...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Tehnologija

AI preuzima vlast u budućnosti

23.05.2024.

Naučnik Džefri Hinton, koji se smatra "kumom veštačke inteligencije" kaže da će vlade širom sveta morati da nađu način kako bi se nosile s uticajem veštačke inteligencije na nejednakost.

.

Profesor Džefri Hinton rekao je za BBC da je "veoma zabrinut da će veštačka inteligencija preuzeti mnoge svakodnevne poslove", da bi to moglo da poveća nejednakost i da su potrebne reforme kako bi se to sprečilo.

Istakao je da iako smatra da će veštačka inteligencija povećati produktivnost i bogatstvo, novac će ići bogatima, "a ne ljudima čiji poslovi budu izgubljeni i to će biti veoma loše za društvo".

Profesor Hinton je pionir neuronskih mreža, koje čine teorijsku osnovu veštačke inteligencije. Do prošle godine radio je u Google-u, ali napustio je tehnološkog giganta kako bi mogao slobodnije da govori o opasnostima od neregulisane veštačke inteligencije.

Profesor Hinton ponovio je svoju zabrinutost o pretnjama AI-ja za celokupno čovečanstvo. "Pokazuje se da vlade nisu bile voljne da obuzdaju vojnu upotrebu veštačke inteligencije, a tehnološke kompanije ne ulažu dovoljno truda u bezbednost", tvrdi.

Hinton je rekao da za pet do 20 godina postoji verovatnoća da ćemo morati da se suočimo s problemom AI-ja koji bi mogao pokuša da preuzme vlast. "To bi dovelo do pretnje na nivou izumiranja za ljude jer bismo mogli da kreiramo oblik inteligencije koji je bolji od biološke inteligencije, a to je za nas veoma zabrinjavajuće", kaže on.

Veštačka inteligencija bi mogla da se autonomno razvije tako da ima za cilj preuzimanje kontrole, a to pokazuju i dosad benigni alati za, na primer, prevođenje teksta.

"Ono što me najviše brine kod AI-ja jeste da oni mogu samostalno da donose odluke o ubijanju ljudi", kaže.

Profesor Hinton predlaže stoga nešto poput Ženevske konvencije, međunarodnog ugovora za regulisanje vojne upotrebe veštačke inteligencije. "Ali mislim da se to neće dogoditi dok se ne dogode veoma gadne stvari", dodao je.

S obzirom da je u toku nova trka u naoružanju između SAD-a, Rusije i Kine, Hinton kaže da bi najbolje rešenje bila zabrana vojne upotrebe veštačke inteligencije.

Izvor:www.b92.net

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Microsoft odlaže lansiranje kontroverzne Recall AI funkcije

Microsoftova funkcija Recall AI neće biti lansirana sa prvom serijom Windows 11 Copilot+ računara 18. juna, kako je ranije bilo…

.

Apple najavljuje integraciju ChatGPT-a u Siri i svoje operativne sisteme

Apple će integrisati ChatGPT u Siri glasovnog asistenta i svoje operativne sisteme, kako bi sustigao konkurenciju u oblasti veštačke inteligencije.…

.

Sakrivaće se lajkovi na mreži X

Drušrvena mreža X uskoro će početi da skriva sve "lajkove". Kako navode izvori iz te kompanije,  ova dugo očekivana promena…

.

Kompanija za nuklearnu energiju koju podržava Bil Gejts počela gradnju u Vajomingu

Kompanija TerraPower, koju je pored ostalih podržao i Bil Gejts, počela je gradnju svoje prve komercijalne nuklearne elektrane u blizini…

.

Zaposleni u Samsungu štrajkuju po prvi put u istoriji

Sindikat koji predstavlja desetine hiljada radnika kompanije Samsung Electronics u Južnoj Koreji stupio je u štrajk u petak 7. juna,…

.

Cisco pokreće fond od milijardu dolara za veštačku inteligenciju

Tehnološki gigant Cisco je aktivirao fond od milijardu dolara za investiranje u startape veštačke inteligencije, pridružujući se listi velikih tehnoloških…

  • 15:00 Superoperater
  • 16:00 Music mix by Anja
  • 21:00 Music Mix by Bea

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo