...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Društvo / Obrazovanje

Studenti iz Novog Sada sinoć na ulicama, protest i danas

03.07.2020.

Studenti u Novom Sadu sinoć su izašli na ulice, u znaku solidarnosti sa beogradskim kolegama koji su protestovali posle najave da će studentski domovi biti zatvoreni zbog povećanog broja zaraženih koronavirusom. 

.

"Oko ponoći su studenti počeli da se okupljaju kod fontane pored Studentskog doma 'Slobodan Bajić' u kampusu Novosadskog univerziteta, da bi se potom grupa od stotinak studenata u pola jedan uputila prema zgradi Pokrajinske vlade gde je protest završen. Protest je protekao bez incidenata", kaže za Oradio student Petar Alimpijević.

Odluka o zatvaranju domova je, prema izjavi ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladena Šarčevića, promenjena. Novosadske domce, međutim, muče i drugi problemi, zbog čega su za danas u 18 časova najavili novi protest.

Svake godine, kada studenti u Novom Sadu završavaju akademsku godinu, stanari domova se iseljavaju petog jula, a oni koji imaju obaveze na fakultetu, nakon tog datuma, uz potvrdu sa fakulteta, mogu ostati do 15. jula. Oni koji žele da ostanu u domu preko leta bi morali da plaćaju recepciju, odnosno ekonomsku cenu, koja je oko 13 hiljada mesečno.

Studenti su ove godine dobili još jednu mogućnost, a to je da uzmu samo nekoliko dana recepcije, odnosno, da odrede koji im dani odgovaraju za boravak u domu. Cena jednog dana je 350 dinara.

studentski dom slobodan bajic jpg

Zbog toga su stanari sastavili peticiju za ostanak u domu. Jedan od kreatora peticije Miloš Ilić ističe da domovi postoje zbog fakulteta i da trenutno ove dve institucije ne prate jedna drugu, s obzirom na produžene ispitne rokove.

"Neki stanari doma  su iz Bosne, Mađarske, Crne Gore, ja sam iz Srbije, imam sedam sati puta, nemam gde. Tu nastaje veliki problem. Jedino što je preostalo je da se bunimo. Ja sam sa kolegama pokrenuo peticiju, imamo 1.247 potpisa i pozivamo se na član 71 Ustava u kome se navodi da svi imaju jednake uslove pristupa visokoškolskom obrazovanju. Samim tim što će mi ukinuti stanovanje, neću moći da dam ispite u julu. Neki studenti imaju ih i u avgustu. Mi još nismo dobili nikakav odgovor,  ali se nadamo da će stići u ponedeljak", rekao je Miloš Ilić.

Podsetimo, studenti su takođe u kratkom roku iseljeni i u martu, kada je objavljeno vanredno stanje. Stanarka doma "Veljko Vlahović" Milena Zdravković kaže za Oradio da je "u redu da se plaća ekonomska cena stanarine kada prođu ispitni rokovi".

"Sada bi trebalo da budemo u domu po standardnim cenama, sve dok imamo rokove na fakultetu. Nije u redu da nas izbace, a da, ukoliko se Exit održi, oni budu u domu. Zaista sam besna na ceo sistem. Iskreno se nadam da ćemo moći da ostanemo u domu bar do kraja jula. Ako ne, moram se nekako snaći, da nađem stan sa cimerkom, da podelimo troškove ili da ostanem po ekonomskog ceni", rekla nam je Milena.

Sa njom se slaže i stanarka doma "Slobodan Bajić" Sanja Radivojević i dodaje da studentima selidba predstavlja posebni problem.

"Svi imamo mnogo stvari, u ovoj godini će biti drugi put da se selimo. Mislim da bi fer bilo da nam ove godine omoguće boravak u domu sve do datuma do kojeg se održavaju rokovi, samim tim i da nam omoguće ostavljanje stvari u našim sobama", kaže Sanja.

studentskiprotest jpg

Aktivistkinja i omladinska radnica Jelena Mitrović kaže da je protest studenata koji žive u domovima u Beogradu samo jedan od načina na koji se trenutno studenti bore.

"Lično sam očekivala da će se desiti neka reakcija, jer se već nekoliko dana studenti pominju u lošem kontekstu. Da su neodgovorni, da se virus širio najviše izmeću 23h i 6 ujutru kada su diskoteke radile, a da su studenti ti koji su najčešće izlazili u grad. Kap koja je prelila čašu jeste sinoćna izjava predsednika da će se zatvoriti studentski domovi u Beogradu. Iako je rizično bilo što su sinoć izašli u onolikom broju, lično to podržavam, jer ne postoji drugi način da se glas mladih, glas studenata čuje", kaže ona.

Jelena dodaje i da joj je drago što postoji solidarnost među novosadskim i beogradskim studentima.

"Drago mi je da se poruka podrške šalje, jer ono što obično čujete jeste da postoji rivalstvo između studenata u Beogradu i Novom Sadu. To nije tačno, ovo je jedan od dokaza. Ovi protesti su jedan vid aktivizma i bunta, koji ne treba da se gasi, jer drugačije, danas, u ovoj zemlji ne možemo da se izborimo za svoj glas. Plaši me da će sve ovo dovesti do još većeg odliva mozgova", ističe Jelena.

Novi protest u Novom Sadu zakazan je za večeras u 18 časova, kod fontane u domu "Slobodan Bajić". Jedan od primarnih zahteva studenata odnosi se na omogućavanje korisnicima studentskih domova da tokom letnjih ispitnih rokova plaćaju stanarinu po redovnoj ceni. U međuvremenu, stanari domova iz Beograda zahtevali su da im se, pored već ispunjenih zahteva, obezbedi besplatno testiranje na koronavirus, kao i ukidanje školarina za sledeću godinu onima koji su samofinansirajući i dodatni rokovi za polaganje ispita.

Svi studenti su zamoljeni da budu odgovorni i pridržavaju se preventivnih mera koje podrazumevaju nošenje maske i održavanje fizičke distance.

S.P./J.B.

Foto: arhiva Omladinske studentske akcije

Možda te još zanima:

.

Da naša deca budu deca razočaranih roditelja

Protesti protiv nasilja, koji se i dalje dešavaju u celoj Srbiji su možda utihnuli, ukoliko posmatramo njihovu brojčanost, ali sadržajno…

.

Voleo bih da snimam kako je Srbija lepa, a ne samo kako je uništavaju

Ivan Bjelić je novinar i aktivista, najpoznatiji po bavljenju ekološkim temama. Član je pokreta Marš sa Drine, a nakon završenih…

.

Ove noge još uvek nisu male

U ovoj epizodi "Radio grafita" pričamo o studentskim protestima. 

.

Šta je važno znati pre odlaska na proteste

Poslednjih nekoliko meseci, ali i godina protesti u Srbiji su postali sve češći način ispoljavanja mišljenja i stavova građana. "Ćale…

.

Ima li pravda neke šanse?

Kada odlučiš da podigneš glas i pobuniš se protiv kvarnog sistema i ljudskih termita koje takav sistem promoviše, u jedno…

.

Agresija proždire nenasilnu borbu

Međunarodni dan nenasilja, posvećen indijskom lideru Mahatmi Gandiju ove godine obeležavamo opterećeni surovim slikama prebijanja mladića ispred kladionice u Novom…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo