...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music mix by Anja

Muzika / Festivali

Kako izgleda Festival zanatskog piva

21.05.2016.

Drugi Festival zanatskog piva drugačiji je u odnosu na prethodnu godinu zato što organizatori nisu ni sanjali da je tolika zainteresovanost za craft, domaćim pivima! Ove godine ima 20 izlagača koji su raspoređeni po Fabrici i Quarteru, a u ulici između možete da jedete.

.

S obzirom na to da se prostor fizički proširio, uglavnom nije jako velika gužva i brzo možete da dođete do piva i to najrazličitijih vrsta - IPA (Indian Pale Ale), Stout, Pale Ale, Blonde, Hefeweizen, Porter, Saison... i to sve proizvode naše komšije iz Srbije i regiona.

hmelj dogma

Različite vrste hmelja

Kada dođete do Kineske četvrti, na ulazu odmah pokažite svoju kartu i dobićete čašu za pivo na kojoj je obeleženo 0,2 ,0,3 ili 0,5 decilitara, što su i "porcije" koje možete da uzmete. Pre nego što krenete bilo kuda, na istom štandu gde dobijeta čaše, treba da zamenite stvarne pare sa "monopolskim", kako biste mogli da kupite pivo. Kod većine pivara možete i da probate pivo pre nego što se odlučite koje biste zaista kupili.

razbeerbriga flase pivo

Razbeerbriga - organizator festivala

Cene se kreću između 100 dinara za 0,2 do oko 350 dinara za 0,5 decilitara. Kod štandova uglavnom stoje i oni koji su zaslužni za ukus piva pa možete da ih pitate da vam objasne koja je razlika među pivima, koje ukuse možete da očekujete i slično.

masa casa quarter

Ovako je sinoć izgleda Quarter pre nego što je počela svirka

Ukus pivu daje voda, ali najviše hmelj, ili kombinacija hmeljova. Indian Pale Ale ima najviše hmelja, jer je to pivo nastalo na brodovima koji su dugo putovali. Naime, moreplovcima se kvarilo pivo nakon određenog vremena stajanja u buradima, pa su shvatili da ga hmelj konzervira. Zato su na putovanjima do Indije (dok se putovalo oko Afrike) morali da dodaju mnogo hmelja i tako je nastala poznata IPA.

kruger pivo hmelj

Najstarija srpska craft pivara Krugher & Brent

Takve i još mnoge druge stvari možete da naučite na predavanjima u gornjoj prostoriji Fabrike. U 19h će biti predavanje o istoriji craft pivarstva u ex-Yu i široj regiji, a govoriće Marko Ožegović, administrator za sadržaj jednog od par najvećih svetskih sajtova o pivu (Ratebeera) zadnjih 10 godina, sa više od 4500 isprobanih i ocenjenih različitih piva i pivski sudija i u 20h predavanje "Craft vs industrijsko pivo", na kom će govoriti Domagoj Ribafish Jakopović, poznati hrvatski kolumnista, član Društva prijatelja piva i samoprozvani prvi hrvatski pivski somelijer.

etikete pivo

Etikete najrazličitijih piva možete da vidite u galeriji Fabrike

Između Fabrike i Quartera možete da jedete - burgere i kobasice! Predlažemo da kada popijete dva piva napravite predah uz hranu, jer verujte - pomaže.

burger

U toku dana i večeri u obe hale ima i muzičkog programa! Danas nas očekuju u Fabrici dj Dirty i dj Zupany, a u Quarteru bend Moonshine Alligators u 21 sat. Festival se zatvara u ponoć.

nikolacar pivo

Pivara Nikola Car

U Fabrici izlažu Zmajska Pivovarna, Bevog Brewery, Dogma, Crow Brewery, Kaš Blakan Brewtopia, Pivara Tron, Kabinet Brewery, Kum Pivara, The Black Turtle, Razbeerbriga, Zebrew, Human Fish i Sindikat Pivara, a u Quarteru Oldbridz, Nikola Car, Mala Pivara Paunović, Mini Pivara Kors, Scot Cider, Kruger I Brent I Brauhaus.

masa casa fabrika

Sutradan će vas boleti glava, vrlo verovatno. Ali vredi.

J. Ž.

Možda te još zanima:

.

Dvadeset pivara za vikend u Fabrici

Drugi novosadski Festival zanatskog piva biće održan 20. i 21. maja u Kineskoj četvrti. Zbog velikog interesovanja Festival će trajati…

.

Festival zanatskog piva trajaće dva dana

Zbog velikog interesovanja publike, Novosadski festival zanatskog piva trajaće dva dana, 20. i 21. maja u SKCNS Fabrici, saopštili su…

.

Planule karte za Festival zanatskog piva

Informacija da su karte za festival zanatskog piva zvanično rasprodate dovoljno govori da 1200 ljudi jedva čeka subotu i početak…

.

Dobro kraft pivo traži maštu, kvalitet i znanje

Treće najpopularnije piće na svetu, posle vode i čaja je – pivo! Jedno od najstarijih alkoholnih napitaka popularno je širom…

.

Dvadeset pivara za vikend u Fabrici

Drugi novosadski Festival zanatskog piva biće održan 20. i 21. maja u Kineskoj četvrti. Zbog velikog interesovanja Festival će trajati…

.

Festival zanatskog piva u Novom Sadu!

Festival zanatskog piva biće održan u Novom Sadu u drugoj polovini septembra! Već se godinama organizuju festivali domaćih vinara i…

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Vaš DJ sat
  • 21:00 Music mix by Anja

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo