...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music mix by Anja

Kultura

Mladi žele više da znaju o Evropskoj prestonici kulture

02.06.2021.

Novom Sadu je nedavno i zvanično uručena titula Evropske prestonice kulture za 2022. godinu. Pored Novog Sada, ovu titulu za tu godinu nose i grad Ešu u Luksemburgu i Kaunas u Litvaniji. Titulu su predali Rijeka iz Hrvatske i irski Golvej. Novi Sad je 2016. izabran za Evropsku prestonicu kulture, čime je postao prvi grad koji nosi ovu titulu a da je van Evropske unije.

.

Evropska prestonica kulture je titula koju jedan ili više gradova nosi tokom jedne godine. U početku, titula je bila namenjena poznatim evropskim gradovima sa bogatim kulturnim životom. Posle više od 30 godina od prve dodeljene titule, Evropska prestonica kulture treba da stavi kulturu u centar društvenog razvoja, da ojača veze među Evropljanima i da promoviše uzajamno razumevanje i interkulturalnost.

Potparolka fondacije "Novi Sad - Evropska prestonica kulture" Milana Milovanov kaže za Oradio da će ova titula mladima doneti mnogo aktivnosti u narednom periodu. Prema njenim rečima, omladina će osim u 2022. godini, imati sadržaje i ovog leta.

"Program tokom cele 2022. godine struktuiran je kroz osam programskih lukova, koji će se dešavati jedan za drugim. U proseku, svaki taj programski luk traje oko mesec dana i u okviru njega će biti obrađene određene teme, sa nekoliko stotina organizacija i umetnika. Lukovi će se baviti temama kao što su interkulturalnost, žensko stvaralaštvo, migracije, mir, zajedništvo i tako dalje. Ono što je definitivno namenjeno mladima, to je programski luk Budućnost Evrope koji će se dešavati na proleće i koji će objediniti sve programe koji interesuju ne samo omladinu, već i naše najmlađe sugrađane. Sledi nam 'Projekat 22' koji će zajedno predstaviti i realizovati Fondacija Novi Sad i NEO festival. To što će se dešavati tokom 22 dana, od 11. juna do 3. jula, biće uvertira u program EPK-a. U tom periodu ćemo, kroz muziku kao jezik koji svi razumemo i kroz vizuelni identitet, stvoriti sliku kako će to sve izgledati 2022. godine", kaže Milana.

novisadepk png

Što se tiče pandemije koronavirusa, ona ističe da se Fondacija EPK pridržava mera koje donosi Krizni štab. Iako će svi koncerti u okviru Projekta 22 biti besplatni i neće imati prijava ni ulaznica, apeluje se na sve posetioce da i dalje vode računa o sebi i drugima. Kako Milana kaže, uvek postoji rizik od pomeranja ili odlaganja, ali se nadaju da do toga neće doći, s obzirom na to da mere popuštaju, a situaciju u Novom Sadu je sve bolja.

Više od 40 gradova je kroz ovu titulu dobilo priliku da unapredi kulturno - umetnički život i položaj umetnika i radnika u kulturi. Glumica Ivana Antić (32) kaže da joj mnogo znači to što je Novi Sad među njima.

"U okviru tih projekata omogućava nam se da se zaista pokažemo u profesionalnom smislu. Osim toga, možemo na različitim projektima da se usavršavamo i ono što je najvažnije, da sarađujemo sa drugim umetnicima koji su iz drugih zemalja, što je vrlo bitno za razvoj umetnika", kaže ona.

Ivana kaže da je učestvovala na još jednom projektu koji je za nju bio veoma značajan, pod nazivom "Art that matters", koji je uključivao umetnike iz različitih delova Evrope.

"Bavili smo se angažovanom umetnošću. Vrlo je važno da kao umetnici govorimo o stvarima u društvu koje su jako bitne. Upravo ta angažovana umetnost nas podstiče da stvaramo i to sjedinjavanje različitih umetnika sa različitih krajeva Evrope nam pomaže da u tome zaista i uspemo. Ne znam tačno šta će se dogoditi sa Fondacijom u narednim godinama, ali se nadam da će nastaviti da bude tu i da pomaže mladim umetnicima da se usavršavaju, jer je to vrlo važno za sve nas", ističe Ivana.  

Dramaturškinja Divna Stojanov (24) ima skroz drugačije mišljenje. Kaže da joj titula ne znači ništa i da očekivanja nisu ispunjena.

"Imala sam velika očekivanja, kao i većina kolega iz umetničkog sektora. Naročito kada se pogleda prošlogodišnja Evropska prestonica kulture, Rijeka u Hrvatskoj, koja je imala izvanredan program u svim poljima umetnosti. Uspeli su da dovedu sjajne svetske umetnike, sa kojima su lokalni stvaraoci mogli da sarađuju. Kod nas je to izostalo. Na moju veliku žalost, ispuštena je prilika da se promisli i osmisli kvalitetan program, da se vidi šta sve to naš grad i naši umetnici mogu da ostvare, da se zovu i angažuju talentovani ljudi, da producenti prepoznaju šta je dobar projekat. Moram biti iskrena i reći da ja tu ne vidim prostor za umetnike, jer do sada nisam videla da se Fondacija uopšte bavi umetnošću", kaže Divna.

edjseg png

Ona dodaje da je veliko pitanje samoodrživosti novih kulturnih stanica i njihove budućnosti nakon 2022. godine. Svilara, Eđšeg i Mlin su neke od kulturnih stanica koje su deo Evropske prestonice kulture u Novom Sadu. Potparolka fondacije EPK Milana Milovanov kaže da su ti prostori mladima na raspolaganju i veoma su značajni za njih. Ona nam je ispričala i šta to još od novih prostora očekuje mlade u 2022. godini.

"U prvim kulturnim stanicama koje su otvorene, Eđšeg i Svilara, već sada devedeset odsto programa organizuju organizacije i umetnici što i jeste bila ideja mreže kulturnih stanica. Tako treba da bude i nakon godine titule. Ta titula nije samo usmerena na ono što se dešava u 2022. godini. Još je važnije ono što će ostati posle te godine. Nekako su uspele da podignu kapacitete novosadske kulturne scene, a to će se videti i u okviru Projekta 22, ali i godine titule. Ono što će biti ključno za mlade je Kreativni distrikt, na prostoru Velikog Limana, koji se sređuje. To će zapravo biti mesto i centar modernog stvaralaštva. Upravo će to biti mesto na kom će mladi moći da kreiraju, da stvaraju i da predstavljaju svoje stvaralaštvo. Važna je i Kulturna stanica OPENS koja se nalazi u okviru kreativnog distrikta", kaže Milana.

Na elektronsku anketu Oradija o tome koliko mladi znaju o ovoj tituli i radu Fondacije odgovorilo je oko 50 ispitanika, među kojima su većinski mladi od 20 do 25 godina. Više od polovine je reklo da ne zna ili da titula još uvek nije zvanično predata Novom Sadu. Na pitanje Znate li koje su aktivnosti i mesta namenjena mladima u okviru fondacije "Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture" većina je odgovorila sa Ne znam, dok su ostali najčešće pominjali kulturne stanice i pojedine organizacije koje sprovode projekte u okviru EPK-a. Takođe, većina anketiranih mladih, skoro 90 odsto, kaže da ne zna kada počinju programski lukovi.

Slična situacija je i sa aktivnostima koje su mladima bile zanimljive, a da su održane u okviru Fondacije EPK. Većina kaže da ne zna koji su to događaji organizovani, dok ima i onih koji navode kulturne stanice, festival EXIT, određene projekcije ili izložbe.

Ono što je zanimljivo i važno je da je većina ispitanika rekla da bi volela da zna više o ovoj tituli, njenom sprovođenju i radu Fondacije "Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture". Informacije o tituli se mogu naći na sajtu ec.europa.eu, dok se informacije o Fondaciji Evropska prestonica kulture Novi Sad mogu naći na adresi novisad2021.rs.

Emisiju "U kakvoj zemlji želim da živim?" poslušajte u plejeru:


J. Božić

fotografije: epk2021

Možda te još zanima:

.

Memorijalni centar žrtvama racije bez diskusije u stručnoj javnosti

Završetak godine u kojoj je Novi Sad bio Evropske prestonice kulture doneo nam je jedan veoma važan projekat, čija je…

.

Nedostatak prostora najviše muči alternativnu kulturnu scenu Novog Sada

Nakon što je Novi Sad 9. januara zvanično predao titulu Evropske prestonice kulture Atini, vreme je da se polako svode…

.

Tri novosadska festivala nominovana za najbolje u Evropi

Doček, Vila i Zastave budućnosti tri su umetnička festivala, nastala u okviru projekta “Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, koja…

.

Umetnost inspirisana impulsima

"Impulsi Dunava" naziv je izložbe mlade novosadske umetnice Tijane Jevrić koja je svoj rad predstavila u prostoru SKCNS Fabrike, a…

.

Završetak NEO festivala uz Acies kvartet i orkestar Za nove mostove

Šesti NEO festival, koji klasičnu muziku predstavlja široj publici na neklasičan način, završava se ovog vikenda u našem gradu. Tokom…

.

Muzika ima uticaj na pojedinca onoliko koliko on to dopusti

Zoster je muzički sastav iz Mostara oformljen 2000. godine. Čine ga Mario Knezović (vokal), Adis Sirbubalo (klavijature), Nikola Galić (bas gitara),…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo