...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music mix by Anja

Društvo

Stvari nisu kakve deluju u reklamama: Slučaj Crnog petka

22.11.2021.

Verovati u istinski velike popuste na Crni petak u Srbiji, isto je kao verovati da Deda Mraz donosi poklone za Novu godinu. Sniženja nisu ni približno pompezna kao reklame za taj dan, kada su prodavnice i tržni centri krcati ljudima koji zaista misle da će uštedeti gomilu novca impulsivnom kupovinom svega i svačega. Još su nekako te slike gužve u zatvorenim prostorima, posebno kada sve postoji online, gore u ove poslednje dve, pandemijske godine. Masovna proizvodnja, fast fashion, veliki trgovinski lanci, izrabljivanje i green washing uništavaju ovu planetu na više nivoa nego što možemo i da zamislimo u ovom momentu. Red je da se tome, makar u malim koracima, stane na put.

.

Ali kako to tražiti od ionako mršave potrošačke korpe, kada krenu popusti?

"Znaš kako, vuče me sa jedne strane da iskoristim popuste, ali sa druge, znam šta je kapitalizam, pa se trudim da ne iskoristim to i ne budem konzumer svega".

"Obično ne koristim popuste, jer ne mislim da su ovde ti popusti pravi. Pre bih rekla da se ovde cene znatno dignu pre tog takozvanog sniženja, pa onda dobijemo šta dobijemo – čistu prevaru. Bila sam više puta na tim sniženjima u inostranstvu i to ne može da se poredi.”

"Crni petak je baš kapitalički praznik. Nije isto kao, recimo, praznično sniženje. Ali i ako odlučiš da učestvuješ u tome, trebalo bi da ti je to svesni izbor. Da svesno znaš da na Crni petak dobijaš nešto preko realne cene, nasuprot ovim stravično naduvanim koje imamo svaki dan.”

crnipetak2 jpeg

Naziv Crni petak (Black Friday), paradoksalno, prvi put je pre šezdeset godina upotrebila policija u Filadelfiji baš za dan posle velikog praznika – da opiše gužve na ulicama i trotoarima, što za policiju znači i veći broj udesa, više svađe, tuča i posla. U dan velikih popusta je Crni petak pretvoren iz želje američkih trgovaca da privuku što više mušterija pred božićne praznike.

SVE VIŠE PREVARANTSKIH ŠOPING SAJTOVA

NOVI ZAKON NEZNATNO OSNAŽIO PRAVA POTROŠAČA

Ali, zbog globalne onlajn-kupovine, pošast Crnog petka na juriš je osvojila i Evropu, pa se prelila i na ovdašnje tradicionalne prodavnice. One, opet, najavljuju rekordne popuste za 26. novembar, kada bi trebalo i dalje da važa sva pravila igre, iako u praksi nije uvek tako.

"Naše udruženje potrošača godinama ima iste informacije o tome kakve se prevare dešavaju baš povodom raznih popusta, akcija i tako dalje. Međutim, ne samo naše, sva udruženja potrošača dobijaju iste informacije. Radi se o tome da je upravo zbog takvih informacije mnogo detaljnije i precizirano u Zakonu o trgovini, Zakonu o oglašavanju i Zakonu o zaštiti potrošača kako se sada definišu upravo te akcije. Danas u zakonu imamo detaljne informacije o tome kako i kada nastane neki problem možemo da rešavamo", priča Jovanka Nikolić iz Asocijacije potrošača Srbije, naglašavajući da i tokom velikih popusta važe redovna pravila.

crnipetak5 jpeg

"Pravila o izjavljivanju reklamacije i postupanju su identična za kupovinu robe koja je kupljenja redovnim putem ili putem prodajnih podsticaja. Samo je jako važno naglasiti da oštećena roba ili roba koja je imala neku vrstu nedostatka i bila izolovana u određenoj korpi ili nekom rafu mora da ima i to obaveštenje, dakle da se tačno zna da je potrošač svestan šta kupuje. Takva roba ne podleže reklamaciji. Sva ostala roba, koja je snižena samo zato što su smanjene zalihe ili nema određene veličine ili je sezonsko sniženje, podleže redovnoj proceduri Zakona o zaštiti potrošača", napominje ona.

Na kraju, Crni petk je konzumeristička Meka kojom jačamo fast fashion brendove, pomažemo zagađivanje planete, podstičemo preveliku proizvodnju i na kraju, završimo sa gomilom gluposti koja nam realno nije ni bila potrebna. Svakako je ovo nedelja u kojoj se na popust može kupiti apsolutno sve, sem dobrog života.

Ako i ti imaš pritužbe na Crni petak, celu emisiju poslušaj u podkastu.

I. Miloradov

Možda te još zanima:

.

Dva sata lošeg novogodišnjeg programa

Orden za najbolji novogodišnji program ove godine ide Divi, sa dva meseca identičnih filmova. Zaplet znaš - devojka sa dobrim…

.

Petarde: Praznični teror manjine

Svakog petka ili subote uveče, posebno ako živite u širem centru grada, možete očekivati vatromet. Venčanje, neka gradska svečanost, rođenje,…

.

Šest univerzalno zdravih navika za 2022. godinu

Kada dođete u određene, khm, godine, očekuje se da ste manje-više sredili život. Dakle, u dvadesetim i tridesetim se pretpostavlja…

.

Zašto je problem usvojiti zdravu naviku?

Prvi korak je priznati da imaš problem.  Onda počinje presija: izgledajte i hranite se zdravo, 12 navika uspešnih ljudi, kakva…

.

Zašto ti za posao (ne)treba diploma?

Koliko već slušaš o reviziji diploma u javnom sektoru, o akademskim kvalifikacijama političara, programera i Elona Maska. I baš svi…

.

Seminar za nastavnike o karijernom savetovanju

Nacionalni centar evropske mreže za karijerno vođenje i savetovanje Euroguidance nastavlja da organizuje akreditovane seminare za nastavnike i stručne saradnike. 

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo