...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Društvo / Obrazovanje

YUCOM: Đaci protiv prikazivanja homoseksualnosti

17.09.2015.

Polovina anketiranih učenika smatra da država treba da spreči da se homoseksualnost prikazuje javno, izjavio je predstavnik Komiteta pravnika za ljudska prava (YUCOM) Milan Antonijević predstavljajući rezultat istraživanja koji je ta organizacija sprovela među stotinak đaka.

.

"Pedeset odsto njih se složilo sa tvrdnjom da država treba da spreči da se homoseksulanost javno pokazuje, jer to loše utiče na mlade", rekao je Antonijević na konferenciji za novinare i dodao, da je takvom rezultatu ankete doprineo i stav medija, ali i onih koji rade sa decom. 

Antonijević je naveo da je ista anketa pokazala "zabrinjavajuće" podatke prema kojima su u 70 odsto slučajeva diskriminaciji najizloženiji Albanci, muslimani, Romi i pripadnici LGBT populacije, kao i da se 50 odsto ispitanika ne bi družilo sa njima.

Predstavnica Ministarstva prosvete Angelina Skorep navela je da je proces promene stereotipa dugotrajan, da postoje suptilni oblici diskriminacije, kao i da ustanove i roditelji nemaju kapacete da rešavanje tih problema isteraju do kraja. 

Dodala je da u rešavanju problema diskriminacije treba pojačati zakonsku regulativu.

Prema rečima učesnika skupa, važno je da se iz udžbenika uklone negativni stereotipi, kao i da se u obrazovnom sistemu ukinu svi oblici segregacije.

Poverenica za ravnopravnost Brankica Janković rekla je da nadležne institucije nastoje da obezbede svakom pojedincu "život sa, a ne pored" i da je Kancelarija po tom pitanju, reagovala u 162 slučaja. 

U okviru projekta "Jednaka prava u obrazovnom sistemu Srbije" širom zemlje održani su seminari za učenike srednjih škola na kojima je bilo više od 100 srednjoškolaca.

Takođe, seminari o Borbi protiv diskriminacije namenjeni nastavnicima i stručnim saradnicima održani su u Šapcu, Beloj Crkvi, Kragujevcu i Novom Pazaru, a ove seminare pohađalo je više od 80 nastavnika i stručnih saradnika.

Na konferenciji su predstavljena dva dopunjena izdanja priručnika o borbi protiv diskriminacije koje je izdao YUCOM - "Diskriminacija? Ne u mojoj školi! Jedna škola za sve!", koji je namenjen srednjoškolcima, roditeljima i široj javnosti, i priručnik "Borba protiv diskriminacije u obrazovnom sistemu" namenjen nastavnicima i stručnim saradnicima.

Izvor: Beta

Možda te još zanima:

.

Da li je Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći diskriminatoran?

Ko može biti korisnik, a ko pružalac besplatne pravne pomoći? U kojim pravnim postupcima možemo ostvariti pravo na nju i…

.

Atmosfera uoči Prajda bolja, ali i dalje ne dovoljno dobra

Organizatori Beograd Prajda kažu da postoje pozitivni pomaci kada je reč o atmosferi u društvu i medijima koja prati najavu…

.

Drag queen show više od zabave

U okviru Novosadske nedelje ponosa, koja je upravo završena, održan je i „Drag queen show“.  Iako su „drag queen“ predstave…

.

Potrebno unapređenje ekonomskog položaja LGBT+ zajednice

Novosadska Grupa Izađi će, uz podršku USAID-a, u narednom periodu realizovati projekat "Radimo zajedno" koji za cilj ima ekonomsko osnaživanje…

.

Novosadska nedelja ponosa: U fokusu zapošljavanje LGBT osoba

Novosadska nedelja ponosa se ove godine održava od 15. do 21. maja. Kako navode organizatori, samoj nedelji će prethoditi i…

.

LGBT+ zajednica: Budite hrabri i uzvratite podršku

Iako je Svetsko prvenstvo u fudbalu tek počelo, već su ga obeležile razne kontroverze. Međunarodna asocijacija fudbalskih federacija, poznata po…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo