...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Društvo / Zdravlje

Lekovi i preparati sa interneta češće prevara nego rešenje

06.01.2022.

Od tableta, kapsula, sirupa, masti, gela ili čudotvornog čaja, kupce deli samo klik na kompjuteru. Glavni mamac je to što su takvi proizvodi lako dostupni i primamljivi. No, problem je u tome što su najčešće i lažno reklamirani, a neretko i potpuno falsifikovani pa i štetni.

.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, svaki drugi lek koji se kupuje na internetu je falsifikat. Većina njih nije ispitana niti priznata od lokalnih zdravstvenih institucija, ali se ipak kupuju.

Slučaj navodno čudotvornih čajeva pod oznakom "Limited Charm". GoSlim, HyperTea, Prostamid, Parazol i DiaTea samo su deo "lekovitih" proizvoda nepoznatog porekla, za koje se na stotinama internet portala u regionu tvrdi da imaju čudesna lekovita svojstva. Ove proizvode ne možete naći u apotekama ili specijalizovanim trgovinama, a do vas će ih na internetu dovesti manipulative taktike kojima se privlači pažnja korisnika. Oni se promovišu na stranicama sa lažnim ispovestima, lažnim preporukama lekara, izmišljenim intervjuima i fotošopiranim "sertifikatima".

Drugi problem sa tim lekovitim sredstvima leži u činjenici da se prodaju na celom Balkanu, a nemaju dozvolu niti su ispitani u bilo kojoj od država u kojima ih je moguće naručiti.

Čajevi firme "LimitedCharm" nisu jedini koji se prodaju na internetu bez ikakvih garancija da se u stvariu radi o lekovitom sredstvu.

Dr Momčilo Stošić za Oradio kaže da lekove nikada ne treba tražiti na internetu, ne samo zbog mogućnosti da je u pitanju prevara.

"Lekovi se izdaju konkretnim ljudima, njih, kao i pomoćna lekovita sredstva, suplemente, čajeve, prepisujemo osobi koju smo pregledali. Lekovi na internetu nisu personalizovani, ne znamo kako će delovati na kog pacijenta, jer nisu preporučeni posle lekarske dijagnoze. Ni slučajno ne kupujte bilo šta lekovito na internetu bez svog lekara", kaže Stošić.

caj jpg

Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva kaže da je lek - lek, a suplement dodatak ishrani.

“Sve ono što se prodaje mimo apoteka predstavlja veliki rizik za zdravlje, jer se falsifikatori ne libe da često i toksične materije stave u te proizvode. Najblaža stvar koja se može desiti je izostanak terapijskog dejstva. Kada pacijent za sebe i za svog bližnjeg očekuje da će mu takav lek rešiti neki težak oblik kancera, to se ne desi. Tu imamo sve, od izostanka terapijskog dejstva do tragičnih posledica”, objašnjava Zelić.

Prema njegovim rečima, kupovina suplemenata, čajeva i lekovitih sredstava preko interneta je potez koji može imati mnogo neželjenih posledica i zato apeluje da se to nikako ne radi.

Kakve sve opasnosti leže u lekovitim sredstvima na internmetu, na koji se sve način lažno reklamiraju i predstavljaju, poslušajte u emisiji "Za i protiv" na našem podkastu:

P.K.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Instagram može da se koristi i za brigu o mentalnom zdravlju

Društvene mreže su poslednjih godina postale glavni oblik komunikacije među mladima, samim tim i sredstvo bez kog se teško može zamisliti…

.

Uručene nagrade novinarima RTV-a za etičko izveštavanje o mentalnom zdravlju

Novinarima RTV-a uručene su nagrade za etičko izveštavanje o mentalnom zdravlju, koje dodeljuje Institut za javno zdravlje Vojvodine, u saradnji…

.

Novinari Oradija nagrađeni za etičko izveštavanje o mentalnom zdravlju

Novinari Oradija Jelena Božić i Petar Klaić dobitnici su tri nagrade koje dodeljuje Institut za javno zdravlje Vojvodine, u saradnji sa…

.

Vebinar o mentalnom zdravlju "Brinem li o sebi i šta ako ne"

Vebinar "Brinem li o sebi i šta ako ne?" u organizaciji Centra za razvoj karijere i savetovanje studenata Univerziteta u…

.

Konkurs "Inspiracija - priča u slikama"

Institut za javno zdravlje organizuje nagradni konkurs za foto-priču na temu "Inspiracija - priča u slikama". Konkurs je otvoren za…

.

Siguran prostor za besplatnu psihološku pomoć

“Siguran prostor” je online platforma na kojoj možete potražiti psihološku pomoć, potpuno besplatno. Mesečno je poseti preko pet hiljada ljudi…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

Kako te rade praznici ?

Oradio logo