...
TRENUTNO18:10 - 18:30Album nedelje

Društvo / Zdravlje

Lekovi i preparati sa interneta češće prevara nego rešenje

06.01.2022.

Od tableta, kapsula, sirupa, masti, gela ili čudotvornog čaja, kupce deli samo klik na kompjuteru. Glavni mamac je to što su takvi proizvodi lako dostupni i primamljivi. No, problem je u tome što su najčešće i lažno reklamirani, a neretko i potpuno falsifikovani pa i štetni.

.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, svaki drugi lek koji se kupuje na internetu je falsifikat. Većina njih nije ispitana niti priznata od lokalnih zdravstvenih institucija, ali se ipak kupuju.

Slučaj navodno čudotvornih čajeva pod oznakom "Limited Charm". GoSlim, HyperTea, Prostamid, Parazol i DiaTea samo su deo "lekovitih" proizvoda nepoznatog porekla, za koje se na stotinama internet portala u regionu tvrdi da imaju čudesna lekovita svojstva. Ove proizvode ne možete naći u apotekama ili specijalizovanim trgovinama, a do vas će ih na internetu dovesti manipulative taktike kojima se privlači pažnja korisnika. Oni se promovišu na stranicama sa lažnim ispovestima, lažnim preporukama lekara, izmišljenim intervjuima i fotošopiranim "sertifikatima".

Drugi problem sa tim lekovitim sredstvima leži u činjenici da se prodaju na celom Balkanu, a nemaju dozvolu niti su ispitani u bilo kojoj od država u kojima ih je moguće naručiti.

Čajevi firme "LimitedCharm" nisu jedini koji se prodaju na internetu bez ikakvih garancija da se u stvariu radi o lekovitom sredstvu.

caj jpg

Dr Momčilo Stošić za Oradio kaže da lekove nikada ne treba tražiti na internetu, ne samo zbog mogućnosti da je u pitanju prevara.

"Lekovi se izdaju konkretnim ljudima, njih, kao i pomoćna lekovita sredstva, suplemente, čajeve, prepisujemo osobi koju smo pregledali. Lekovi na internetu nisu personalizovani, ne znamo kako će delovati na kog pacijenta, jer nisu preporučeni posle lekarske dijagnoze. Ni slučajno ne kupujte bilo šta lekovito na internetu bez svog lekara", kaže Stošić.

Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva kaže da je lek - lek, a suplement dodatak ishrani.

“Sve ono što se prodaje mimo apoteka predstavlja veliki rizik za zdravlje, jer se falsifikatori ne libe da često i toksične materije stave u te proizvode. Najblaža stvar koja se može desiti je izostanak terapijskog dejstva. Kada pacijent za sebe i za svog bližnjeg očekuje da će mu takav lek rešiti neki težak oblik kancera, to se ne desi. Tu imamo sve, od izostanka terapijskog dejstva do tragičnih posledica”, objašnjava Zelić.

Prema njegovim rečima, kupovina suplemenata, čajeva i lekovitih sredstava preko interneta je potez koji može imati mnogo neželjenih posledica i zato apeluje da se to nikako ne radi.

Kakve sve opasnosti leže u lekovitim sredstvima na internmetu, na koji se sve način lažno reklamiraju i predstavljaju, poslušajte u emisiji "Za i protiv" na našem podkastu:

P.K.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Mentalno zdravlje ne isključuje prisustvo neprijatnih emocija

Poslednje dve godine proveli smo u znaku pandemije, vakcinacije, mera... Drugim rečima, konstantne brige o fizičkom i mentalnom zdravlju. Između…

.

Zašto je problem usvojiti zdravu naviku?

Prvi korak je priznati da imaš problem.  Onda počinje presija: izgledajte i hranite se zdravo, 12 navika uspešnih ljudi, kakva…

.

Obavezna vakcinacija od medicinskog postala političko pitanje

Obavezna vakcinacija protiv virusa Kovid-19 mera je koja se sve češće pominje u Evropi. U Srbiji o tome još uvek…

.

Forum omladinske politike o zdravlju mladih

Krovna organizacija mladih Srbije poziva sve zainteresovane mlade sa teritorije Republike Srbije da se prijave za ovogodišnji Forum omladinske politike. Ove…

.

Burnout nije ni malo naivan

Postoji mnogo boljki 21. veka, ali se jedna posebno istakla u poslednje vreme, tokom pandemije koronavirusa. To je burnout ili…

.

Pozorište mladih otkupilo tekst Luke Kurjačkog i pomaže njegovo lečenje

Akcijama prikupljanja novca za lečenje mladog dramaturga Luke Kurjačkog pridužilo se ovih dana i Pozorište mladih i to tako što…

  • 17:00 Žali se upravi vodovoda
  • 18:00 Popodne na O radiju
  • 18:10 Album nedelje
  • 18:30 Pesma dana
  • 18:45 Lampica

Anketa

Koliko se uvođenje kovid propusnica pokazalo kao dobra mera protiv koronavirusa?

Oradio logo