...
TRENUTNO16:20 - 16:30Popodne na O radiju

Muzika

Muzika ima moć da podstakne ljude da drugačije razmišljaju

17.03.2022.

Nakon Nemesisa i Jennera dobili smo još jedan ženski metal bend na domaćoj muzičkoj sceni. U pitanju je trio pod nazivom Restore koji čine devojke iz Zrenjanina i Valjeva – Andrea Radojčić (vokal, gitara), Teodora Medić (bas, prateći vokal) i Iva Jevtić (bubnjevi). Svoj zvuk opisuju kao peace metal, a nedavno su se publici predstavile singlom "Peace", za koji su uradile i spot.

.

Kako biste definisale peace metal, šta je u pitanju?

Andrea: Peace metal nismo mi izmislile, to je žanr. Mi smo se zapravo skontale najviše oko bendova Eyesburn, Remedy i sličnih, koji zapravo mešaju rege i hardkor. Tim putem smo i mi krenule, shvatile smo da tu ima i grandža, ali i hardkora sa nekim mirnijim tekstovima i pozitivnim rege delovima. Sve to kad se spoji dobije se peace metal.

Snimile ste i ceo album. Kada će biti objavljen i šta publika može da očekuje? Da li je "Peace" najava u kom će pravcu ići?

Iva: To nam je prvi singl, planiramo da izbacimo uskoro i drugi, a onda treći, pa nakon toga album. Želimo da se zahvalimo studiju Nasnimanije u Zrenjaninu. Oni su odradili baš super posao i snimili nam ceo album, tako da - veliko hvala i pozdrav za njih. Možete da očekujete korelaciju različitih žanrova. Ova prva pesma "Peace" je više hardkor i ima tu dobru poruku, apropo trenutne situacije u svetu, pa je dosta miroljubiva. Sledeća biti još tvrđa. Imamo i balade, bukvalno sve živo. Nećemo ništa za sada da otkrivamo, čućete.

Andrea: To je zapravo prva pesma koja nas je spojila. Ta pesma je nastala još pre godinu dana i sada je izašla. Slučajno se zadesilo baš da se poklapa sa trenutnom situacijom.

Definitivno je važno propagirati mir, pogotovo u ovo vreme. Kolikog tu uticaja ima muzika?

Andrea: Muzika je, po meni, najvažniji deo života, generalno svih ljudi. Sve što propagira muzika se uglavnom u svetu i dešava. Nekako to što slušamo, u tom pravcu i razmišljamo. Tako da je definitivno bitna.

Iva: Mislim da mi kao muzičari imamo tu moć da podstaknemo mlade i sve druge ljude, koji vole muziku kao umetnost, da razmišljaju na neki drugačiji način. Muzičari su dosta značajni što se toga tiče i onda mogu da učine neki preokret, bum, u smislu pozitivnih životnih vrednosti.

Zanimljivo je da ste sve iz različitih gradova. Kako ste oformile bend i kako funkcionišete na taj način?

Andrea: To je moja omiljena priča. Iva i ja smo se upoznale na koncertu Remedyja na Exitu prošle godine. Pošto sviram u Afflictionu, imam nekoliko pesama koje se možda ne slažu u tu priču i htela sam da napravim neki bend koji će da ide skroz u tom pravcu. Iva i ja smo se tu super skontale, da slušamo maltene istu muziku. Skoro svi naši stavovi su isti. Još kad sam saznala da Iva kida bubanj, odmah sam je pozvala da krenemo sa probama. Bend je zapravo prvo bio dvojac i onda smo shvatile da bi bilo poželjno da imamo i bas, a Teodoru znam već dosta dugo. Pošto ona svira gitaru, predložila sam joj da svira bas, jer i ona obožava tu muziku. Skontale smo se sve tri i odlično se slažemo.

Gde se nalazite, kako pravite pesme, organizujete probe?

Iva: Nalazimo se u Novom Sadu, pošto ovde studiram, pa mi je onda najfunkcionalnije da tu probamo. Inače, mislim da je to prednost, zbog toga što stalno nedostajemo jedna drugoj i uvek jedva čekamo da se vidimo i sviramo. Onda nekako ta proba bude produktivna i dosta truda uložimo. Sve to ide svojim tempom i mislim da je to čak i bolje nego da smo iz istih gradova, pa da se svaki dan viđamo. Onda bi postojao onaj momenat 'pa dobro, videćemo se sutra, prekosutra' i na kraju se nikad proba ne realizuje. Ovako, kad sve tri dođemo sa istim ciljem, bude baš produktivno.

U jednom postu na vašoj Facebook stranici ste napisale da vam se "ne sviđa ono što je servirano i da idete putem koji bledi". Kažete da hoćete da vratite pravu vrednost muzike. Šta je to, po vama?

Iva: Sve je nekako postalo komercijalno i sve ovo sada što se plasira, ova novokomponovana muzika,  utiče i na mlade i na njihove sisteme vrednosti. Mislim da su možda krenuli nekim pogrešnim putem i da mi kao muzičari imamo taj zadatak da ih vratimo na pravi put. Da im pokažemo neke druge žanrove koji bi mogli da ih oblikuju na pravi način, a ne te popularne novkomponovane što sad svi slušaju.

Andrea: Muzika se danas ne sluša na pravi način. Otkako sam krenula da slušam muziku preko diskova i ploča, shvatila sam koliko je bolje kada slušaš ceo album i kada slušaš svaku deonicu, svaki prelaz, pošto je sve to bitno, nečiji trud je uložen u to. Danas se muzika nekako pogrešno sluša i jednostavno pesme se prelaze jer nemaju ono vremensko trajanje koje su nekad imale.

restore2 png

Čini se da sve više imamo devojaka u metal muzici. Imamo Nemesis, Jenner. Ti si Andrea sa Viktorijom u Afflictionu, sada imate Restore. Kako vi gledate na to, da li se slažete sa time?

Andrea: Mislim da žene i mušarci u muzici treba da budu ravnopravni. Ne mislim da žene treba da se propagiraju više od muškaraca, ali mislim da bi trebalo da budemo u nekoj istoj liniji i da to bude neka najnormalnija stvar - da žene mogu da sviraju bilo koju vrstu muzike. Jer, svi smo ljudi.

Iva: Mada i dalje u našem društvu postoje te raspodele. Recimo, kao, nije prirodno da žena svira bubanj ili bas, u tim manjim, konzervativnim grupama. Dopada mi se to što sve više ima ženskih bendova i što žene žele da sviraju i pokažu svoj talenat. Mislim da mogu da budu čak i bolje od muškaraca u tom pogledu. Sve u svemu, volela bih i sad da podstaknem devojke, koje možda razmišljaju da osnuju bend ili tako nešto, da slobodno istupe i da pokažu šta znaju.

Završili ste snimanje albuma, izašao je prvi singl. Da li uskoro možemo da očekujemo neke svirke, vašu promociju uživo?

Andrea: Definitivno. To će se desiti uskoro, mislim da je svima nama u bendu najbitnija živa svirka. To je taj kontakt sa publikom, gde ljudi čuju pesmu u pravom smislu. Ne bih sad još ništa da najavljujem, pošto ništa još uvek nije sigurno, ali imamo neke pozive. Biće tu različitih gradova i to uskoro.

Prilog o bendu Restore poslušajte u novom izdanju emisije Pop up:

S. Rudakijević 

Foto: Marko Ristić

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Napukli komad metala se sam popravio, svi u čudu

Naučnici su nedavno prvi put snimili "čudesan proces samoizlečenja" u metalima.

.

Epica: Ne pravimo muziku da bi bili mejnstrim

Jedan od hedlajnera ovogodišnjeg EXIT-a bio je i holandski simfo-metal sastav Epica. Ovaj bend iza sebe ima čak osam studijskih…

.

Petak na EXIT-u: metalci i ostali

Drugo veče EXIT festivala definitivno je obeležila metal muzika, koja je okupirala Main stage skoro do jedan posle ponoći. U…

.

Northern Revival proslavlja jubilej koncertom u Fabrici

Novosadski stoner rok bend Northern Revival će koncertom u SKC Fabrici 3. juna proslaviti deset godina rada. Iako je sastav…

.

Metalostruganje: Novi prostror za autorske bendove

"Metalostruganje", koncert na kome će se predstaviti mladi bendovi i njihova autorska muzika biće održan u subotu 25. marta u…

.

Mini Zlo fest humanitarnog karaktera

Zagrevanje za šesti Zlo fest najavljeno je za petak 10. februar u CK 13. Ovaj događaj će imati humantitarni karakter…

  • 16:00 Popodne na O radiju
  • 16:10 Pesma dana
  • 16:20 Popodne na O radiju
  • 16:30 Tehnologija
  • 16:45 Prava stvar

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo