.
Trenutno
Music Mix by Dušan Majkić
 Dušan Majkić
Muzika / Festivali

Festival zanatskog piva u Novom Sadu!

14.07.2015.

Festival zanatskog piva biće održan u Novom Sadu u drugoj polovini septembra! Već se godinama organizuju festivali domaćih vinara i vinarija, pa organizatori kažu da je i vreme da Novosađani uživaju u najrazličitijim ukusima malih pivara iz regiona.

.

Na festivalu će biti predstavljena piva sa specifičnim ukusima, ali se još uvek ne znaju učesnici.

Prva zanatska pivara u bivšoj Jugoslaviji Kruger i Brent nastala je u Vojvodini, u selu Ritiševo kod Pančeva. Zanatsko pivarstvo je počelo kod nas da se razvija osamdesetih godina, kao reakcija na industrijalizaciju piva i snižavanje njegovog kvaliteta, čime je pivo spalo na niži nivo u odnosu na druga pića kao što je vino.

Trend pravljenja craft, odnosno zanatskih piva zahvatio je Sloveniju pre oko deset godina, pa oni imaju oko 20 brendova, a za sada u Srbiji postoji nekoliko mini pivara, ali i mnogo onih koji proizvode sok od hmelja samo za sebe i u svojoj garaži. Za proizvodnju piva nije potrebno mnogo mesta i oprema nije jako skupa, ali ako želite to pivo i da prodajete, onda možete da naiđete na poteškoće.

"Odnos države je za sada vrlo neblagonaklon, a verujem da je tako u većini malih biznisa. Iako smo do pre nekoliko godina imali svega dve - tri ozbiljne pivare, imamo Zakon o pivu koji favorizuje velike proizvođače, tako da nije lako biti mali pivar. Teško je nabaviti kvalitetne sirovine i ispoštovati sva zakonska rešenja i procedure, međutim, postoji velika potreba za tim i sve više ljudi je svesno da ne moraju da piju isto pivo u različitim pakovanjima", kaže za O radio jedan od organizatora festivala i osnivača pivare Razbeerbriga Boris Popov.

Nedavno je bio održan festival zanatskog piva u Beogradu gde se okupilo 12 proizvođača iz regiona i bilo je sjajno! Možete da očekujete eksploziju ukusa!

J.Ž.

.
Ako ste mislili da je festivalima došao kraj i da možete da odmorite do naredne sezone, grdno ste se prevarili. Počinje OPENS distrikt…
.
U okviru ovogodišnjeg festivala Uličnih svirača, uspešno se predstavio i projekat Danube streamwaves koji je na jednom mestu okupio…
.
U okviru četvrte po redu, završne, manifestacije Danube Streamwaves koja se po drugi put održala u Novom Sadu i to u okviru ovogodišnjeg…
Program
Kalendar događaja
Septembar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
      
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
      
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?