja sam vozila biciklo i na minus 15 stepeni. Bitno je samo dobro se obući, imati potkošulju, grilonke, helanke, a kada duva vetar dodati i vetrozaštitni pojas. Treba zaštiti lice, oči, nositi kapu, šal, rukavice, marame.

Treba nekoliko puta isprobati zimsku vožnju, da bi znao da li si se previše natruntao ili imaš premalo stvari na sebi. Već posle jedne zime na biciklu naučiš šta sve treba da radiš.

Savet za devojke je da se ne šminkaju pre zimske vožnje, jer od hladnoće oči suze. Dešavalo mi se da dođem na posao kao Alice Cooper, sa razmazanom šminkom i maskarom, pa sam naučila da to uradim tek kad stignem tamo gde sam krenula.

MEL

.
Probna vozačka dozvola moći će da traje i do četiri godine, kaže pravilnik novog Zakona o bezbednosti saobraćaja. Ovo je jedna…
.
Nezaposlenost mladih na Zapadnom Balkanu je zabrinjavajuća, među najvišim u svetu. Kako bi  odgovorila na ove izazove, Beogradska…
.
Ako ste ovaj muzički sastav nekada čuli uživo, znate zašto bi trebalo da ih slušate opet. Ako ih niste slušali uživo, ali ste…
Program
Kalendar događaja
Septembar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
      
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
      
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?