...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Društvo / Zdravlje

Lekovi i preparati sa interneta češće prevara nego rešenje

06.01.2022.

Od tableta, kapsula, sirupa, masti, gela ili čudotvornog čaja, kupce deli samo klik na kompjuteru. Glavni mamac je to što su takvi proizvodi lako dostupni i primamljivi. No, problem je u tome što su najčešće i lažno reklamirani, a neretko i potpuno falsifikovani pa i štetni.

.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, svaki drugi lek koji se kupuje na internetu je falsifikat. Većina njih nije ispitana niti priznata od lokalnih zdravstvenih institucija, ali se ipak kupuju.

Slučaj navodno čudotvornih čajeva pod oznakom "Limited Charm". GoSlim, HyperTea, Prostamid, Parazol i DiaTea samo su deo "lekovitih" proizvoda nepoznatog porekla, za koje se na stotinama internet portala u regionu tvrdi da imaju čudesna lekovita svojstva. Ove proizvode ne možete naći u apotekama ili specijalizovanim trgovinama, a do vas će ih na internetu dovesti manipulative taktike kojima se privlači pažnja korisnika. Oni se promovišu na stranicama sa lažnim ispovestima, lažnim preporukama lekara, izmišljenim intervjuima i fotošopiranim "sertifikatima".

Drugi problem sa tim lekovitim sredstvima leži u činjenici da se prodaju na celom Balkanu, a nemaju dozvolu niti su ispitani u bilo kojoj od država u kojima ih je moguće naručiti.

Čajevi firme "LimitedCharm" nisu jedini koji se prodaju na internetu bez ikakvih garancija da se u stvariu radi o lekovitom sredstvu.

Dr Momčilo Stošić za Oradio kaže da lekove nikada ne treba tražiti na internetu, ne samo zbog mogućnosti da je u pitanju prevara.

"Lekovi se izdaju konkretnim ljudima, njih, kao i pomoćna lekovita sredstva, suplemente, čajeve, prepisujemo osobi koju smo pregledali. Lekovi na internetu nisu personalizovani, ne znamo kako će delovati na kog pacijenta, jer nisu preporučeni posle lekarske dijagnoze. Ni slučajno ne kupujte bilo šta lekovito na internetu bez svog lekara", kaže Stošić.

caj jpg

Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva kaže da je lek - lek, a suplement dodatak ishrani.

“Sve ono što se prodaje mimo apoteka predstavlja veliki rizik za zdravlje, jer se falsifikatori ne libe da često i toksične materije stave u te proizvode. Najblaža stvar koja se može desiti je izostanak terapijskog dejstva. Kada pacijent za sebe i za svog bližnjeg očekuje da će mu takav lek rešiti neki težak oblik kancera, to se ne desi. Tu imamo sve, od izostanka terapijskog dejstva do tragičnih posledica”, objašnjava Zelić.

Prema njegovim rečima, kupovina suplemenata, čajeva i lekovitih sredstava preko interneta je potez koji može imati mnogo neželjenih posledica i zato apeluje da se to nikako ne radi.

Kakve sve opasnosti leže u lekovitim sredstvima na internmetu, na koji se sve način lažno reklamiraju i predstavljaju, poslušajte u emisiji "Za i protiv" na našem podkastu:

P.K.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

"Sazvežđe podrške": pomoć mladima u očuvanju mentalnog zdravlja

Rezultati istraživanja "Mentalno zdravlje u Srbiji: procena potreba, faktora rizika i barijera u dobijanju stručne podrške", sprovedenog u martu 2022.…

.

Svako uzimanje lekova na svoju ruku je zloupotreba

Prema podacima Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, koje je nedavno objavio dnevni list Danas, tokom prošle godine građani Srbije popili…

.

Postajemo sakupljači strahova digitalnog doba

Imate li osećaj da ste nešto propustili? Ako imate, trebalo bi da znate da vas osećaj ne vara. Propustili ste…

.

Instagram može da se koristi i za brigu o mentalnom zdravlju

Društvene mreže su poslednjih godina postale glavni oblik komunikacije među mladima, samim tim i sredstvo bez kog se teško može zamisliti…

.

Uručene nagrade novinarima RTV-a za etičko izveštavanje o mentalnom zdravlju

Novinarima RTV-a uručene su nagrade za etičko izveštavanje o mentalnom zdravlju, koje dodeljuje Institut za javno zdravlje Vojvodine, u saradnji…

.

Novinari Oradija nagrađeni za etičko izveštavanje o mentalnom zdravlju

Novinari Oradija Jelena Božić i Petar Klaić dobitnici su tri nagrade koje dodeljuje Institut za javno zdravlje Vojvodine, u saradnji sa…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo