...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Društvo / Obrazovanje

Jeftin studentski smeštaj kao sveti gral

15.09.2023.

Konkurs za dodelu studentskog smeštaja u Novom Sadu završen je za studente prve godine, a za ostale će trajati do prvog oktobra. Slobodnih mesta ima oko 2.500 i to nije ni izbliza dovoljno da udomi oko 15.000 studenata koji opsednu grad svake godine.

.

Marijana Milinković iz Službe za smeštaj studenata kaže da je konkurs u toku, a da će ove godine smeštaj u domovima koštati nešto više nego ranije.

"Prilikom useljenja, student koji ima i smeštaj i ishranu prvog meseca izdvaja 13.500, a ostalih meseci troškovi su oko 10.800 dinara. Prvog meseca se plaća i kartica koja košta oko 2.500 dinara, pa je zbog toga tada skuplje, ali ta kartica posle važi dve godine", objašnjava Marijana.

Kako većina studenata neće dobiti smeštaj o trošku države, ostaje im iznajmljivanje stanova. A, to ove jeseni neće ići ni malo lako. Tržište stanova za iznajmljivanje se donekle umirilo, cene su počele da padaju ali se nisu vratile na onde od pre godinu i po.

studenti

Agentica za promet nekretninama Sanja Rafajlović kaže da stanova ima u ponudi, ali da će studenti morati prihvate nešto više cene.

"I dalje muku mučimo sa visokim rentama u Novom Sadu pa, za garsonjeru treba 300 evra plus troškovi. Jednoiposoban stan sada košta od 400, 450 pa i više. Dešava se da studenti nisu u mogućnosti da priušte stan, pa će, na žalost mnogo njih ove godine ostati kod kuće", kaže Sanja.

Prema njenim rečima studentima uvek opstaje da pokušaju da nađu stan sa više soba pa da dele troškove, a ove godine će to činiti u većoj meri nego ranije.

mala menza3 jpg

Zoja Panić stiže na drugu godinu studija u Novi Sad i kaže da je još šokirana cenama koje su prošle godine stanodavci nametnuli.

"Usred godine sam morala da menjam stan jer je vlasnik tražio duplo veću kiriju. To nijedan student ne može da plati. Sada poklušavam da nađem stan za sebe za oko 200 evra mesečno. I to mi je mnogo, ali takvih stanova, a da su funkcionalni nema mnogo. Cimerku ili cimera ću skoro sigurno morati da potražim, jer ove cene nisu normalne", kaže Zoja.

Ona kaže da nisu samo stanovi problem. I cene režija su poskupele, kao i cene osnovnih namirnica.

"Znam mnogo kolega koji će pokušati da studiraju od kuće, da dolaze kad je zasita neophodno jer drugačije neće moći da izguraju sve što se od njih traži“, kaže Zoja.

Zvanično, u agencijama kažu da se garsonjere mogu naći u cenovnom rangu od 200 do 250, jednosobne stanove do 300, jednoiposoban od 300, 320 do 400 i naravno sa dve spavaće sobe ide skuplje.

P. K.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Vebinar o studentskim razmenama

Info centar Fondacije tempus organizuje vebinar namenjen studentima visokoškolskih ustanova u Srbiji, zainteresovanim za odlazak na razmene u okviru Erazmus+…

.

Beogradski dani inženjera

Udruženje studenata tehnike Evrope, BEST Beograd i ove godine organizuje projekat "Beogradski Dani Inženjera". Projekat će biti održan od 8.…

.

KONTEH - Sajam poslovnih mogućnosti

Udruženje studenata elektrotehnike EESTEC LC Novi Sad organizuje KONTEH - Sajam poslovnih mogućnosti. Ove godine sajam će biti održan u…

.

Grupa novosadskih studenata predstavila STAV

Novosadski studenti oformili su neformalnu grupu mladih ljudi pod nazivom STAV (Studenti protiv autoritarne vlasti) sa ciljem da podignu političku…

.

Preživeti otrovnu kišu tabloida

Tabloidi u Srbiji najotrovniji su deo javnog mnjenja.

.

Humanitarno otkrivanje Portugala, za desetku

Tradicionalna humanitarna akcija, koja je uz to i praktični ispit studenata sa Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo Prirodno matematičkog…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo