...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music mix by Anja

Društvo

Potrebno unapređenje ekonomskog položaja LGBT+ zajednice

28.06.2023.

Novosadska Grupa Izađi će, uz podršku USAID-a, u narednom periodu realizovati projekat "Radimo zajedno" koji za cilj ima ekonomsko osnaživanje i zapošljavanje pripadnika LGBT+ zajednice u Srbiji.

.

Tokom naredne tri godine, koliko će se projekat "Radimo zajedno" trajati, novosadska Grupa Izađi će pokušati da nizom akcija doprinese boljem ekonomskom položaju članova LGBT+ zajednice u našoj zemlji. Jedan od problema sa kojim se članovi ove zajednice suočavaju jeste pronalaženje stabilnog radnog mesta ali i teže napredovanje u karijeri.

Iako naša zemlja ima zakonsku regulativu koja sprečava svaki oblik diskriminacije, dosta toga zavisi od individualnog odnosa između zaposlenih u nekoj firmi, smatra Emina Azizi iz marketinške agencije McCann koja je sprovela istraživanje na ovu temu.

"Kod, poslodavaca kod kojih smo primetili neadekvatnosti svakako postoji dobra volja za unapređenjem. Imamo zakone koje dobro regulišu ovu oblast, a i kompanije se trude da imaju slične pravilnike. Ono gde sigurno postoji prostor za dalji rad jeste individualni odnos zaposlenih, odnosno kolega, prema članovima LGBT zajednice koji se zapošljavaju. To su, ipak, individualne stvari“, zaključuje Emina.

eminaazisi png

Emina Azizi

Fokus projekta će biti upravo na radu  sa mladima iz LGBT zajednice koji su trenutno bez posla. Oni će, kroz različite treninge, moći da unaprede svoje veštine i tako lakše dođu do novog radnog mesta, objašnjava programski direktor Grupe Izađi Aleksa Savić.

"Radićemo sa poslodavcima, najviše iz privatnog ali i iz javnog sektora, kako bi se njihove radne sredine senzibilisale za inkluziju LGBT populacije. To se postiže razvijanjem interne politike koja omogućava lakše uključivanje LGBT osoba na radna mesta ali i prevenciju i sankcionisanje različitih vidova diskriminacije“, kaže Aleksa.

Prema njegovim rečima, pripadnici LGBT zajednice se, kako bi izbegli diskriminaciju i što manje zavisili od drugih, često okreću preduzetništvu, kao jednom posebnom vidu samozapošljavanja, što će takođe biti jedna od tema projekata.

radimozajedno2 jpg

Želju Grupe Izađi da se izbori sa ovim problemom prepoznala je i agencija SAD za međunarodni razvoj USAID. Kako navodi predstavnik te agencije Kristofer Vajt, to je prvi projekat takve vrste koji realizuju u našoj zemlji.

"Zahvaljujući organizacijama poput Grupe Izađi možemo reći da je Srbija napravila značajne korake u promovisanju jednakosti i inkluzije pripadnika LGBT+ zajednice. Ipak, diskriminacija i stigma opstaju i pred nama je još posla. Želimo da pokažemo poslodavcima da objasnimo da je inkluzija dobra za poslovanje", zaključuje on.

Pored Grupe Izađi, partnerske organizacije na ovom projektu su i Centar E8, McCann i Impact Hub.

M. L.

Foto: Grupa Izađi / Aleksandar Bugarin

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Sajam obrazovanja u inostranstvu

Careers of the future, sajam obrazovanja u inostranstvu kroz trendove tržišta rada, biće održan 8. i 9. decembra. Na ovom…

.

Zanatlije najtraženije, IT sektor više ne dominira

Tržište rada u Novom Sadu menja se iz meseca u mesec. Poslednjih nedelja najtraženije su zanatlije u najširem smislu, kao…

.

Radne prakse za mlade moraju biti plaćene

Od 17. avgusta, pa sve do pre nekoliko dana bila je u toku javna rasprava o nacrtu Zakona o radnoj…

.

Mladi psiholozi se sve više okreću privatnoj praksi

Mladi psiholozi u našoj zemlji se suočavaju sa brojnim problemima - nakon završetka studija teško pronalaze posao, a one koji…

.

Zoom kafica o karijeri u komunikacijama

Centar za razvoj karijere i savetovanje studenata Univerziteta u Beogradu organizuje "Zoom kaficu o karijeri u komunikacijama" koja će biti…

.

Veštačka inteligencija ugrožava poslove najobrazovanijih

Broj platformskih radnika u Srbiji lagano opada, pokazao je monitoring Centra za istraživanje javnih politika. Kako je na panelu nedavno…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo