...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Društvo

Mladi i muzeji: Da li je kontrast prevelik?

22.10.2024.

Svet u kojem živimo preplavljen je tehnologijom, a naša svakodnevica nezamisliva je bez pametnih uređaja. U takvim okolnostima često se pitamo da li izdvajamo dovoljno vremena za posete muzejima i galerijama. Koliko je kulturnim ustanovama važno da se prilagode generacijama rođenim u eri brzog tehnološkog napretka i na koje načine se bore za njihovu pažnju?

.

foto: Marko Ercegović, MSUV

Nedavno istraživanje Krovne organizacije mladih Srbije (KOMS) pokazalo je da interesovanje mladih za tradicionalnu kulturu nije veliko, dok istraživanje Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka otkriva da čak 70 odsto mladih preferira pop kulturu.

Milica Milenković, studentkinja koja uživa u posetama muzejima, podelila je s nama neka od svojih najzapaženijih iskustava s izložbi.

"U proteklih godinu dana posetila sam Muzej rata u Sarajevu i Muzej Hercegovine u Trebinju, kao i Muzej grada Novog Sada, gde sam imala priliku da prisustvujem najupečatljivijoj izložbi u svom životu. Imala sam osećaj kao da putujem kroz vreme i stvarno doživljavam život Mileve Marić. Iznenadila me je moderna prezentacija izložbe i smatram da je ovakav pristup pravi pogodak, posebno za mlađe generacije kojima je danas teško zadržati pažnju. Iako je izložba bila prilagođena svim uzrastima, sigurno je najviše pogodovala mlađima", kaže Milica.

Mladi-GMS

foto: Galerija Matice Srpske

Mladi s kojima smo razgovarali rekli su nam da bi voleli češće da posećuju muzeje, ali uglavnom ne stižu. Većina bi volela da ima više vremena da se tome posveti. Izdvojili smo nekoliko odgovora:

Poslednji put sam posetila Muzej Nikole Tesle u Beogradu, i to smo išli organizovano sa srednjom školom.

Posetim muzej samo kad otputujem negde. Nisam baš u tom fazonu, ne zanima me

Da, volim da posećujem muzeje, kako u Srbiji, tako i u inostranstvu.

Mladi-GMS2

foto: Galerija Matice Srpske

Milica Milošević, PR Galerije Matice srpske, kaže da su mladi česti posetioci ove ustanove.

"U Galeriji Matice srpske realizujemo različite programe prilagođene svim generacijama – od koncerata za bebe i decu, preko kreativnih radionica za decu uzrasta od 5 do 10 i 11 do 14 godina. Na godišnjem nivou imamo više od 100.000 posetilaca, od kojih je veliki broj mladih, posebno studenata. Novina je da će od 26. oktobra, kada ponovo otvorimo stalnu postavku, mladima i svim posetiocima biti dostupne HoloLens 2 naočare, koje uz pomoć najmodernijih tehnologija omogućavaju da vas kroz postavku vodi hologramski kustos", kaže Milica.

PR Muzeja savremene umetnosti Vojvodine Una Galečić kaže da mladi najčešće dolaze u sklopu organizovanih poseta, koje su deo nastave ili fakultativno organizovane za đake i studente.

"U narednoj godini pokrećemo novi projekat koji će negovati komunikaciju između institucije i mladih umetnika. Kroz edukaciju o mekim veštinama potrebnim u kulturnom sektoru, pomoći ćemo njihov dalji profesionalni razvoj. Verujemo da će ova integracija mladih umetnika doprineti većem interesovanju mlađe publike. Ulaz na sve programe i stručna vođenja u Muzeju savremene umetnosti uvek je besplatan", ističe na kraju naša sagovornica.

Prilog o ovoj temi poslušajte ovde:


Anja Popov

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Vraćanje vojnog roka: Šta se desi kad zemlja pozove?

U Srbiji se ovih dana najavljuje vraćanje obaveznog vojnog roka. Prema trenutnim informacijama, predviđeno je da će za muškarce od…

.

Ulaganje u mlade je investicija

Deset gradova i opština u Srbiji dobija svoje Omladinske centre. Sporazum o saradnji potpisali su predstavnici OPENS-a i gradonačelnici gradova…

.

Bez prenosa znanja drugima, sport nema mnogo smisla

Tamara Cvejanović Kuran je legenda domaćeg konjičkog sporta. Do tog statusa je stigla prelazeći dug put, kasom i galopom i…

.

Otvorene prijave za Liderski program za LGBT mlade

Otvorene su prijave za Liderski program Centra E8 za mlade pripadnike i pripadnice LGBTQI+ zajednice. Cilj programa je da izgradi…

.

Mladima na radnom mestu najvažniji odnosi u timu i mogućnost za učenje

Generacija naših roditelja često bi provela više decenija radeći u istoj radnoj organizaciji. Međutim, da li je to koncept zaposlenja…

.

Novosadski muzeji uvode znakovni jezik

Muzejske sadržaje u Novom Sadu mogu videti svi koji to požele, ali ne bez barijera. Mnogo se pisalo o rampama…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo