...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Društvo

Potrebno unapređenje ekonomskog položaja LGBT+ zajednice

28.06.2023.

Novosadska Grupa Izađi će, uz podršku USAID-a, u narednom periodu realizovati projekat "Radimo zajedno" koji za cilj ima ekonomsko osnaživanje i zapošljavanje pripadnika LGBT+ zajednice u Srbiji.

.

Tokom naredne tri godine, koliko će se projekat "Radimo zajedno" trajati, novosadska Grupa Izađi će pokušati da nizom akcija doprinese boljem ekonomskom položaju članova LGBT+ zajednice u našoj zemlji. Jedan od problema sa kojim se članovi ove zajednice suočavaju jeste pronalaženje stabilnog radnog mesta ali i teže napredovanje u karijeri.

Iako naša zemlja ima zakonsku regulativu koja sprečava svaki oblik diskriminacije, dosta toga zavisi od individualnog odnosa između zaposlenih u nekoj firmi, smatra Emina Azizi iz marketinške agencije McCann koja je sprovela istraživanje na ovu temu.

"Kod, poslodavaca kod kojih smo primetili neadekvatnosti svakako postoji dobra volja za unapređenjem. Imamo zakone koje dobro regulišu ovu oblast, a i kompanije se trude da imaju slične pravilnike. Ono gde sigurno postoji prostor za dalji rad jeste individualni odnos zaposlenih, odnosno kolega, prema članovima LGBT zajednice koji se zapošljavaju. To su, ipak, individualne stvari“, zaključuje Emina.

eminaazisi png

Emina Azizi

Fokus projekta će biti upravo na radu  sa mladima iz LGBT zajednice koji su trenutno bez posla. Oni će, kroz različite treninge, moći da unaprede svoje veštine i tako lakše dođu do novog radnog mesta, objašnjava programski direktor Grupe Izađi Aleksa Savić.

"Radićemo sa poslodavcima, najviše iz privatnog ali i iz javnog sektora, kako bi se njihove radne sredine senzibilisale za inkluziju LGBT populacije. To se postiže razvijanjem interne politike koja omogućava lakše uključivanje LGBT osoba na radna mesta ali i prevenciju i sankcionisanje različitih vidova diskriminacije“, kaže Aleksa.

Prema njegovim rečima, pripadnici LGBT zajednice se, kako bi izbegli diskriminaciju i što manje zavisili od drugih, često okreću preduzetništvu, kao jednom posebnom vidu samozapošljavanja, što će takođe biti jedna od tema projekata.

radimozajedno2 jpg

Želju Grupe Izađi da se izbori sa ovim problemom prepoznala je i agencija SAD za međunarodni razvoj USAID. Kako navodi predstavnik te agencije Kristofer Vajt, to je prvi projekat takve vrste koji realizuju u našoj zemlji.

"Zahvaljujući organizacijama poput Grupe Izađi možemo reći da je Srbija napravila značajne korake u promovisanju jednakosti i inkluzije pripadnika LGBT+ zajednice. Ipak, diskriminacija i stigma opstaju i pred nama je još posla. Želimo da pokažemo poslodavcima da objasnimo da je inkluzija dobra za poslovanje", zaključuje on.

Pored Grupe Izađi, partnerske organizacije na ovom projektu su i Centar E8, McCann i Impact Hub.

M. L.

Foto: Grupa Izađi / Aleksandar Bugarin

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Posao uz studiranje, balansiranje između obaveza

Život studenata može u nekim situacijama da predstavljai luksuz i postane izazovan, a nekako se smatra obaveznim da roditelji podrže…

.

Koliko vas štite različiti ugovori o radu?

Blizu jedne trećine radnika priznaje da nije upoznato sa svojim radnim pravima, a više od 60 odsto tvrdi da je…

.

Kako se pripremiti za razgovor za posao

Vebinar "Kako se pripremiti za razgovor za posao/praksu" biće održan u sredu, 21. februara, a namenjen je učenicima srednjih škola.…

.

Sajam obrazovanja u inostranstvu

Careers of the future, sajam obrazovanja u inostranstvu kroz trendove tržišta rada, biće održan 8. i 9. decembra. Na ovom…

.

Zanatlije najtraženije, IT sektor više ne dominira

Tržište rada u Novom Sadu menja se iz meseca u mesec. Poslednjih nedelja najtraženije su zanatlije u najširem smislu, kao…

.

Radne prakse za mlade moraju biti plaćene

Od 17. avgusta, pa sve do pre nekoliko dana bila je u toku javna rasprava o nacrtu Zakona o radnoj…

  • 15:00 Superoperater
  • 16:00 Music mix by Anja
  • 21:00 Music Mix by Bea

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo