Društvo / Zdravlje
Kako sprečiti mamurluk
Mamurluk- tamna strana alkohola

Postoji nekoliko saveta koji će vam pomoći da se odbranite od mamurluka ali i da kontrolišete unos alkohola tokom izlaska.
Pij vodu
Pij vodu pre, tokom, i posle konzumiranja alkohola. Odbrani se od dehidracije tako što ćeš popiti čašu vode između svakog alkoholnog pića. Ovo će takođe učiniti da se osećaš sito pa ćeš tako konzumirati manje alkohola. I potrudite se da popijete najmanje 0,3 l vode pre nego što zaspete.
Dobro se najedi!
Pojedite obilan obrok pre nego što izađete. Nikad nemojte piti na prazan stomak, to će povećati toksikaciju i dovesti do velikog mamurluka sledećeg dana. Neki ljudi vole da pojedu masniju hranu pre nego što piju jer smatraju da masnoća umiruje stomak. Iako je to donekle istina, masna hrana i alkohol ponekad ne funkcionišu dobro pa se mogu dogoditi stomačni problemi. Idealno bi bilo da pojedete obrok koji se sastoji iz mesa, zdravog skroba i osnovnih minerala i vitamina.
Držite se jedne vrste alkohola
Mešanjem različitih vrsta alkohola, u organizam ubacujete različite vrste aditiva, ukusa i sastojaka u organizam, što može da doprinese velikom mamurluku. To isto može da oteža vođenje raćuna o tome koliko ste popili tu noć, pa možete da pijete više nego što ste planirali.
Pij svetla pića
Tamna pića kao što su visku, burbon, brendi i crveno vino sadrže toksične suprstance koje nastaju usled procesa fermentacije i umeju da prouzorkuju mamurluk. Dok postoji manja šansa da se to desi sa svetlim pićem kao što je vodka, džin i belo vino.