...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Društvo / Zdravlje

Na mladima je da kažu "NE!" za stvari koje im ne odgovaraju

15.12.2022.

Centar za omladinski rad, uz podršku Ministarstva turizma i omladine, organizovao je predstavu "Šta radiš večeras?" čija je tema šetnost alkohola na mlade. Premijerapredstave bila je prošlog petka u gimnaziji "Laza Kostić". Projekat je nastao iz istraživanja centra koje je pokazalo alarmantne podatke - da dvostruko više mladih konzumira alkohol pre 14, nego posle 18 godine. 

.

Predstavu je osmislilo i odglumilo dvadeset i dvoje mladih iz Novog Sada, uzrasta od 15 do 18 godina. U realizaciji im je pomogla glumica i dramska pedagoškinja Sonja Leštar, koja kaže da je predstava realizovana po metodu forum teatra. 

"Mi smo tri meseca imali dramske radionice. Radili smo po metodu teatra potlačenih. Verujemo da vršnjaci vršnjacima mogu mnogo bolje da predoče neke stvari i probleme, kao i da razgovaraju jedni sa drugima otvoreno o tome. Mi smo tu kao neke vođe, samo da ih skupimo na jednom mestu. Videćemo šta je to u stvari upotreba i zloupotreba alkohola, ali ne samo to. Ovo je preventivna predstava. Ovde se radi i o našoj naivnosti, o nekoj vrsti vršnjačkog nasilja, kao i rodnih uloga. Ima svega, ali je baza zloupotreba alkohola", objašnjava Sonja.

Forum teatar ili teatar potlačenih podrazumeva igranje nekoliko scena, nakon kojih sledi aktivno uključivanje publike u rešavanje problema koji predstava zadaje. Tema ove predstave je, pored prevencije i kulturološki i socijalni pritisak okoline. Amaterska glumica Ilijana Ilić smatra da do konzumacije alkohola u najvećem slučaju dolazi upravo zbog pritiska koji mladi vrše jedni na druge.

"Dešava se da veliki broj tinejdžera pod uticajem društva konzumira alkohol, iako to ne žele, ali ipak čine jer će se tako osećati više prihvaćeno. Obično takve osobe budu ismevane u društvu, jer ih drugi prozivaju da su dosadni ili manje 'kul' od njih. Zbog toga se najčešće osoba i dovede u situaciju da proba alkohol, u godinama kada to ne bi trebalo", ističe Ilijana.

predstava fotka png

Istraživanja CZOR-a pokazuju da je do 18 godine 81,4 odsto mladih konzumiralo alkohol. Menadžerka za javne politike Centra za omladinski rad i koordinatorka projekta Marija Marić objašnjava da su u razgovorima sa mladima zaključili da oni imaju konstantan kontakt sa alkoholom.

"Centar za omladinski rad, koji sa mladima obrađuje temu prevencije konzumacije alkohola, zapravo radi na tome da oni donose svoje i svesne odluke, da niko ne utiče na njih. U radu sa njima smo videli da to nije samo njihova odluka. Oni, zapravo, od malena bivaju nuđeni i dolaze u kontakt sa alkoholom. Mi to vidimo iz priče sa njima, pa uradimo istraživanje koje je pokazalo da četiri od pet osoba ima konstantno kontakt sa akoholom u bilo kojoj dobi, na bilo kom mestu. Jedina mesta gde nemaju kontakt jesu pozorišta i bioskopi", naglašava Marija.

CZOR se od 2014. bavi temom prevencije konzumacije alkohola i promovisanjem zdravih stilova života. Marija kaže da odgovornost nije samo na mladima, zbog čega i organizuju info sesije, edukacije za roditelje i mnoge društveno odgovorne kampanje.

"Okruženje, reklame i ceo sistem funkcionišu na tome da je alkohol najnormalnija stvar. Mladi tek posle odrađenih obuka kod nas obraćaju pažnju na to da je to jedna od najupotrebljivanih reči u svakom razgovoru. Ne postoji ni jedna stvar, bilo da je tužna ili srećna, bilo kakav događaj, da se kroz njega ne provlači alkohol. Ne mogu da kažem da je odgovornost samo na njima. Apsolutno ne. Oni su deo društva i nasleđuju ono što je sistem napravio. Na njima je jedino da kažu ne za one stvari koje im ne odgovaraju", ističe Marija.

predstava prva png

Prema Zakonu o zaštiti potrošača, koji se sprovodi, u trgovinama je zabranjena prodaja alkohola licima mlađim od 18 godina. Zakon o javnom redu i miru koji važi za ugostiteljske objekte nalaže da nije dozvoljena prodaja alkoloha mlađima od 16 godina. Kako bi prvi zakon bio poštovan nadležna je tržišna, a za drugi turistička inspekcija, objašnjava Marija.

"Za svaki prekršaj se na licu mesta mora naći i policija, zato što su oni jedini koji mogu da evidentiraju osobu, tačnije, da po ličnim dokumentima utrvrde da je to ta osoba. Problem je što se to gotovo nikad ne desi. Koliko puta na licu mesta moraju da se nađu i inspektor i policajac da bi se utvrdilo da je neko nekome prodao alkohol. Iz ovoga vidimo da i sami propisi omogućavaju ovakvo kretanje u društvu", zaključuje Marija.

Predstava “Šta radiš večeras?” igraće se ponovo i 16. decembra, u dva termina, najpre u 19, pa ponovo u 20.30 časova, u prostorijama omladinskog centra OPENS (Bulevar despota Stefana 5). Ulaz je besplatan, ali je broj mesta ograničen, stoga je potrebno popuniti formular za prijavu.

D. Predin

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Da li smo u mreži ako smo na mreži?

Ubrzani tehnološki razvoj uslovio je niz pogodnosti koje koristimo na ličnom i poslovnom planu. Danas, u par sekundi možete saznati…

.

Teatar kao sredstvo borbe protiv ekstremizma

Omladinski program Beogradskog centra za ljudska prava u saradnji sa Fondacijom Konrad Adenauer sprema interaktivnu predstavu koja se bavi temom…

.

Uprkos velikim planovima smenjen upravnik SNP-a Aleksandar Stankov

Dosadašnji upravnik Srpskog narodnog pozorišta Aleksandar Stankov razrešen je dužnosti na današnjoj sednici Pokrajinske vlade, iako je do kraja njegovog…

.

Ovogodišnja "Nedelja Promene" posvećena mentalnom zdravlju

Ovogodišnje izdanje pozorišnog festivala "Nedelja Promene" počinje 1. marta,  a publika će tokom trajanja festivala imati priliku da pogleda sedam…

.

Pred kamerama nema autentičnog glumačkog trenutka

Darko Radojević je jedan od najaktivnijih glumaca mlađe generacije. Iako je još uvek na početku karijere, iza sebe već ima…

.

Šta nas koči da budemo svoji?

U subotu 24. i nedelju 25. decembra od 20 časova monodrama "Major i Helena" biće premijerno igrana na Akademiji umetnosti…

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Superoperater
  • 21:00 Music Mix by Bea

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo