...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Društvo

Stvari nisu kakve deluju u reklamama: Slučaj Crnog petka

22.11.2021.

Verovati u istinski velike popuste na Crni petak u Srbiji, isto je kao verovati da Deda Mraz donosi poklone za Novu godinu. Sniženja nisu ni približno pompezna kao reklame za taj dan, kada su prodavnice i tržni centri krcati ljudima koji zaista misle da će uštedeti gomilu novca impulsivnom kupovinom svega i svačega. Još su nekako te slike gužve u zatvorenim prostorima, posebno kada sve postoji online, gore u ove poslednje dve, pandemijske godine. Masovna proizvodnja, fast fashion, veliki trgovinski lanci, izrabljivanje i green washing uništavaju ovu planetu na više nivoa nego što možemo i da zamislimo u ovom momentu. Red je da se tome, makar u malim koracima, stane na put.

.

Ali kako to tražiti od ionako mršave potrošačke korpe, kada krenu popusti?

"Znaš kako, vuče me sa jedne strane da iskoristim popuste, ali sa druge, znam šta je kapitalizam, pa se trudim da ne iskoristim to i ne budem konzumer svega".

"Obično ne koristim popuste, jer ne mislim da su ovde ti popusti pravi. Pre bih rekla da se ovde cene znatno dignu pre tog takozvanog sniženja, pa onda dobijemo šta dobijemo – čistu prevaru. Bila sam više puta na tim sniženjima u inostranstvu i to ne može da se poredi.”

"Crni petak je baš kapitalički praznik. Nije isto kao, recimo, praznično sniženje. Ali i ako odlučiš da učestvuješ u tome, trebalo bi da ti je to svesni izbor. Da svesno znaš da na Crni petak dobijaš nešto preko realne cene, nasuprot ovim stravično naduvanim koje imamo svaki dan.”

crnipetak2 jpeg

Naziv Crni petak (Black Friday), paradoksalno, prvi put je pre šezdeset godina upotrebila policija u Filadelfiji baš za dan posle velikog praznika – da opiše gužve na ulicama i trotoarima, što za policiju znači i veći broj udesa, više svađe, tuča i posla. U dan velikih popusta je Crni petak pretvoren iz želje američkih trgovaca da privuku što više mušterija pred božićne praznike.

SVE VIŠE PREVARANTSKIH ŠOPING SAJTOVA

NOVI ZAKON NEZNATNO OSNAŽIO PRAVA POTROŠAČA

Ali, zbog globalne onlajn-kupovine, pošast Crnog petka na juriš je osvojila i Evropu, pa se prelila i na ovdašnje tradicionalne prodavnice. One, opet, najavljuju rekordne popuste za 26. novembar, kada bi trebalo i dalje da važa sva pravila igre, iako u praksi nije uvek tako.

"Naše udruženje potrošača godinama ima iste informacije o tome kakve se prevare dešavaju baš povodom raznih popusta, akcija i tako dalje. Međutim, ne samo naše, sva udruženja potrošača dobijaju iste informacije. Radi se o tome da je upravo zbog takvih informacije mnogo detaljnije i precizirano u Zakonu o trgovini, Zakonu o oglašavanju i Zakonu o zaštiti potrošača kako se sada definišu upravo te akcije. Danas u zakonu imamo detaljne informacije o tome kako i kada nastane neki problem možemo da rešavamo", priča Jovanka Nikolić iz Asocijacije potrošača Srbije, naglašavajući da i tokom velikih popusta važe redovna pravila.

crnipetak5 jpeg

"Pravila o izjavljivanju reklamacije i postupanju su identična za kupovinu robe koja je kupljenja redovnim putem ili putem prodajnih podsticaja. Samo je jako važno naglasiti da oštećena roba ili roba koja je imala neku vrstu nedostatka i bila izolovana u određenoj korpi ili nekom rafu mora da ima i to obaveštenje, dakle da se tačno zna da je potrošač svestan šta kupuje. Takva roba ne podleže reklamaciji. Sva ostala roba, koja je snižena samo zato što su smanjene zalihe ili nema određene veličine ili je sezonsko sniženje, podleže redovnoj proceduri Zakona o zaštiti potrošača", napominje ona.

Na kraju, Crni petk je konzumeristička Meka kojom jačamo fast fashion brendove, pomažemo zagađivanje planete, podstičemo preveliku proizvodnju i na kraju, završimo sa gomilom gluposti koja nam realno nije ni bila potrebna. Svakako je ovo nedelja u kojoj se na popust može kupiti apsolutno sve, sem dobrog života.

Ako i ti imaš pritužbe na Crni petak, celu emisiju poslušaj u podkastu.

I. Miloradov

Možda te još zanima:

.

Zašto ti za posao (ne)treba diploma?

Koliko već slušaš o reviziji diploma u javnom sektoru, o akademskim kvalifikacijama političara, programera i Elona Maska. I baš svi…

.

Generacija odrasla na veronauci

Pre tačno 20 godina, fizika, matematika, hemija i drugi đački bauci, kao nove školske drugove dobili su veronauku i građansko…

.

Šta sve slučaj zakona o abortusu u Poljskoj može da nas nauči

Protesti u Varšavi i još osamdesetak mesta izbili su nakon što je tridesetogodišnja trudnica umrla u bolnici. U 22. sedmici…

.

Sedam stvari koje možeš da radiš dok prokrastiniraš

Znaš li ko su neopevani heroji? Ljudi koji zaista ustanu ujutro i odu na trčanje. Oni koji se jave kad…

.

Ta prljava reč: prokrastinacija

Prokrastinacija je ponašanje koje karakteriše odlaganje obaveza za kasnije. Počinje onom blagom, da kažemo uobičajenom, kada nalazimo razne izgovore da…

.

Porodično nasilje na selu: ćuti i trpi, šta će selo reći

Priča o ravnopravnosti žena traje jako dugo i to s velikim razlogom. Ta borba za jednakost, toleranciju i nenasilje je…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

Koliko se uvođenje kovid propusnica pokazalo kao dobra mera protiv koronavirusa?

Oradio logo