...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Društvo

Mere energetske efikasnosti odmah donose benefite

04.04.2022.

Energetska efikasnost podrazumeva niz mera koje preduzimamo u cilju smanjenja potrošnje energije, a koje pri tome ne narušavaju uslove rada i života. Pojam energetska efiksnost ima dva moguća značenja - jedno se odnosi na tehničke uređaje, dok se drugo odnosi na određene mere i ponašanja. Za uređaje kažemo da su energetski efikasni ako imaju visok stepen korisnog dejstva tj. male gubitke prilikom transformacije jednog oblika energije u drugi. Krajnji cilj je svesti potrošnju energije na minimum, a pri tome ne narušiti nivo komfora, već zadržati ili čak povećati nivo udobnosti. 

.

Kada pomislimo na štednju, uglavnom su prve asocijacije na odricanje, dok efikasna upotreba energije direktno vodi ka povećanju kvaliteta života, konkurentnosti privrede i energetskoj bezbednosti. Rezultat povećane efikasnosti su značajne uštede u finansijskom smislu, ali ne treba zanemariti i direktan uticaj na očuvanje životne sredine.

S obzirom na to da već i vrapci znaju za štedljive sijalice i za kućne aparate koji troše manje struje, u emisiji Eko linija na O radiju, fokusirali smo se na energetsku efikasnost u prostorima u kojima boravimo, dakle na energetsku efikasnost naših domova. 

"Kada govorimo o energetski efikasnim objektima, onda mislimo na zgrade koje troše manje energije kako bi se zadovoljile sve naše potrebe za boravkom u njima i za rad u njima. Ne smemo zaboraviti da pri toj smanjenoj potrošnji, kvalitet života i rada i komfor u njima ne sme biti narušen. Kada kažemo da je neko energetski efikasan, to ne znači da treba da zavrnemo radijatore i da pazimo kada ćemo da palimo sijalice. Jednostavno, treba racionalno da trošimo energiju. Energetska efikasnost postiže se primenom različitih mera, korišćenjem savremenih materijala i određenih sistema i tehnologija kako bismo racionalnije koristili energiju, a pri tom se ne odricali komfora i kvaliteta”, kaže za O radio Marija Todorović iz Energy Concepta.


energetskaefikasnost pixabay4 png

Ukoliko planirate renoviranje vašeg doma, to je i pravo vreme da učinite i neke korake da bi vaš životni prostor postao energetski efikasan. Marija Todorović nam objašnjava od čega treba početi i koji su to radovi koji će doprineti tome da ne rasipate enrgiju u svom domu, a samim tim i da kasnije smanjite račune za grejanje i hlađenje. 

"Kada govorimo o merama energetske efikasnosti onda na prvom mestu svi ističemo termičku izolaciju. Objekat mora biti dobro izolovan, a to se odnosi na izolaciju prostorija koje se greju i koje se hlade. Na drugom mestu imamo zamenu stolarije. Jako je bitno kada želimo da unapredimo naš objekat i menjamo stolariju, obratiti pažnju na samu ugradnju te stolarije. Tada već govorimo o zaptivenosti objekta i o nekontrolisanom ulazu i izlazu vazduha, čime se gubi energija u objektu. Sledeći korak je ugradnja efikasnijih  sistema za ventilaciju, odnosno, klimatizaciju  i grejanje. Naravno, tu ide i ugradnja mernih i regulacionih uređaja, što je veoma bitno i na kraju ide primena obnovljivih izvora enegrije. To mogu biti solarni paneli za proizvodnju tople vode ili za električnu energiju, ali to je svakako poslednji korak", navodi naša sagovornica.

Marija dodaje da je osim ovoga dobro zameniti neefikasne kućne aparate efikasnijim i klasične sijalice zameniti LED sijalicama i tim malim intervencijama već postižemo manje uštede.

Primenom bilo koje od mera energetske efikasnosti, odmah možemo da vidimo benefite. To je veoma merljivo i odmah ostavlja trag na računima. Svi ovi radovi uz upotrebu novih savremenijih materijala svakako podižu cenu gradnje ili obnove objekta, ali se investicija posle određenog vremena sama isplati, a nakon toga, kako Marija kaže, uživamo u benefitima komfora sa malim računima. 

energetskaefikasnost pixabayjpg jpg

Ukoliko se ne bavite renoviranjem, već planirate kupovinu stana, dobro je znati da od 2012. godine savaka zgrada mora da ima energetski pasoš. To je dokument koji se dobija u procesu izdavanja upotrebne dozvole i sadrži informacije o tome koliko je objekat energetski efikasan. 

"Energetski pasoš sadrži kvantitativne i kvalitativne podatke o vašoj nekretnini. Kvantitativne informacije su one o energiji potrebnoj za grejanje, odnosno, o energetskom razredu zgrade. Sa druge strane, energetski pasoš nam daje i uvid o korišćenim materijalima, što je uslov komfora u objektu. Ono na šta treba obratiti pažnju jesu preporuke za unapređenje komfora i smanjenje potrošnje energije koje takođe sadrži energetski pasoš", kaže Marija i dodaje da energetski pasoš može da izda samo ovlašćena organizacija i on mora biti overen od strane odgovornog inženjera.

Svi objekti izgrađeni od 2012. godine moraju da imaju energetski pasoš. Postojeći objekti koji se rekonstruišu takođe moraju da imaju energetski pasoš i sve nekretnine koje se nalaze na tržištu, koje se prodaju ili se iznajmljuju takođe moraju da imaju ovaj dokument. 

"Energetski pasoš sadrži podatke o potrošnji energije. Da bismo mogli da ih unesemo gledamo prvenstveno omotač objekta, gledamo koji su materijali korišćeni, koji su sistemi korišćeni sve se to gleda. Pored materijala koji su uključeni u izgradnju zgrade, gledamo i sve potrošače električne energije koji se nalaze u datom objektu. Sve se bukvalno uzima u obzir, sve što utiče na potrošnju energije u datom objektu", objašnjava sagovornica Oradija.

U poslednjih godinu dana mnoge lokane samouprave u Srbiji raspisale su javne pozive za domaćinstva i stambene zgrade, preko kojih su vlasnici nekretnina mogli da konkurišu za subvencije za povećanje enrgetske efikasnosti svojih domova. Subvencije su dodeljivane za zamenu prozora i vrata, ugradnju izolacije i instalaciju kotlova i peći na čistija goriva. Mnogi su iskoristili ovu priliku, a među njima je i Slobodan Gligorić iz Valjeva koji je sa sustanarima iz svoje zgrade konkurisao za sredstva za zamenu fasade. 

Slobodan nam je ispričao kako su prikupili dokumentaciju, ali i da se na kraju ispostavilo da su im potrebna i dodatna sredstva koja nisu mala. 

"Na samom početku nisu svi stanari bili za ovu opciju, iako je profesionalni upravnik rekao da postoji velika verovatnoća da, ukoliko konkurišemo, dobijemo sredstva. Sada možemo da se pohvalimo da je zgrada bila na prvom mestu na konkursu. Mi smo na jednom od sastanaka zajedno sa profesionalnim upravnikom odlučili da svako od stanara mora da izdvoji oko 50 hiljada dinara, koje bi dali u četiri rate. Sada smo u fazi da bi svi stanari trebalo da daju tu četvrtu ratu. U nekom narednom periodu očekujem sastanak sa profesionalnim upravnikom, kako bismo videli koliko je još novca potrebno. Nešto preliminarno je bilo da će nam biti potrebno oko 200 evra, ili 25.000 dinara po stanu, međutim, to je na kraju poraslo i nema dileme da će biti potrebno još novca", ispričao nam je Slobodan. 

Radovi na Slobodanovoj zgradi još uvek nisu počeli, ali on veruje da će sve biti u redu i ne kaje se što se upustio u projekat koji svakog dana sa sobom nosi novi trošak. Čvrsto veruje da će njegov stan biti topliji, da će računi za grejanje ipak biti manji kada se sve završi, ali i da će zgrada u kojoj živi biti mnogo lepša. 

energetskaefikasnost pixabay2 jpg

Kada govorimo o energetskoj efikasnosti, potrošnja, odnosno ušteda energije, uvek dolazi u prvi plan. Ali tu su i dugi benefiti. Takvi objekti osim što troše manje energije, imaju efikasnije sisteme, pa brže dostižu željenu temperaturu bez obzira na godišnje doba. Ono što je takođe bitno je da se ta temperatura ne raznosi, ne gubi se. Sa druge strane se govori i o komforu. To su dobro izolovane i zaptivene zgrade, sa ujednačenom temperaturom u svim prostorijama, sa smanjenom bukom, pa samim tim imamo i zdraviju životnu sredinu.

Više o energetskoj efikasnosti u objektima poslušajte u emisiju Eko linija: 


Alma Kovčić

foto: Pixabay

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Ljudi sve više sami prave obnovljive izvore energije

Novosadsko proleće je počelo, a tema ovogodišnje manifestacije je energetska efikasnost. Iako nam se čini da je jako skupo, nedostižno…

.

Uspomene na "Lockdown"

Po mnogo čemu jedinstvena knjiga "Novosadski dnevnik izolacije" pojavila se u prodaji, a promocija je održana prošlog vikenda u knjižari…

.

Vreme je za popravljanje "karantinskih" frizura

Vest koja je tokom protekle nedelje sigurno obradovala mnoge je da frizerski saloni ponovo rade. Nakon sedam nedelja, opet su…

.

Uslovi na Sajmu dobri, psihički nije lako

Koronavirusom je u Srbiji zaraženo više od četiri hiljade ljudi, među kojima je i dosta mladih. Ono što veliki broj…

.

Dosada nas tera da budemo kreativni

Globalna pandemija virusa Covid-19 prodrmala je čitav svet na ekonomskom, socijalnom, globalnom, ali i na psihološkom nivou. Osim higijene, prva…

.

O usamljenosti kod mladih se ne priča dovoljno

Svako od nas je tokom svog života bio usamljen. Tom osećaju doprinose mnogobrojni faktori: lični, društveni, materijalni... Usamljenost kod mladih…

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Superoperater
  • 21:00 Music Mix by Bea

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo