...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Muzika / Festivali

Studentski domovi kao hosteli

02.07.2015.

Više od 1000 posetilaca Exita smestiće se u novosadskim studentskim domovima. Studenti koji zbog ispitnog roka moraju da ostanu u domu do 15. jula zbog posetilaca Exita moraju da pređu u domove koji nisu predviđeni za turiste. Direktor Studentskog centra Novi Sad Jovan Bjelobaba kaže da su studenti na vreme obavešteni da posle 5. jula postoji mogućnost da se zbog festivala prebace u drugi dom, ili će biti spojeni sa drugim studentima koji su sami u sobama.

.

"Studenti su imali rok i obavešteni su na vreme obaveštanjem i vestima na sajtu, da su prema klauzuli u ugovoru  obavezni da posle 5. jula  prema odluci Uprave pređu, ili u drugu sobu, ili u drugi domu ukoliko je to potrebno", rekao je direktor Centra.

Studenti  koji su i dalje u domu, pobunili su se protiv ovakve odluke Uprave, jer kako kažu – dešava se da moraju da razmišljaju o selidbi u momentu kada im i dalje traje ispitni rok.

Prema pravilima stanovanja u domu, studenti koji imaju obaveze na fakultetima, uz potvrdu fakulteta mogu da ostanu do 15. jula. Svi ostali su dužni da do 5. jula napuste svoje sobe, nakon čega se domovi pretvaraju u hostele. Direktor ovakve odluke opravdava time što se studentski domovi u julu i avgustu ne finansiraju iz budžeta države.

"Studentski centar je izuzetno značajan smeštaj za vreme leta, jer se u periodu od 5. jula do 21. avgusta Centar finansira iz svojih izvora, a ne iz budžeta države", potvrdio je Bjelobaba.

On je dodao da sav novac koji sakupe letnjim izdavanjem soba kasnije ulažu u renoviranje domova.

sobedom jpg

Foto: Soba za izdavanje u Domu C

No, deo sporne klauzule u ugovoru na koju skreću pažnju studenti jeste da "Student potvrđuje da je saglasan da se po NALOGU SC Novi Sad iseli iz studentskog doma, a u slučaju... potrebe smeštaja UČESNIKA značajnih manifestacija...".

Sporna tačka ugovora kaže da se studenti odriču svojih mesta zbog "učesnika manifestacije", a ne posetilaca koji dolaze u domove.

Kapacitet svih domova u Novom Sadu je 3064 mesta. Nakon konkursa, studentima sledi 3014 mesta, dok je 30 mesta predviđeno za studente na razmeni i 20 koji raspoređuje Pokrajinski sekretarijat za nauku i obrazovanje. Cena sobe u letnjem periodu za one koji je bukiraju je 10 evra uz pdv i boravišnu taksu. Taksa nije ista za svaki dom i zavisi od dela grada i kategorije doma. Sobe u domovima druge kategorije su 7 evra sa pdv-om i boravišnom taksom. Sobe u domovima prve kategorija dostizale su cenu i do 30 evra za dve osobe. Prema sajtu bookers.com sve dostupne sobe u Hostelu 1 (Dom Nikola Tesla odnosno dom C) su bukirane. 

Sa druge strane, studenti koji žele da ostanu u domu od 5. jula do 21. avgusta plaćaju takozvanu recepciju koja iznosti 11490 dinara za dom prve kategorije.

N.Š.

 

Možda te još zanima:

.

Jeftin studentski smeštaj kao sveti gral

Konkurs za dodelu studentskog smeštaja u Novom Sadu završen je za studente prve godine, a za ostale će trajati do…

.

Poskupljenje stanarine ostavlja na studijama samo privilegovane

Divljanje cena na sramotno neregulisanom tržištu stanova za izdavanje naročito je pogodio studente. Mladi koji studiraju u velikim univerzitetskim centrima…

.

Bio državni ili privatni, studentima je dom bolja opcija od iznajmljivanja stana

Mnogi studenti odlučuju se da tokom studiranja žive u domu. Takva vrsta smeštaja je jeftinija od iznajmljivanja stana, a ima i…

.

Većina studenata ne želi da se vakciniše

Počela je vakcinacija protiv koronavirusa u studentskim domovima u našoj zemlji. Prema trenutnim podacima, u Srbiji je registrovano više od…

.

Studenti iz Novog Sada sinoć na ulicama, protest i danas

Studenti u Novom Sadu sinoć su izašli na ulice, u znaku solidarnosti sa beogradskim kolegama koji su protestovali posle najave da…

.

U novosadskim domovima nema straha od korone

U novosadskim studentskim domovima nema prijavljenih slučajeva koronavirusa, izjavio je za Oradio zamenik direktora službe smeštaja Studentskog centra u Novom…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo