...
TRENUTNO19:20 - 19:30Tehnologija

Lifestyle / Zanimljivosti

Pandemija i hobiji: Kako smo ubijali slobodno vreme?

25.01.2022.

Koliko puta ste u poslednje vreme razmišljali o tome kako da produktivno iskoristite to što smo prisiljeni da u kućama provodimo više vremena nego ikada? Mnogi su rešili da se konačno okušaju u nekom od hobija koji su ih oduvek zanimali. Da li se radi o kuvanju, crtanju, posmatranju neba ili nečemu trećem, bitno je da se pronalizite u tome.

.

U prvom talasu zaključavanja, kuvanje je bilo najlakši izbor. Čim su studentske menze, ali i mnoga mesta na kojima smo ubijali glad zatvorila svoja vrata, bili smo prinuđeni da otvorimo kuvare, makar na internetu i sami se okušamo u pripremi hrane.

"Volela sam da spremam još od malih nogu, ali sam od početka pandemije počela više da kuvam jer sam provodila više vremena kod kuće, pogotovu tokom policijskog časa kada nisam imala šta da radim. Tada sam gledala razne recepte i počela da eksperimnetišem. Nije mi bilo komplikovano da uđem u štos, jer je kuvanje zabavno, samo po sebi. Kada napravim nešto loše, to se opet može pojesti, osim ako zagori“, kaže Sanja.

kuvanje png

Sve je dobro dok ne zagori...

Da kuvanje nije bilo bezopasno, pokazuje i analiza bolničkih prijema u Velikoj Britaniji koju je sprovela novinska agencija PA Media. Oko dve hiljade osoba je primljeno u bolnicu zbog povreda zadobijenih od vrelog ulja, masti, hrane i napitaka.

Bezbednije, ipak, deluje okrenuti se nekom vidu umetnosti, poput crtanja. Ana je, na primer, otkrila da na jednostavan način može ulepšati saksije koje ima u stanu.

“Imam dosta cveća i palo mi je na pamet da saksije mogu da izgledju mnogo bolje i kreativnije. Nisam, do sada, videla da postoje saksije sa zanimljivim dizajnom i oslikala sam prvu saksiju. To se pretvorilo u stalni hobi - kada ne radim i ne idem na fakultet, onda slikam saksije i odlučila sam da pokrenem neki biznis. Koristim akrilne boje, sve se iscrtava četkicom i lakira na kraju”, objašnjava Ana.

saksije png

Saksije umeju da budu prilično jednobrazne...

Sa druge strane, kažu da je boravak u prirodi ključan za dobro mentalno i fizičko zdravlje i da puno vremena provedenih u četiri zida ne može da donese ništa dobro. Zato se Miloš odlučio da istražuje ono što je svake večeri ispred nas- zvezde.

"Dok sam u Vrdniku, tu ima manje svetlosnog zagađenja nego u Novom Sadu. Onda iz bašte mogu da gledam zvezde. Nije mnogo teško, treba samo noću otići daleko od grada. Nebo je stvarno predivno i zato sam i počeo da se amaterski bavim astro fotografijom. Noću, možda, ne vidimo sve te zelene boje, za koje naučnici tvrde da su umirujuće, ali vidimo zvezdano nebo što dovoljno relaksira“, priča Miloš.

zvezde png

U četiri zida nema ništa dobro...

Sigurno su najbolje prošli oni koji su se okrenuli sportu. Naravno da nam prvo na pamet padnu neke vežbe koje možemo raditi i sami, bez neke specijalne opreme. Eva se, sa druge strane, odlučila za jedan neobičan sport.

"Od malena me privlačilo oružie, išla sam sa ocem u lov i krenula sam da se raspitujem o tome da li je moguće trenirati streljaštvo ili steličarstvo. Kada sam na treningu, to mi je relaksacija, ali takmičenja predstavljaju mali stres, jer razmišljaš o tome kako ćeš proći i da li ćeš dobro pucati. Ako volite ovo, svakako možete da dolazite i rekreativno“, kaže ona.

Ako ste ipak za nešto statičnije, predlažemo vam da se prepustite nekom od onlajn kurseva. Bilo da vas zanimaju strani jezici, montaža video snimaka ili programiranje, sve to možete naučiti bez izlaska iz svoje sobe, čak i besplatno. Potrebno vam je samo vreme, a njega, još uvek, imamo više nego dovoljno.

Kakve smo sve hobije započeli tokom pandemije poslušajte u novom izdanju emisije Pop up:

M. L.

Foto: Canva

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Kolekcionarstvo je hobi za ceo život

Sigurno ste nekada na History kanalu naleteli na emisiju "Američki sakupljači" u kojoj voditelji Majk i Frenk svojim kombijem kruže…

.

Popunjava se album, raste euforija pred Svetsko prvenstvo

Bliži se 20. novembar i početak FIFA Svetskog prvenstva u fudbalu, koje se ove godine održava u Kataru. Nas, naravno,…

.

Počeli IDAHOBIT dani

Grupa IZAĐI obeležava 17. maj -  Međunarodni dan protiv homofobije, bifobije i transfobije serijom događaja pod nazivom „IDAHOBIT dani 2021“ do…

.

Vitezovi modernog vremena

Neke od novih igara kojima se zabavljaju mladi jednostavno nemaju dobar prevod na naš jezik, pa u nedostatku domaćeg naziva…

.

Četvrti Ignite Novi Sad: kako od hobija napraviti biznis

Ako imate neki hobi kome ste strastveno posvećeni, od koga biste mogli i da zaradite, ali ne znate kako se…

.

Društvene igre - idealna kućna zabava

Među najprodavanijim artiklima na Amazonu u proteklih mesec dana dominiraju društvene igre i slagalice, objavio je nedavno američki CNBC. Ovo…

  • 19:00 Popodne na O radiju
  • 19:10 Vredi pročitati
  • 19:20 Tehnologija
  • 19:30 Pesma dana
  • 19:45 Prava stvar

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo