...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Društvo

Festival javne istorije: Kako su se preplitale pop-kultura i politika?

18.05.2023.

Beogradski Centar za primenjenu istoriju po drugi put organizuje Festival javne istorije, koji je zamišljen kao prostor za kritičko promišljanje naše nedavne prošlosti. Program festivala počinje danas, predavanjem Dr Milovana Pisarrija "Zašto je prošlost važna?" u beogradskom KC Magacinu.

.

Ove godine, festival nosi naziv "Devedesete: Strategije preživljavanja i nade". Tokom četiri dana će se  na različite načine razgovarati o tome kako je izgledao svakodnevni život devedesetih, kako su se strah i beznađe artikulisali kroz otpor ratovima koji su obeležili ovu dekadu, ali i kako su se preplitale muzika i politika.

Danas će nakon predavanja Dr Milovana Pisarrija biti organizovana i tribina "Sva lica otpora: Istorija kroz muziku i strip" na kojoj će posetioci moći da se detaljnije upoznaju sa dešavanjima na muzičkoj sceni Kraljeva tokom devedesetih i kako su tadašnji lokalni pank i hard-core bendovi prelazili nove granice.

"Ovo će biti posebno zanimljivo mladima koji su rođeni dvehiljaditih i koji o ovom vremenu imaju parcijalna sećanja. Mislim da će njima najintersantije biti javno vođenje koje je planiramo za subotu prepodne kada ćemo proći kroz mnoge tačke u gradu koje smo prolazili da bi preživeli tokom devedesetih. Od Slavije, gde su se menjale devize, preko Dafiment i Jugoskandik banke do Bulevara Revolucije gde se kupovalo sve, od čarapa do kozmetike. Biće to zanimljivo vraćanje u prošlost za nas koji smo to preživeli dok će za mlađe to biti jedna nesvakidašnja tura po Beogradu", kaže za Oradio Slobodanka Boba Dekić.

U subotu će sa početkom od 19 časova u Domu omladine Beograda biti organizovana i tribina "Kada je muzika bila identitet: subkulture i politika tokom devedesetih u Srbiji" na kojoj će Slobodan Kuzmanovski i Jadranka Janković pokušati da odgovore na pitanje zašto je muzički ukus tokom devedesetih bio mnogo više od same muzike.

Detalje o ostalim programima i satnici festivala možete pronaći na sajtu Centra za primenjenu istoriju.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Netfliks kritikovan zbog novog serijala "Kraljica Kleopatra"

Nova Netfliksova dokumentarna serija "Kraljica Kleopatra" našla se na udaru kritika, zato što je u njoj čuvena vladarka drevnog Egipta…

.

Malta: Omiljeno mesto za sezonske poslove

Mnogi od vas razmišljaju o tome da odmore posle fakulteta, da naprave pauzu, ili da se jednostavno  upuste u avanturu…

.

Vredi pročitati: Smrt Uroša petog

Mlada dramaturškinja Svjetlana Pravdić preporučila nam je zanimljivo delo koje žanrovski spada pod istorijsku dramu.

.

Kralj transformacija: Hoakin Finiks kao Napoleon

Oskarom nagrađeni glumac Hoakin Feniks još jednom je dokazao da je majstor transformacije, sudeći po prvim fotografijama sa snimanja filma…

.

Daglas kao Bendžamin Frenklin

Majkl Daglas će u novoj seriji o američkoj istoriji glumiti Bendžamina Frenklina, američkog političara, pronalazača, naučnika i jednog od tvoraca…

.

Pantera reunion: kad bi došli ovde, svi bi išli da gledamo!

Kultni hevi metal bend Pantera ponovo se okupio nakon više od 20 godina. To je bilo nezamislivo nakon smrti gitariste…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Radio Gruvanje

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo