...
TRENUTNO19:00 - 02:00Music Mix by Bea

Kultura / Film

Isterivanje duhova i uterivanje nostalgije

16.01.2022.

Originalni "Isterivači duhova" iz 1984. godine postavili su nove standarde u mešavini žanrova. Komedija i horor uvek su nekako išli ruku pod ruku, ali nikada tako suludo i iskreno dobro kao tog dalekog decembra. Režiseru Ivanu Rajtmanu trebalo je pet godina da snimi nastavak, koji je imao šarm prvog dela, ali ne i kvalitet. 

.

Sada je Džejson Rajtman, sin čuvenog režisera, snimio nastavak ovog kultnog filma, palicu predao nekim novim, manje iili više, poznatim klincima i zabavu vizuelno podigao na viši nivo.

Naravno, mnogo je lakše sada u eri kompjuterski generisanih slika napraviti specijalne efekte koje je Rajtman senior krpio štapom i kanapom, ali, to je neka druga priča.

MATRIKS USKRSNUĆA: FILM BEZ KOG SMO MOGLI

Pompu oko filma "Ghostbusters: Afterlife" pojela je, kao i mnoge druge, kovid godina. Pitanje je kakav bi se spektakl od toga pravio da živimo u nekim srećnijim okolnostima, ali šta je tu je.

Priča u mali gradić, na misteriozno i jezivo imanje koje je do smrti pripadalo nekadašnjem isterivaču duhova Egonu Spengleru, dovodi dvoje klinaca: Fibi i Trevora, sa majkom. Trevor je tipičan tinejdžer, mama je finansijski nesnađena, a mala Fibi je, poput dede Egona, naučni genije i spiritus movens ove nove epizode. Ona, zajedno sa drugarom iz škole, otkačenim Podkastom, počinje da otkriva tajne koje stoje iza mističnih potresa i drugih događaja kojih je izolovani gradić prepun.

ghost2 jpg

Uskoro ona i brat otkrivaju čuveni ECTO1, razvaljeni kadilak koji je osamdesetih harao ulicama Njujorka i isterivače duhova odvodio gde god je trebalo uhvatiti se u koštac sa kojekakvim karakondžulama sa onog sveta. Otkrivaju i kakva sudbina čeka svet ukoliko ne krenu u borbu protiv duhova koji bi mogli da unište svet.

DON'T LOOK UP: KAD MOĆ GLUPOSTI MANJINE UĆUTKA VEĆINU

U dva i po sata, koliko traje ovaj film, nema bog zna koliko više radnje od ovog opisa. Pravolinijski scenario pisan je da ispuni očekivanja fanova, eventualno u franšizu uvuče neke nove generacije i zadovolji filmske motive koje je davno postavio Ivan Rajtman, jer je nostalgija već neko vreme jedan od najvećih generatora bioskopske zarade. Što bi se reklo fudbalskim jezikom: išlo se ziceraški, pred golom bunker, pa ispucavanje preko polovine.

ghost3 jpg

Nije dakle, ovaj film doneo bilo kakav kvalitet, osim što je mladim glumcima dao priliku da se razmašu i pokažu šta znaju. Mlađi Rajtman je priliku dao i originalnoj postavci glumaca: Denu Ejkrojdu, Bilu Mareju i Erniju Hadsonu, a čitav film posvetio glumcu Haroldu Remisu čiji Egon se ovde pojavljuje kao duh i kojem, u najdirljivijem delu filma, svi odaju počast. Simpatično, zabavno, na mahove čak i uzbudljivo, ali to je to.

Možda ćemo u budućnosti dobiti i nastavak ovog filma, ali mora to mnogo hrabrije.  

Petar Klaić

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Džoni Dep i Al Paćino snimaju film o čuvenom slikaru Modiljaniju

Kako piše Holivud reporter, Džoni Dep i Al Paćino će producirati film o Amadeu Modiljaniju, čuvenom italijanskom slikaru koji je…

.

Saut park slavi 25 godina, u najavi još minimum pet sezona

Autori serije Parker i Stoun nedavno su potpisali ugovor vredan 900 miliona dolara za nastavak produkcije serije za sledećih pet…

.

Rik i Morti našli put do Srbije

Rik i Morti, likovi iz crtanog filma koji kroz šalu i naučno fantastične motive kritikuje različite ustaljene društvene prakse, edukuje…

.

Predator i Komanči - nastavak koji ne vređa inteligenciju

Od kada je Arnold Švarceneger, 1987, godine uspeo da savlada Predatora u gustišu centralno-američkih prašuma, Holivud traži recept za kvalitetan…

.

Izašao prvi tizer za Nolanov "Openhajmer"

Objavljen je prvi tizer za biografski film "Openhajmer" o glavnom tvorcu atomske bombe, Robertu Openhajmeru.

.

Objavljen prvi trejler za novog "Džona Vika"

Prvi zvanični trejler četvrtog dela franšize o Džonu Viku predstavljen je na San Dijego Komik Konu.

  • 02:00 Music Mix by Bea
  • 06:00 Music mix by Anja
  • 11:00 Leto na O radiju

Anketa

Da li se plašite novog talasa korone?

Oradio logo