...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Tehnologija

VISA omogućava plaćanje kripto valutama

30.03.2021.

Kompanija VISA saopštila je da će dozvoliti upotrebu kripto valuta za poravnanje transakcija u svojoj platnoj mreži. To znači, da ukoliko kupimo nešto korišćenjem VISA platne kartice, možemo konvertovati svoje kripto valute u američki dolar i na taj način izvršiti plaćanje roba ili usluga.

.

Mehanizam je potpuno isti kao i prilikom plaćanja sa konvencionalnih bankarskih računa. Jedina je razlika u tome što je pre toga izvršena konverzija iz kripto valute u američki dolar, a zatim je dolarski iznos prenet na raspoloživo stanje VISA kartice. U obzir se uzima trenutna vrednost kursa kripto valute, koja često varira.

Visa je pokrenula pilot program i kripto platformu Cripto.com, pri čemu planira da ponudi opciju većem broju partnera kasnije u toku ove godine. Iako potez kompanije VISA deluje smelo i inovativno, podsetimo se da odluka dolazi u periodu kada su velike finansijske kompanije, uključujući BNY Mellon, Black Rock Inc. i Master card Inc, prihvatile neke digitalne kovanice, što je izazvalo predviđanja da će kripto valute postati redovni deo investicionih portfelja. VISA je uočila sve veću potražnju potrošača širom sveta za mogućnošću pristupa, držanja i upotrebe digitalnih valuta, i rešila je da to iskoristi.

Pored navedenog, najnoviji korak kompanije VISA koji će koristiti Ethereum blokčejn, uklanja potrebu za pretvaranjem digitalnog koina u tradicionalni novac kako bi se transakcija obavila. Na ovaj način se praktično izbegava bilo kakav dodir sa fiat valutama i otvara se uvod u potuno novi svet digitalnih valuta u kome će klasične valute postati nepotrebne.

Iako se rasprave i dalje vode o tome da li se radi o izgradnji novog finansijskog tržišta, jedno je sigurno, a to je da su kripto valute sve više prihvaćene i da doživljavaju svoj uspon. Pri tome se ne misli samo na rast cene kripto valuta već i na obim njihovog korišćenja. 

Izvor:www.telegraf.rs

Možda te još zanima:

.

Višak hrane: otpad, resurs ili spas za siromašne

Svaki građanin Srbije za godinu dana baci 83 kilograma hrane, što je 726.196 tona godišnje, pokazalo je istraživanje Programa Ujedinjenih…

.

"Plavuša": Novi pogled na život Merlin Monro

Netfliks je objavio prvi tizer filma "Plavuša" Endrua Dominika, sa Anom de Armas u glavnoj ulozi i to nikog drugog…

.

Moramo se posvetiti onome što volimo i izdvojiti vreme za to

Slaviša Savić (28) mladi je pesnik iz Bosne i Hercegovine. Izdao je tri zbirke poezije, od kojih najnovija nosi naziv…

.

Dragstori, nauka i umetnost jedino rade non stop

Da je loše u sportu, loše je. Da je loše u umetnosti, loše je. Da je loše u nauci, loše…

.

Mladi žele više da znaju o Evropskoj prestonici kulture

Novom Sadu je nedavno i zvanično uručena titula Evropske prestonice kulture za 2022. godinu. Pored Novog Sada, ovu titulu za…

.

Gde si, tebra, Srbine

Otkrivena nova vrsta ptice u Srbiji: dugorepi svračak koji zime provodi u Africi.  Snimljen je na području opština Bujanovac i…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo