...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Kultura / Galerija

"biPolaroid" diže glas

12.10.2021.

Vizuelni umetnik Uroš Štrboja pre nekoliko dana u galeriji Arhiva Vojvodine otvorio je prvu samostalnu izložbu, koja nosi naziv "biPolaroid". Pionir regionalne grafiti scene i ulične umetnosti, ovom izložbom preispituje bipolarni poremećaj ličnosti i skreće pažnju na to su stavovi društva o ovom problemu ono što osobe sa bipolarnim stranjem često onemogućava da žive ispunjenu svakodnevnicu, a ne njihov lični nedostatak.

.

"Društvo se nedovoljno bavi tom temom, tako da sam, između ostalog, hteo i to da napomenem - to je bukvalno kao bolest, a nije, nego je stanje. Postoje načini da se to leči, ali se odmah stigmatizuje i te osobe su na margini, okarakterisane kao bolesne osobe", ističe Uroš.

Štrboja je poznat po tome što je oslikao veliki broj murala u Novom Sadu, likovima kao što su Đole Balašević, Mika Antić ili Mihajlo Pupin. Ovoga puta se predstavio kroz monodiptihe, koji kako on kaže, predstavljaju dve oprečne emocije prisutne unutar jedne osobe, izražene kroz kontrastne kombinacije boja.

"Tema me je odmah nekako fokusirala na biPolaroid, jer sam se uvek igrao rečima i to mi je bilo zanimljivo. Znači da na jednoj fotografiji izbacim dve emocije koje su kontrastno različite. Na temu 'biPolaroid' sam ustvari došao preko monodiptiha, a posle ću da nastavim time da se bavim i jednostavno da vidim šta sve tu mogu. Shvatio sam da ima dosta toga šta bih mogao da prikažem tako monodiptično, da bipolranost ne bude samo emocija. Ima dosta stvari koje bi mogle da se prikažu, stvari na koje društvo jednostavno ne obraća pažnju", kaže Uroš.

strboja2 png

Bipolarni poremećaj predstavlja drastičnu promenu raspoloženja, od depresije do euforije. Te promene su nekad nagle, a nekad pojedina faza može da traje danima. Otprilike jedna osoba na sto odraslih se suočava sa ovim stanjem. Uroš napominje da je jako bitno pričati o ovoj temi.

"Razgovor je najbitnija stvar, jer je kroz razgovor tim ljudima sa poremećajem jednostavno lakše. Njima svima treba razgovor i da nisu marginalizovani i odmah karakterisani kao bolesne osobe. To je tema svakodnevice, samo što se o tome ne priča. Da se priča, tim ljudima bi bilo lakše. Da se društvo drugačije organizuje na tu temu, tim ljudima bi bilo lakše i to bi jednostavno moglo da se reši. Postoje metode, ali eto, ne priča se o tome. Treba da svako ko može, nešto kaže i da skrene pažnju na neke stvari koje su u donjoj fioci, a ne bi trebalo da budu", naglašava Uroš.

Otvaranju je prisustvovao priličan broj posetilaca, koji su nam izneli svoje utiske.

"Nismo znali šta da očekujemo, ali se nismo razočarali, dosta je interesantno. Do sada nisam razmišljao o takvoj vizuelnoj predstavi osećanja i svidelo mi se što je uhvatio taj momenat kod ljudi, da je sa te strane video čoveka i njegove emocije."

"Došli smo da podržimo Uroša, pošto cenimo njegov rad i njegove ideje. Ovo je nešto novo, mislim da ovo nije niko radio. Fascinirana sam."

"Izložba je stvarno super. Umetnika ne poznajem lično, ali baš je kvalitetno. Čak su kolege dale neke predlog, pošto smo u kripto svetu, da bi ovo moglo da se mintuje na blockchainu, da se naprave NFT-jevi od čega bi mogao umetnik kasnije da zarađuje."

"Zanimljivo je. Ovo je nešto što do sada nismo videli da je on radio, tako da je zapravo dosta drugačije od svega ostalog, mislim i što viđate po gradu i bar što smo mi videli."

"Iskreno me je zanimalo šta je pripremio. Sviđa mi se, baš se razlikuje od svega do sada. Videla sam pre nekog vremena kod njega na instagramu jednu od ovih slika i baš mi se sviđa kako je urađeno."

strboja4 png

Uroš kaže da je ovo tek početak i da slične stvari možemo da očekujemo i u budućnosti.

"Tek je načeta priča o monodiptihu. Imam već sledeću temu koju ne bih sada da otkrivam, ali čućete. Biće dosta toga u narednom periodu", poručuje Uroš.

Svi zainteresovani, izložbu "biPolaroid" mogu da pogledaju u galeriji Arhiva Vojvodine do 15. oktobra.

S. Rudakijević 

Foto: Oradio

Možda te još zanima:

.

Murali između ulične umetnosti i struke

Ulična umetnost, koja se manifestuje u vidu umetnički izvedenih grafita, murala ili raznih drugih crteža auto-lakovima, fasadnim bojama i markerima,…

.

Slike koje to nisu

Тokom pandemije, Novosađanin Saša Pavlović rešio je da svoju ljubav prema drvetu pretoči u nešto opipljivo i počeo je da stvara…

.

Univerzum Zorana Janjetova

U Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu 17. jula otvorena je izložba "Antitelo" Zorana Janjetova. Najveći deo izložbenih radova…

.

Novi nivo formule opstanka

Novosadski umetnici Predag Uzelac i Goran Augustinov samostalno stvaraju već dugo godina, svako u svom prepoznatljivom stilu. Iako su privatno…

.

Mačke u umetnosti kroz istoriju

Mačke kao kućni ljubimci su tu sa nama od pamtiveka. Da je tako dokaz su i brojna umetnička dela na…

.

Upoznaj umetnike MSUB-a

Nova postavka beogradskog Muzeja savremene umetnosti (MSUB) zbog vanrednog stanja uzrokovanog pandemijom nije otvorena, ali je muzej omogućio zainteresovanima da…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music Mix by Majkić
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

Da li ste se vakcinisali?

Oradio logo