...
TRENUTNO14:00 - 15:00Vaš DJ sat

Lifestyle / Tehnologija

Facebook može da predvidi rizik od zavisnosti od alkohola

03.06.2022.

Istraživanje sa Državnog univerziteta Severne Karoline i Univerziteta u Ohaju otkriva da je objavljivanje o upotrebi alkohola na sajtovima društvenih medija zapravo jači prediktor problema sa alkoholom nego konzumiranje pića.

.

Ovaj rad naglašava centralnu ulogu koju sajtovi društvenih mreža igraju u pomaganju studentima da koordiniraju, prijave i olakšaju svoja iskustva sa pićem. Studija takođe ukazuje da se studenti koji su u riziku od problema sa pićem mogu identifikovati putem tih sajtova. Projekat je započet pitanjem: šta tera studente da piju i objavljuju o alkoholu na društvenim mrežama. Da bi odgovorili na to pitanje, istraživači su sproveli onlajn anketu među 364 studenta osnovnih studija na univerzitetu srednjeg zapada. Svi studenti su imali više od 18 godina, prijavili su da su konzumirali najmanje jedno alkoholno piće u poslednjih mesec dana i da su imali aktivan Facebook, Twitter ili Instagram nalog.

Tim je otkrio da je objavljivanje o upotrebi alkohola na društvenim medijima zapravo jači prediktor problema sa alkoholom nego što je to bila sama upotreba alkohola. Drugim rečima, piće je bilo manje povezano sa problemima sa alkoholom nego objavljivanje o upotrebi alkohola, iako je jasno da su studenti sa problemima sa alkoholom pili alkohol. To može biti zato što objave o upotrebi alkohola jačaju veze studenata sa kulturom pijenja, što podstiče više pijenja, što bi moglo dovesti do problema, kažu istraživači. Ovi nalazi mogu pomoći kreatorima politike u razvoju intervencija za ciljanje najugroženije populacije, posebno studenata sa jakim alkoholnim identitetom, a društveni mediji mogu pomoći u njihovoj identifikaciji. Rad je objavljen u časopisu Journal of Health Communication.

 

Izvor:www.pcpress.rs

Možda te još zanima:

.

Ove aplikacije su najgora noćna mora za bateriju telefona

Aplikacije društvenih mreža, striming aplikcije i određene mobilne igre poznate su po tome što prazne baterije pametnih telefona.

.

Ovo su najpopularnije aplikacije za dopisivanje u 2023. godini

Spisak najpopularnijih globalnih mobilnih aplikacija za slanje poruka, zasnovan na broju mesečno aktivnih korisnika, ažuriran je za 2023. godinu.

.

Facebook promenio stav o Hershovom izveštaju

Facebook je revidirao svoj stav o izveštaju u kome su Sjedinjene Države umešane u uništavanje gasovoda Severni tok, promenivši oznaku sa…

.

Tehnologija budućnosti, ali ne i sadašnjosti

Iako tehnološke kompanije ulažu milijarde u samu tehnologiju, izgleda da će proći još dosta godina dok je korisnici prihvate i…

.

Twitter dozvoljava reklamiranje kanabisa

Twitter je postala prva društvena mreža koja je dozvolila preduzećima koja se bave proizvodnjom kanabisa da reklamiraju svoje brendove i…

.

Facebook: novi alati za upravljanje komentarima

Facebook uvodi nove alate za upravljanje komentarima: lakša pretraga, ključne reči, imena, datumi, preuzimanje radnje.

  • 13:30 Tehnologija
  • 13:50 Leto na O radiju
  • 14:00 Vaš DJ sat
  • 15:00 Leto na O radiju
  • 15:10 Pesma dana

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo