...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music mix by Anja

Društvo

EcoMan: Zaštita životne sredine, sport i timski duh

30.09.2023.

Ekološka trka EcoMan okupila je veliki broj Novosađana, koji su učestvovanjem pomogli da se grad očisti od đubreta. Ove godine učestvovalo je 20 ekipa, među kojima je bila i ekipa O radija. Iako smo među prvima doneli otpad na sortiranje u kontejnere, nismo pokupili medalju. Završili smo na 7. mestu, ali smo svakako doprineli očuvanju naše planete.

.

Trka je krenula od glavnog ulaza na Štrand. Za prvi deo u našoj ekipi bio je zadužen Vanjus koji je trčao i sakupljao otpad. On je prvi stigao do Lidla na Limanu odakle je "štafetu" predao Anji, koja je potom na biciklu prevezla otpad do Arapi parka između Novog Naselja i Detelinare. Tamo su ekipe sačekali kontejneri za reciklažu, a za sortiranje se u našem timu pobrinula Alma.

ecoman3

Na ovogodišnjoj trci prikupljeno je čak 35 kilograma otpada. Pored brzine, gledalo se i ko je prikupio najviše otpada, što je bio odlučujući faktor. Najbolje u tome bile su tri devojke iz ekipe VKV, koje su na taj način odnele zlatnu medalju. Članica pobedničkog tima Nađa Mandić kaže da bi događaji takvog tipa trebalo češće da se održavaju, jer podstiču timski duh i zdravu okolinu.

"Želeli smo da pomognemo našem gradu, da ga učinimo lepšim, čistijim, a i da se družimo. Nadam se da ćemo doći i sledeći put. Od izuzetnog značaja je da se bavimo takvim stvarima, kako bi smo, pre svega, sačuvali naš grad, a kasnije i planetu", kaže Nađa.

ecoman1

Trku je organizovalo ekološko udruženje Zeleni Sad, a predsednik Miloš Stojanović naglašava da su iz organizacije zadovoljni ovogodišnjim odzivom.

"Bilo je dosta više ljudi nego prošle godine, tako da se nadamo da ćemo svake godine sve veću trku i da organizujemo. EcoMan je trka koja želi da spoji zaštitu životne sredine, sport i timski duh. Mislim da su ta tri aspekta važna za svakog pojedinca, za lokalnu zajednicu, za građane. Kada nam je životna sredina lepa, kada postoji timski duh i sportski aktivizam među građanima, to je uspeh lokalnog stanovništva", ističe Miloš.

Prve tri ekipe dobile su nagrade u vidu vaučera za sportsku opremu u Decathlonu.

S. R.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

SKCNS otvorio konkurs za izlagačku sezonu 2024/2025.

Studentski kulturni centar Novi Sad otvorio je konkurs za izlagačku sezonu 2024/2025, a rok za slanje prijava je 21. jul…

.

Nedeljni vodič od 24. do 30. juna

Poslednja nedelja juna ispunjena je događajima za sve ljubitelje muzike, filma, knjiga, a pre svega dobrog provoda i druženja.

.

Nedeljni vodič od 17. do 23. juna

Nedelja medija, filmske projekcije, nekoliko festivala i veliki koncert njujorških veterana Agnostic Front obeležiće ovu nedelju u Novom Sadu...

.

Muzičko nasleđe dvehiljaditih: temelj savremenog zvuka

U poslednje vreme definitivno prisustvujemo rivavjlu muzike dvehiljaditih, a najbolji dokaz za to je sve veći broj tematskih žurki koje…

.

Nedeljni vodič od 10. do 16. juna

Nekoliko dobrih koncerata očekuje nas sledeće nedelje u Novom Sadu, ali i novo izdanje "Iluzija slobode" u Bečeju i šesti…

.

Nedeljni vodič od 3. do 9. juna

Prve nedelje juna očekuju vas koncerti, žurke, 61. Novosadski noćni bazar, Is This It? festival i mnogi drugi interesantni događaji.

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo