...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music Mix by Bea

Društvo

Novosadska nedelja ponosa: U fokusu zapošljavanje LGBT osoba

14.04.2023.

Novosadska nedelja ponosa se ove godine održava od 15. do 21. maja. Kako navode organizatori, samoj nedelji će prethoditi i veliki broj događaja namenjnih LGBT zajednici. 

.

Foto: Pixabay

I ove godine u fokusu "Novosadske nedelje ponosa" biće obeležavanje 17. maja, Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije. Tog datuma 1990. godine Međunarodna zdravstvena organizacija je odlučila da skine homoseksualizam sa liste mentalnih bolesti. Izvršni direktor grupe "Izađi", koja organizuje Novosadsku nedelju ponosa, Aleksa Savić kaže da će i ove godine organizovati niz događaja, uključujući konferencije, panel diskusije i dreg žurke.

"Taj datum planiramo da obeležimo panel diskusijom o zapošljivosti mladih LGBT osoba u koji planiramo da uključimo osobe koje su doživele negativna iskustva pri zapošljavanju, a predstavićemo i poslodavce koji rade na unapređenju  položaja zajednice. Planiramo da ponovimo i organizovanje Kvir mature, odnosno, proslavu maturske večeri za sve one koji na svoju srednjoškolsku maturu nisu mogi da odu sa partnerkom ili partnerom sa kojim su želeli", kaže Aleksa.

Kako ističu u grupi "Izađi", celokupan program Novosadske nedelje ponosa još uvek nije defnisan jer se čekaju predlozi članova zajednice. Do 14. aprila, moguće je popuniti formular i tako predložiti neku od aktivnosti koja bi obogatila program Nedelje ponosa.

Iako se čini da se o položaju LGBT zajednice u našoj zemlji govori samo u vreme Nedelje ponosa, problemi sa kojima se njeni pripadnici suočavaju su svakodnevni. Kako kaže Aleksa Savić, upravo iz tog razloga u okviru njihovog udruženja tokom čitave godine funkcioniše i psiholško savetovalište.

"Primećivali smo da, kada se poveća vidljivost LGBT populacije, u vreme Nedelje ponosa ili Prajda, da se poveća i govor mržnje online i uživo, kao i broj incidenata. Sa jedne strane, na žalost, interesovanje je veliko, jer su diskriminacija i različiti oblici nasilja nešto što je učestalo u društvu u kom živimo. Sa druge strane, dobro je što korisnici savetovališta odlaze sa osećajem pružene podrške i preporukom drugima da dođu“, priča on.

belgradepride8 jpg

Prema njegovim rečima, broj ljudi koji dolaze u savetovalište se stalno povećava, a ono što ohrabruje jeste činjenica da se povećava i broj onih koji kroz udruženje žele da pruže podršku. Savetovalište je dostupno svakodnevno ali se desi  zbog preopterećenosti nekada postoji i lista čekanja.

"Ako se desi nešto akutnog tipa, poput nekih vidova nasilja ili porodičnog nasilja, za to se organizujemo i napravimo interventnu sesiju koja podrazumeva razgovor sa omladinskim radnikom ili nekim od prishologa kako bi se ta osoba umirila i dobila informacije kako da policiji prijavi sve ili ode u bolnicu“, kaže Aleksa.

pride

Savetovalište je besplatno za sve zainteresovane, a sve što je potrebno jeste da se putem mejla javite grupi "Izađi". Nakon toga ćete dobiti sve informacije o slobodnim terminima i drugim informacijama koje vam mogu pomoći da prebrodite problem u kom ste se našli.

M. L.

Možda te još zanima:

.

Novosadska nedelja ponosa ruši predrasude

U toku je Novosadska nedelja ponosa koja će trajati sve do 27. maja. Ovo će biti prilika da se podigne…

.

Novosadska nedelja ponosa ruši predrasude

U toku je Novosadska nedelja ponosa koja će trajati sve do 27. maja. Ovo će biti prilika da se podigne…

.

YUCOM: Đaci protiv prikazivanja homoseksualnosti

Polovina anketiranih učenika smatra da država treba da spreči da se homoseksualnost prikazuje javno, izjavio je predstavnik Komiteta pravnika za…

.

Zovem se Viktorija, ja sam izbeglica!

Viktorija je sa dvoje dece izbegla iz Kijeva na početku rata. U Kijev se vratila posle godinu i po provedenih…

.

Program plaćene prakse za studente novinarstva

Slavko Ćuruvija fondacija poziva studente i studentkinje novinarstva da se prijave za Program plaćene studentske prakse "Denis Kolundžija" u partnerskim…

.

Žene prilikom zapošljavanja izložene i rodnoj i starosnoj diskriminaciji

Sigurno ste bar jednom naišli na oglase za posao u kojima se traži konobarica, čistačica, prodavačica ili promoterka. Ili mlada…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 06:00 Music mix by Anja
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo