...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music mix by Anja

Društvo / Obrazovanje

Bio državni ili privatni, studentima je dom bolja opcija od iznajmljivanja stana

18.03.2022.

Mnogi studenti odlučuju se da tokom studiranja žive u domu. Takva vrsta smeštaja je jeftinija od iznajmljivanja stana, a ima i velikih prednosti kada je u pitanju društveni život. U Srbiji postoje državni i privatni domovi za koje studenti mogu da konkurišu. Za državni je presudan prosek na studijama, dok se privatni lakše dobija, ali je istovremeno i nešto skuplji.

.

Dragana Plakalović iz Vlasenice pre tri godine došla je u Novi Sad na studije i od starta živi u državnom domu. Ona navodi da je zadovoljna uslovima i smatra da je cena vrlo prihvatljiva.

"Sama prijava za državni dom nije toliko komplikovana. Potrebno je da se preda sva dokumentacija koja svake godine bude objavljena na sajtu studentskog centra. Smeštaj plaćam 1.800 dinara i za taj novac dobijam sve uslove koji su potrebni za jedan lep život", ističe Dragana.

Upravnik državnog studentskog doma "Car Lazar" Željko Despotović kaže da domovi prvenstveno pomažu studentima koji dolaze iz drugih gradova da studiraju u Novom Sadu. On navodi neke od osnovnih uslova koji studenti moraju da ispune kako bi konkurisali za državni dom.

"Studenti koji su na budžetu imaju pravo da konkurišu u državnim domovima. Konkurs raspisuje Ministarstvo Prosvete i tehnološkog razvoja. Rokovi za konkurs su od 1. do 15. septembra za studente prve godine, a za ostale od 1. do 30. oktobra. Rangiranje studenata vrši se na osnovu uspeha iz prethodne školske godine i na osnovu prihoda po članu porodice studenta. Lista se podvlači i izlazi oko 8. novembra, a useljavanje u domove se vrši od 15. novembra", kaže Željko.

domovi2 png

U slučaju da ne ostvarite pravo na budžet, kao jedan od osnovnih uslova za sticanje državnog doma, imate mogućnost da konkurišete za privatni. Takav je slučaj bio kod Jovane Šešum koja stanuje u privatnom domu u Sremskoj Kamenici.

"Nisam imala prosek za državni dom i samim tim sam morala da konkurišem za privatni. Konkurs je sličan kao i za državni dom, s tim što se cela prijava odvija onlajn. Cimere u sobi dobijamo na osnovu zajedničkih interesovanja koja smo popunili u anketi tokom konkursa. Cena privatnog doma je oko 140 evra i mislim da je to isplativije nego iznajmljivanje stana", smatra Jovana.

domovi3 png

Jedna od soba u privatnom domu

U Novom Sadu postoji deset državnih i dva privatna studentska doma. Cena džavnih domova iznosi do 15 evra, dok su privatni nešto skuplji, oko 140. U svakom slučaju, ovo su povoljnije opcije za studente u odnosu na iznajmljivanje stanova, gde cena iznosi više od 200 evra.

Ovom temom bavili smo se u najnovijem izdanju emisije Pop up:

N. Lazarević

Tagovi

Možda te još zanima:

.

U novosadskim domovima nema straha od korone

U novosadskim studentskim domovima nema prijavljenih slučajeva koronavirusa, izjavio je za Oradio zamenik direktora službe smeštaja Studentskog centra u Novom…

.

Otvorene prijave za ParkUP! 2024

Naučno-tehnološki park Beograd otvorio je prijave za studentski startap kamp – ParkUP! 2024, na koji po prvi put mogu da…

.

ChatGPT u obrazovanju: pomoć ili prepreka akademskom poštenju?

Primena veštačke inteligencije poslednjih nekoliko godina postala je sve učestalija među studentima, ali i profesorima na fakultetu. ChatGPT, jedan od…

.

Zoom vebinar: Iskustva i saveti profesora za buduće nastavnike

Vbinaru za studente pod nazivom “Posle faksa biću… nastavnik” biće održan u sredu 29. maja od 15 časova na Zoom…

.

Posle fizičkih sukoba ponovo blokirani izbori na Filozofskom

Glasanje na izborima za Studentski parlament Filozofskog fakulteta u Novom Sadu prekinuto je po treći put. Studenti iz neformalne grupe…

.

Konkurs za stručnu praksu arhitekata

Agencija Wilmotte & Associés architectes, Francuski Institut u Srbiji i Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu objavili su konkurs za finansiranje…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo