...
TRENUTNO10:00 - 10:10Pre podne na O radiju

Muzika

Voleli ga ili ne, Ghost je pozitivno uticao na metal scenu

19.04.2022.

Metal muzika je u poslednjih 10-15 godina doživela ozbiljnu transformaciju. Danas publici i nije toliko bitno da bend dobro gruva, već su imidž i spektakl možda i važniji. Uzmimo za primer nesumnjivo dobre bendove Slipknot i Rammstein koji su, kada su se pojavili, izazvali veliku pažnju prvenstveno svojom ikonografijom i scenskim nastupom. Nešto slično sada radi Ghost, koji važi za jedan od najpopularnijih bendova današnjice. Oni će 18. maja nastupiti u Budimpešti, kada će fanovi iz regiona uživo moći da vide zbog čega se oko njih stvara tolika fama.

.

foto: Brian van der Brug / Los Angeles Times

Ghost je svojom pojavom 2010. godine napravio pravi bum na muzičkoj sceni. Pojavio se kao misteriozni bend sa nesvakidašnjim, demonskim imidžom, pevač je bio Papa Emeritus, a ostali članovi "nameless ghouls". To su sve informacije koje smo o tom bendu imali sve do 2017. godine, kada su, nakon tužbe bivših članova benda, oktrivena imena ljudi iza maski. Iako se ranije samo spekulisalo, tada je i zvanično potvrđeno da je lice iza Pape Emeritusa Tobias Forge, koji je i tvorac projekta Ghost.

Jedan od ljubitelja njihovog dela je Nenad Pejak koji ih sluša već godinama unazad. Kako kaže, u početku nije imao lepo mišljenje o bendu jer ga je odbijala njihova ikonografija, ali je kasnije, na nagovor druga, počeo da sluša pesme i ubrzo postao veliki fan.

"Imaju tu fuziju žanrova, ali nije u pitanju moderan rok, nešto novo. Imaju taj prizvuk osamdesetih sa novim aranžmanima i to me je jako privuklo. Pojava je ono što privuče ljudima pažnju, ali pored toga, pesme su jako slušljive, ulaze u uvo. Mislim da ljude privlači ta mešavina novog i starog, metala, roka i ostalih žanrova, kao i njihove obrade klasičnih pop pesama", kaže Nenad.

Bend je veliku popularnost i fan bazu krenuo da stiče nakon drugog albuma "Infestissumam", a mesto među metal elitom dobili su trećim izdanjem "Meliora", koji je čak i Metallicu pretvorio u fanove benda. Vodeći singl sa tog albuma "Cirice" doneo im je i Grammy nagradu.

Nemaju, međutim, svi u metal svetu lepo mišljenje o švedskom bendu. Ima dosta onih koji smatraju da Ghost ne pripada tom žanru, a jedan od njih je i gitarista benda Neman Strahinja Stanišić.

"Činjenica je da su oni veliki i poznat bend. Ne sporim da su kvalitetni muzičari, ali mislim da su dobili preveliku pažnju u odnosnu na to koliko je zaslužuju. Smatram da je ljudima koji slušaju metal problem to što se Ghost klasificira kao metal bend. To što imaju distorzirane gitare ne čini ih metal bendom. Da ih po raznim sajtovima i top listama ne tretiraju kao metal bend, mislim da tu ne bi bilo toliko problema. Poslušao sam dosta pesama, sve je to već odsvirano. U isti koš mogu da stavim i AC/DC, koji svira jedan te isti riff već 30 godina. Ali, oni za razliku od Ghosta, od mene imaju poštovanje, zato što su kultni bend i ostavili su neku istoriju iza sebe i i dalje je stvaraju. Video sam neka poređenja na internetu kako je Ghost novi najveći bend na svetu, što je suludo, po mom mišljenju", ističe Strahinja.

Sa druge strane, muzičar i producent Elio Rigonat smatra da je Ghost pozitivno uticao na metal scenu, jer je privukao mlade ljude tom žanru.

"Oni kao da su postali još jedan, novi gateway bend za mlade ljude koji ulaze u rok i metal muziku, što je jako pozitivna stvar. Sa druge strane, taj teatralni pristup se malo kosi sa onim true metal mišljenjem o tome šta metal treba da bude. Ako uzmemo Iron Maiden koji imaju veliku binu, kostime i neke velike skalamerije, počeli su kao tipičan rokenrol bend, dok kod Ghosta to nije slučaj. Oni su odmah startovali sa takvim imidžom i ikonografijom, ali opet, muzika nije manjkala. Što su duže tu, meni se njihova nova muzika manje sviđala. Osećam kao da su prva dva albuma definitivno bila najbolja, ali mislim da su samo pozitivno doneli, ništa negativno ne mogu da izdvojim", naglašava Elio.

Što se tiče velike popularnosti benda, Elio to vidi u mešavini tvrđeg old skul zvuka sa pop melodijama i ikonografijom.

"Spojili su nostalgiju u vokalima, formu koja je uvek radila i imidž koji je uspevao svake decenije. Bilo je bendova sa satanističkim imidžom osamdesetih, prvo sa Venomom, pa se malo ta priča ohladila. Pojavio se zatim Slipknot, satanistički imidž nije u pitanju, ali je približno, jer imaju takve maske. Onda je sve to Ghost opet uradio. Moram reći da je to bio dobro isplaniran projekat, u to vreme kad je krenuo", kaže Elio.

Treba pomenuti i da je Loudwire portal proglasio singl "Square Hammer" za metal pesmu decenije. Ghost trenutno na turneji promoviše novi album "Impera". Ukoliko ste fan ili želite da vidite oko čega je tolika fama, bend će 18. maja održati koncert u Budimpešti.

O bendu Ghost pričali smo u novom izdanju emisije Pop up:

S. Rudakijević

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Ghostwire: Tokyo - borba protiv duhova u srcu Japana

Nastavljamo sa horor naslovima, jer takvo je vreme, makar u svetu video igara. Sada na red stiže novi naslov "Ghostwire:…

.

Isterivanje duhova i uterivanje nostalgije

Originalni "Isterivači duhova" iz 1984. godine postavili su nove standarde u mešavini žanrova. Komedija i horor uvek su nekako išli…

.

Novi nastavak Ghostbustersa - povratak korenima

"Ghostbusters Afterlife" počinje svoj bioskopski život krajem novembra i pokušaće da udahne novi život franšizi koja je na neki način…

.

Goustbastersi menjaju pol

Pregovori su u toku, ali se skoro sigurno zna da će glavne uloge pripasti Melisi Mekarti i komičarkama iz američkog serijala Saturday Night…

.

Nedeljni vodič od 22. do 28. aprila

Poslednja nedelja aprila bogata je raznolikim događajima.

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana
  • 10:30 Tehnologija

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo