...
TRENUTNO22:00 - 00:00DiskOradio

Društvo

Novosadska nedelja ponosa ruši predrasude

24.05.2022.

U toku je Novosadska nedelja ponosa koja će trajati sve do 27. maja. Ovo će biti prilika da se podigne svest o položaju LGBT+ zajednice u našem društvu.

.

Foto: Jeremy Bishop / Unsplash

Ovogodišnja Novosadska nedelja ponosa, koju organizuje grupa Izađi, počela je simbolično 17. maja. Tog datuma 1990. godine Međunarodna zdravstvena organizacija je odlučila da skine homoseksualizam sa liste mentalnih bolesti. Ovaj dan se, iz tog razloga, širom sveta obeležava kao Međunarodni dan protiv homofobije, bifobije i transfobije. Položaj LGBT+ zajednice u našoj zemlji se polako popravlja, ali još uvek ima velikih problema sa kojma se njeni pripadnici suoačavaju.

Kako navodi aktivistkinja grupe izađi Laura Pejak, ove godine su se odlučili da program ima i edukativni i zabavni karakter, kako bi, pre svega, zadovoljili potrebe zajednice.

„Program je ove godine došao iz same zajednice koja se okuplja u našem društvenom centru. Dosta događaja su oni sami oragnizovali, poput diskusije o LGBT+ studentima. Ove godine se tokom "Nedelje ponosa" bavimo stvarima koje zajedinca prepoznaje kao bitne“, navodi naša sagovornica.

Prvi novosadski Prajd, 2019. godina

Prvu Novosadsku nedelju ponosa, održanu 2019. godine, obeležio  je i Prajd koji je održan na Trgu repblike. Iako je događaj tada protekao uz sitne, uglavnom verbalne incidente, okupljeni su uspeli da iz Novog Sada pošalju poruku tolerancije. Ove godine takvih okupljanja neće biti, jer je njihova organizacija finansijski i logistički zahtevna, poručuju iz gupe „Izađi“.

„Za vreme korone, protekle dve godine, morali smo da preorijentišemo neke resurse. Ove godine smo shvatili da nemamo kapaciteta da sve to iznesemo zbog zahtevnosti takvog događaja. Ipak smo hteli da posle dve godine pauze nastavimo tradiciju, iako smo još 2020. planirali i javni skup i razne događaje. Kako se situacija stabilizovala, želeli smo da se vratimo organizaciji Nedelje ponosa svakog maja. Možda je ovako skromno ali se nadamo da će sledeće godine sve biti i veće i kvalitetnije“, objašnjava Laura Pejak.

pride

Pride u Beogradu 2015. godine (arhiva Oradija)

Važan deo događaja su i žurke, a ovaj put će fokus biti na ballroom kulturi. Ovakve žurke su postale popularne u SAD tokom šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka i postavile su osnovu za ono što se danas smatra modernim drag nastupima.

„To nisu u pitanju nastupi već je to otvoreni događaj gde može da dođe ko želi i da se takmiči u različitim kategorijama. Prave se različiti kostimi u odnosu na kategorije, šeta se pistom. Onaj ko je imao najbolji kostim i perofrmas u odnosu na ulogu dobija trofej. Imali smo i tribinu o tome, i malu demonstraciju kako ballroom treba da izgleda ali i klasičan drag nastup. Bilo nam je bitno da i tu drugačiju vrstu draga plasiramo kod nas“, objašnjava naša sagovornica.

Do kraja nedelja u okviru Novosadske nedelje ponosa biće organizovana tribina o položaju LGBT+ studenata, predstaviće se lokalne mreže za prevenciju diskriminacije i podršku ovo zajednici i queer matura.

M. L.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

YUCOM: Đaci protiv prikazivanja homoseksualnosti

Polovina anketiranih učenika smatra da država treba da spreči da se homoseksualnost prikazuje javno, izjavio je predstavnik Komiteta pravnika za…

.

Upeh dođe kada iskreno radiš ono što voliš

Da bi srpski fudbal mogao da se nada još boljim igrama reprezentacije i većim uspesima od onih koji su do…

.

Amerika je mnogo više od izvikanih gradova

Nikola Đuza mladi je fotograf iz Novog Sada. Nedavno je otvorio prvu samostalnu izožbu pod nazivom "Analog USA" u prostorijama…

.

Dan studenata u KC Labu

Povodom Dana studenata koji se obeležava 4. aprila, u KC Labu će biti organizovana različita predavanja, radionice i žurka. 

.

Otvoren konkurs za dodelu stipendije Dositeja

Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija raspisalo je konkurs za dodelu stipendije Dositeja, Fonda za mlade talente Republike Srbije.

.

Oradio ponovo dobio odlične ocene za izveštavanje o mladima

Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS) objavila je istraživanje "Mladi u medijskom ogledalu 2022", koje između ostalog analizira i sadržaj omladinskih…

  • 15:00 Vaš DJ sat
  • 16:00 Music mix by Anja
  • 22:00 DiskOradio

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo