...
TRENUTNO06:00 - 11:00Music Mix by Bea

Društvo

EcoMan 2023: I Oradio u trci za očuvanje prirode

29.09.2023.

Posle uspešne prve EcoMan trke, koja je održana u septembru prošle godine, udruženje Zeleni Sad odlučilo je da ovaj događaj pretvori u tradiciju. Nova trka biće održana sutra, 30. septembra, svi zainteresovani mogu da se prijave još danas, a očekuje vas ozbiljna konkurencija. Tridesetak ekipa je već prijavljeno, a među njima je i ekipa O radija. 

.

Foto: promo Zeleni Sad

"Ovo je druga godina organizovanja ekološke trke EcoMan. Sama trka je napravljena tako da spoji ekologiju i sport. Ime je inspirisano trkom Iron Man koja kao i naša trka ima tri discipline. Prva disciplina je trčanje sa prikupljanjem otpada, druga disciplina je prevoz otpada na biciklu i treća disciplina je sortiranje otpada u kontejnere", objašnjava za O radio Miloš Stojanović iz udruženja Zeleni Sad. 

Svaki tim ima tri člana: trkača koji prikuplja otpad, biciklistu koji ga prevozi i osobu koja će otpad razvrstati i pripremiti za reciklažu. Za O radio trčaće Vanjus, iskusni maratonac kome nije problem da uprlja ruke i prikuplja smeće. Bajs će voziti naša muzička urednica Anja, iskusni izviđač i planinar, koju nikako ne bi trebalo podceniti ni na dva točka. Ja ću razvrstavati smeće kao osoba koja je u redakciji O radija generalno zadužena za ekološke priče. A imamo i pripremljenu taktiku. 

eco man1 jpg

Anja trenira na svojoj ruti. Proverava prohodnost biciklističkih staza i ulazi u kondiciju, iako joj ona sigurno ne nedostaje. Pripremila je korpu na biciklu kako bi lakše mogla da prenese smeće, a pored korpe spreman je i ceger, jer se mi ne zadovoljavamo sa malo smeća. 

Vanjus je večito spreman i trenutno razmišlja o tome da li će prvo da skuplja smeće ili će trčati prazan, a onda pred cilj pokupiti sve pre nego što ostali maratonci stignu. 

Ja sam spremna na sve što mi ekipa dostavi.

eco man2 jpg

Prošle godine šest ekipa prikupilo je više od 50 kilograma otpada. Ove godine je konkurencija mnogo veća pa će i količina prikupljenog otpada biti sigurno ozbiljnija. 

Trka počinje kod glavnog ulaza Štranda. Trkači će trčati i prikupljati smeće do Lidla na Limanu 4 i mogu da se kreću rutom koju sami izaberu. Kod Lidla predaju štafetu, odnosno smeće, biciklistima koji voze kroz ulicu Ive Andrića, a onda Bulevarom Evrope do Arapi parka između Novog Naselja i Detelinare. Tamo će biti postavljen punkt za merenje otpada, a onda i separaciju otpada što je zadatak trećeg takmičara. 

Kao i prethodne godine, bodovaće se vreme za koje se pređe ruta, kao i količina prikupljenog otpada. Svi takmičari biće unapred upoznati sa sistemom bodovanja kako bi mogli da isplaniraju na šta će da se fokusiraju. Za najbolje ekipe Decathlon je obezbedio nagrade.

Alma Kovčić

Foto: Oradio

Tagovi

Možda te još zanima:

.

EcoMan - Iron Man životne sredine

Posle uspešne prve EcoMan trke, koja je održana u septembru prošle godine, udruženje Zeleni Sad odlučilo je da ovaj događaj…

.

EcoMan: Zaštita životne sredine, sport i timski duh

Ekološka trka EcoMan okupila je veliki broj Novosađana, koji su učestvovanjem pomogli da se grad očisti od đubreta. Ove godine…

.

EcoMan - Iron Man životne sredine

Posle uspešne prve EcoMan trke, koja je održana u septembru prošle godine, udruženje Zeleni Sad odlučilo je da ovaj događaj…

.

Descenders: Drugačija doza adrenalina

Kada pričamo o trkačkim video igrama prva asocijacija su automobili, što je i normalno. Danas ćemo ipak probati nešto drugačije…

.

OCR trke (ni)su za svakog

Sport je u našoj zemlji i regionu oduvek bio veoma zastupljen i masovan, a u nekim granama sporta postali smo…

.

Svestranost je danas drugo ime mladih

Oduvek su mladi želeli da istraže svet i u tom traganju nađu sebe i svoj životni poziv, ili makar hobi.…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Radio Grafiti

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo