...
TRENUTNO14:00 - 15:00Superoperater

Društvo

Izlaz iz zavisnosti je moguć

22.11.2022.

Novembar se obeležava kao mesec borbe protiv bolesti zavisnosti. U toku ovog meseca vode se posebne kampanje u cilju podizanja svesti o štetnim efektima droga. 

.

Zavisnost se formira tako što se centar za zadovoljstvo u mozgu preterano nadražuje. Ovaj centar se aktivira kada radimo nešto što je za nas lepo i bitno, ali i kada obavljamo fiziološke potrebe, jedemo, imamo ljubavne odnose, spavamo i drugo. Međutim, psiholog bolnice Vita Stevan Kvas, objašnjava da se ovaj centar može i zloupotrebljavati konzumacijom alkohola, nedozvoljenih supstanci, kockanjem i sličnim, što dalje vodi ka zavisnosti.

"U mladosti se najčešće, kada su u toku burne promene u organizmu tokom puberteta, formira zavisnost. To znači da mlada osoba gubi kontrolu nad svojim postupcima i jednostavno upražnjava određenu aktivnost ili unosi određenu supstancu koja mu u početku pričinjava zadovoljstvo. Tu se stvara psihička komponenta zavisnosti. Kod nekih supstanci, kao što su heroin, kokain, alkohol ili neki sedativi, formira se i ta fizička komponenta, gde osoba onda ne može da funkcioniše ako ne uzme novu dozu", pojašnjava Kvas.

zavisnost prva png

Prema istraživanjima bolnice Vita, više od 90 odsto mladih do svoje osamnaeste godine proba alkohol, a između 20 i 30 odsto proba i neku od psihoaktivnih supstanci, počevši od marihuane koja je najzastupljenija, preko ekstazija, kokaina i amfetamina. Kvas smatra da je ovaj problem posledica slabe informisanosti mladih, kao i prisustva zabluda da se droge mogu uzmati kontrolisano i bez nekih štetnih posledica.

"Najčešće nam se javljaju pacijenti koji imaju problem sa drogama i sa alkoholom. Kada su mladi u pitanju, tu je u poslednje vreme dosta prisutno patološko kockanje. Takođe, imamo i pozive od zabrinutih roditelja, od kojih čujemo kako strahuju da njihova deca imaju zavisnost od interneta. To je često upareno sa online kockanjem, društvenim mrežama i video igrama", kaže Kvas.

Večeras od 19 časova u prostorijama Bulevar Booksa (Bulevar Mihajla Pupina 6) održaće se interaktivna panel diskusija na temu “Pitanja o zavisnosti koja ste hteli da postavite, a niste imali prilike” koju organizuje Udruženje Teen Challenge Srbija. Član ovog Udruženja Đorđe Todorović Gvozdenović objašnjava da će svi koji budu prisustvovali na diskusiji imati priliku da razgovaraju sa ljudima koji su pobedili zavisnost.

"Ono što je karakteristično za ovaj događaj jeste da svi učesnici u tribini, koji će odgovarati na pitanja i imati interakciju sa publikom, bivši zavisnici. Sa različitim stažom korišćenja droga i različitim vremenskim periodom koliko su bez droge, odnosno, koliko žive slobodno. Svako ko dođe će biti i učesnik u tribini. Slobodno će moći da pitaju pitanja koja ih interesuju. Na primer, kada i kako ste počeli, zašto ste počeli, pa do onog koliko je trajao oporavak, teški trenutci, laki trenutci, do onih nekih konačnih pitanja kako sada živite i kako ste izlaši iz svega toga", ističe Todorović Gvozdenović.

zavisnost druga png

U zavisnost se lako ulazi. Glavni akcenat na radionici biće da je put izlaska iz nje i proces oporavka težak, mukotrpan i dugotrajan, ali dostižan, naglašava Đorđe Todorović Gvozdenović.

"Radionica je besplatna. Učesnici mogu slobodno da dođu i učestvuju u svemu onome što će se dogoditi. Čak smo obezbedili i muzički program. Jedan simpatičan mladi bračni par iz SAD, koji će biti naši gosti, će podržati ovaj događaj besplatnim koncertom. Isto tako će i poznati novosadski muzičar Ivan Kerezović KecKec sa svojim gostom održati jedan kratak koncert koji će biti poklon za publiku. Da proslavimo tu pobedu nad zavisnošću. Želimo da akcentujemo da zavisnost jeste opasna i ne treba se igrati sa time, ali i da je izlaz iz zavisnosti moguć. Želimo da to proslavimo na najbolji mogući način i razgovaramo o tome otvoreno", pojašnjava naš sagovornik.

Stručnjaci ističu da je veoma važno osvestiti da problem postoji, a korak koji nakon toga sledi jeste lečenje, s toga apeluju na one koji se bore sa ovom bolešću da se obrate za stručnu pomoć. Izlaz iz zavisnosti je moguć!

D. Predin

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Pakao droge može da se pobedi

Borba protiv zavisnosti od droge je duga i teška, ali je moguća. O tome svedoče mnogi koji su je pobedili.…

.

Snus: još jedan način da se navučete na nikotin

U filmu “Made in YU” Boda Ninković Šveđane naziva “snusovići”. On objašnjava policajcu kojeg igra Bogdan Diklić da je to…

.

Marihuana - vrata u svet zavisnosti

Nedavno istraživanje "Koja je tvoja prva droga?" pokazalo je da je najraniji uzrast u kome su ispitanici počeli sa korišćenjem…

.

Vodič za Prvi maj: Od vašara do netaknute prirode; protesti drugi put

Još jedan Međunarodni praznik rada je pred nama. U znak sećanja na masovne radničke proteste u Čikagu, 1886. godine, ovaj…

.

Kad adrenalin preuzme kontrolu

Adrenalinski zavisnici su uglavnom ljudi zavisni od ekstremnih sportova (paraglajding, skijanje, skakanje padobranom, alpinizam, treking, parkur, auto ili moto trke…

.

Pakao droge može da se pobedi

Borba protiv zavisnosti od droge je duga i teška, ali je moguća. O tome svedoče mnogi koji su je pobedili.…

  • 13:30 Pesma dana
  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Superoperater
  • 15:00 Music mix by Anja
  • 16:00 Popodne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo