...
TRENUTNO16:00 - 22:00Music mix by Anja

Društvo / Obrazovanje

Bio državni ili privatni, studentima je dom bolja opcija od iznajmljivanja stana

18.03.2022.

Mnogi studenti odlučuju se da tokom studiranja žive u domu. Takva vrsta smeštaja je jeftinija od iznajmljivanja stana, a ima i velikih prednosti kada je u pitanju društveni život. U Srbiji postoje državni i privatni domovi za koje studenti mogu da konkurišu. Za državni je presudan prosek na studijama, dok se privatni lakše dobija, ali je istovremeno i nešto skuplji.

.

Dragana Plakalović iz Vlasenice pre tri godine došla je u Novi Sad na studije i od starta živi u državnom domu. Ona navodi da je zadovoljna uslovima i smatra da je cena vrlo prihvatljiva.

"Sama prijava za državni dom nije toliko komplikovana. Potrebno je da se preda sva dokumentacija koja svake godine bude objavljena na sajtu studentskog centra. Smeštaj plaćam 1.800 dinara i za taj novac dobijam sve uslove koji su potrebni za jedan lep život", ističe Dragana.

Upravnik državnog studentskog doma "Car Lazar" Željko Despotović kaže da domovi prvenstveno pomažu studentima koji dolaze iz drugih gradova da studiraju u Novom Sadu. On navodi neke od osnovnih uslova koji studenti moraju da ispune kako bi konkurisali za državni dom.

"Studenti koji su na budžetu imaju pravo da konkurišu u državnim domovima. Konkurs raspisuje Ministarstvo Prosvete i tehnološkog razvoja. Rokovi za konkurs su od 1. do 15. septembra za studente prve godine, a za ostale od 1. do 30. oktobra. Rangiranje studenata vrši se na osnovu uspeha iz prethodne školske godine i na osnovu prihoda po članu porodice studenta. Lista se podvlači i izlazi oko 8. novembra, a useljavanje u domove se vrši od 15. novembra", kaže Željko.

domovi2 png

U slučaju da ne ostvarite pravo na budžet, kao jedan od osnovnih uslova za sticanje državnog doma, imate mogućnost da konkurišete za privatni. Takav je slučaj bio kod Jovane Šešum koja stanuje u privatnom domu u Sremskoj Kamenici.

"Nisam imala prosek za državni dom i samim tim sam morala da konkurišem za privatni. Konkurs je sličan kao i za državni dom, s tim što se cela prijava odvija onlajn. Cimere u sobi dobijamo na osnovu zajedničkih interesovanja koja smo popunili u anketi tokom konkursa. Cena privatnog doma je oko 140 evra i mislim da je to isplativije nego iznajmljivanje stana", smatra Jovana.

domovi3 png

Jedna od soba u privatnom domu

U Novom Sadu postoji deset državnih i dva privatna studentska doma. Cena džavnih domova iznosi do 15 evra, dok su privatni nešto skuplji, oko 140. U svakom slučaju, ovo su povoljnije opcije za studente u odnosu na iznajmljivanje stanova, gde cena iznosi više od 200 evra.

Ovom temom bavili smo se u najnovijem izdanju emisije Pop up:

N. Lazarević

Tagovi

Možda te još zanima:

.

U novosadskim domovima nema straha od korone

U novosadskim studentskim domovima nema prijavljenih slučajeva koronavirusa, izjavio je za Oradio zamenik direktora službe smeštaja Studentskog centra u Novom…

.

Next Step Strategy

Voice of Students, organizacija studenata Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, organizuje konferenciju Next Step Strategy. Konferencija je fokusirana na karijerni…

.

Studentsko programersko takmičenje

Ovog decembra, u noći između 9. i 10. lokalna grupa Udruženja studenata tehnike Evrope, BEST Beograd organizuje intenzivno studentsko programersko…

.

Međunarodni dan studenata u OPENS-u

Povodom Međunarodnog dana studenata u OPENS-u će 17. novembra biti održana konferencija koja ima za cilj da istakne i slavi…

.

Konferencija za IT studente

We are the FUTURE of IT je studentska IT konferencija koja će ove godine biti održana na Zlatiboru, od 20.…

.

Vebinar o studentskim razmenama i praksama

Nacionalni Eurodesk centar, u okviru Informativnog centra Fondacije Tempus, a kao deo Time to Move kampanje, organizuje vebinar namenjen studentima…

  • 14:00 Dnevna soba
  • 15:00 Superoperater
  • 16:00 Music mix by Anja
  • 22:00 Floating Sounds

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo