...
TRENUTNO14:00 - 15:00Vaš DJ sat

Kultura / Galerija

"Galeum" približava mlade Galeriji Matice srpske

17.05.2022.

Mlade ljude nije uvek lako privući muzejima i galerijama. Sve to može nekada da deluje previše formalno i uštogljeno. Galerija Matice srpske, u saradnji sa Nacionalnom asocijacijom praktičara/ki omladinskog rada (NAPOR), došla je na zanimljivu ideju kako to da promeni. U okviru programa "Zaigrajmo! Umetnost i sloboda" mladi učesnici su napravili edukativnu društvenu igru "Galeum", koja je protekle nedelje bila testirana u prostorijama Galerije Matice srpske.

.

Muzejska edukatorka Galerije Matice srpske Jelena Bobić smatra da će na taj način privući mlade ljude Galeriji.

"Mladi se često, na neki način, uplaše kada dođu u Galeriju, jer se uvek pretpostavlja da treba imati neko predznanje kada se dolazi ovde, da zvuči strašno i zatvoreno. Galerija Matice srpske je otvorena ka mladima, ali pretpostavka tog predznanja uglavnom stvori taj strah. Ovo je otvoreniji način da se mladi pozovu. Cilj projekta jeste da se mladi spoje sa kulturom i kulturnim institucijama u gradu i ovo je baš dobar način za to. Ne samo da dođu mladi koji su učestvovali u ovom programu, nego da se to proširi i na ostale koji bi došli da igraju tu igru. Onda bismo imali šanse da izgradimo još širu publiku", priča Jelena.

Pre početka izrade društvene igre, kako kaže Jelena, učesnici su imali radioničarski deo gde su se edukovali o različitim temama.

"Program je bio podeljen po segmentima. Krenuli smo sa temom slobode izražavanja, gde smo preispitivali šta to znači. Bavili smo se borcima i borkinjama za ljudska prava, pravnim aktima i sve smo to povezivali sa galerijskom kolekcijom. Zatim smo ih upoznavali sa nekim delima koja nisu u stalnoj postavci, a ovo je šansa da sada izađu na videlo, kroz tu društvenu igru. Nakon svega toga smo krenuli u proces kreiranja. Upoznavali smo ih sa tim koje igre bi mogle da se prilagode, za koje mogu da se koriste umetnička dela", kaže Jelena.

galeum1 png

Studentkinja kulturologije Anđela Raketić prijavila se na program zbog želje da upozna postavku Galerije. Kako kaže, bilo joj je zanimljivo da kreira sadržaj za mlade, jer je to nešto čime želi da se bavi u budućnosti.

"Pravljenje društvene igre je mnogo drugačiji proces nego što sam zamišljala. Deluje jednostavno, odaberemo slike, odredimo pravila i sad je to gotovo. Tu, međutim, ima jako mnogo proračuna i razmišljanja kako bi to bilo zanimljivo, igrivo i privlačno. Da neko želi da je igra, iako nije stručan u oblasti umetnosti ili se ne bavi time. To je proces koji je meni bio jako zanimljiv i nov", ističe Anđela.

Društvena igra "Galeum" sastoji se od karata na kojima su slike iz Galerije Matice srpske. Svaka karta ima svoju kategoriju, a onaj ko igra, treba da pogodi kojoj kategoriji pripada. Na taj način dobija jedan poen. Za svaki pogrešan odgovor poen se gubi. Anđela ističe da je ceo proces kreiranja na nju ostavio pozitivan utisak.

"Bilo mi je baš divno i jako mi je žao što se završilo, zato što sam uspela da se povežem sa ljudima sa kojima studiram, a i da upoznam nove ljude, da sarađujem sa njima. Stekla sam razna nova iskustva i prijalo mi je da dolazim svake nedelje, da razmišljam kako bih mogla da uklopim tu igru, da biramo dela, učimo o njima. Jedno jako pozitivno iskustvo", kaže Anđela.

galeum2 png

S obzirom na to da je igra "Galeum" tek testirana, plan je da se dodatno razradi kako bi se koristila u Galeriji Matice srpske i šire. "Zaigrajmo! Umetnost sloboda i izražavanja" deo je većeg projekta "The Melting Pot" u kom, pored NAPOR-a i Galerije Matice srpske, učestvuju i partneri iz Hrvatske i Severne Makedonije. Ideja projekta je da spoji mlade i kulturu u svim tim državama, u različitim gradovima.

O ovoj igri pričali smo i u novom izdanju emisije Pop up:


S. Rudakijević 

Foto: Oradio

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Virtuelna postavka Galerije Matice srpske

Galerija Matice srpske priključila se kulturnim ustanovama koje su otvorile "onlajn vrata" svojim posetiocima. 

.

Tejt galerija otvorila svoja vrata

Ujedinjeno Kraljevstvo je dom Tejt galerije. Njihova kolekcija današnje moderne umetnosti svake godine privlači veliki broj ljudi iz celog sveta.…

.

Galerija Matice srpske s vama kod kuće

U okviru kampanje "GMS s vama kod kuće" Galerija Matice srpske priredila je bogat program za ljubitelje umetnosti različitog uzrasta…

.

Obriši nepotrebne fotografije

Ako si jedna od onih osoba koje moraju da naprave gomilu fotografija dok ne dođu do one prave, onda sigurno…

.

PDP konferencija uz dizajn i vizuelnu umetnost

Jedanaesto izdanje PDP konferencije biće održano od 10. do 13. oktobra u Kulturoj stanici Svilara u Novom Sadu. Ove godine…

.

Besplatan program kreativne inkubacije

Prvi ciklus programa LEVEL UP! biće realizovan tokom aprila i maja u formi dvočasovnih interaktivnih online radionica kroz pružanje alata, tehnika…

  • 13:30 Pesma dana
  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Vaš DJ sat
  • 15:00 Music mix by Anja
  • 16:00 Popodne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo