...
TRENUTNO19:45 - 20:00Prava stvar

Društvo / Zdravlje

Lekovi i preparati sa interneta češće prevara nego rešenje

06.01.2022.

Od tableta, kapsula, sirupa, masti, gela ili čudotvornog čaja, kupce deli samo klik na kompjuteru. Glavni mamac je to što su takvi proizvodi lako dostupni i primamljivi. No, problem je u tome što su najčešće i lažno reklamirani, a neretko i potpuno falsifikovani pa i štetni.

.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, svaki drugi lek koji se kupuje na internetu je falsifikat. Većina njih nije ispitana niti priznata od lokalnih zdravstvenih institucija, ali se ipak kupuju.

Slučaj navodno čudotvornih čajeva pod oznakom "Limited Charm". GoSlim, HyperTea, Prostamid, Parazol i DiaTea samo su deo "lekovitih" proizvoda nepoznatog porekla, za koje se na stotinama internet portala u regionu tvrdi da imaju čudesna lekovita svojstva. Ove proizvode ne možete naći u apotekama ili specijalizovanim trgovinama, a do vas će ih na internetu dovesti manipulative taktike kojima se privlači pažnja korisnika. Oni se promovišu na stranicama sa lažnim ispovestima, lažnim preporukama lekara, izmišljenim intervjuima i fotošopiranim "sertifikatima".

Drugi problem sa tim lekovitim sredstvima leži u činjenici da se prodaju na celom Balkanu, a nemaju dozvolu niti su ispitani u bilo kojoj od država u kojima ih je moguće naručiti.

Čajevi firme "LimitedCharm" nisu jedini koji se prodaju na internetu bez ikakvih garancija da se u stvariu radi o lekovitom sredstvu.

Dr Momčilo Stošić za Oradio kaže da lekove nikada ne treba tražiti na internetu, ne samo zbog mogućnosti da je u pitanju prevara.

"Lekovi se izdaju konkretnim ljudima, njih, kao i pomoćna lekovita sredstva, suplemente, čajeve, prepisujemo osobi koju smo pregledali. Lekovi na internetu nisu personalizovani, ne znamo kako će delovati na kog pacijenta, jer nisu preporučeni posle lekarske dijagnoze. Ni slučajno ne kupujte bilo šta lekovito na internetu bez svog lekara", kaže Stošić.

caj jpg

Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva kaže da je lek - lek, a suplement dodatak ishrani.

“Sve ono što se prodaje mimo apoteka predstavlja veliki rizik za zdravlje, jer se falsifikatori ne libe da često i toksične materije stave u te proizvode. Najblaža stvar koja se može desiti je izostanak terapijskog dejstva. Kada pacijent za sebe i za svog bližnjeg očekuje da će mu takav lek rešiti neki težak oblik kancera, to se ne desi. Tu imamo sve, od izostanka terapijskog dejstva do tragičnih posledica”, objašnjava Zelić.

Prema njegovim rečima, kupovina suplemenata, čajeva i lekovitih sredstava preko interneta je potez koji može imati mnogo neželjenih posledica i zato apeluje da se to nikako ne radi.

Kakve sve opasnosti leže u lekovitim sredstvima na internmetu, na koji se sve način lažno reklamiraju i predstavljaju, poslušajte u emisiji "Za i protiv" na našem podkastu:

P.K.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Toksična pozitivnost ugrožava našu emocionalnu otpornost

Da li je čaša polupuna ili poluprazna? Ili je možda sa čašom sve u redu, bez obzira na to koliko…

.

Privremena sreća, dugoročne posledice

Traganje za srećom je nekada vrlo teško. Suočavanje sa bolom, tugom, besom, neprijatnostima i dinamikom života nije uvek tako jednostavno.…

.

Strah od napuštanja je u temelju people pleasing ponašanja

"People pleaser" je osoba koja potrebe drugih stavlja ispred svojih. Prilagođava se drugima i često se smatra osobom koja je…

.

Anketa o mentalnom zdravlju mladih

O mentalnom zdravlju podjednako moramo da brinemo kao i o fizičkom. Bečejsko udruženje mladih zato sprovodi anketu o stavovima mladih na…

.

Pravo na abortus mora biti prepoznato kao ustavno i ljudsko pravo

Francuska je početkom meseca postala prva zemlja u svetu u čijem se ustavu nalazi pravo na abortus, tačnije "garantovana sloboda…

.

Samoubistvo je odraz nemoći da se prevaziđe velika bol

Tragična vest o gašenju dva dečija života i samoubistvu dve mlade osobe u Novom Sadu, na žalost, ponovo nas je…

  • 19:20 Tehnologija
  • 19:30 Pesma dana
  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Vaš DJ sat
  • 21:00 Music mix by Anja

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo