...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music mix by Anja

Lifestyle / Tehnologija

Viber protiv Whatsappa - borba bez pobednika

19.02.2020.

Kada se pomene dopisivanje, SMS poruke više nisu prva stvar koja će vam pasti na pamet. Njihovo vreme, polako ali sigurno, prolazi. Već duže vreme tu su aplikacije koje omogućavaju razmenu poruka, a svakako najpopularnije kod nas su Viber i Whatsapp.

.

Za početak, da pogledamo koja je od njih dve popularnija. Ako uzmemo ceo svet onda je to Whatsapp. Ova aplikacija je dominantna u južnoj i centralnoj Americi, Africi, Rusiji, Indiji ali i nekim zemljama zapadne Evrope. Iza Whatsappa stoji gigant Facebook, u čijem je vlasništvu je i Messenger, koji je broj jedan u Americi i Australiji. Dakle Facebook je broj jedan i što se tiče aplikacija za dopisivanje.

whatsapp facebook aplikacije jpg

Viber, verovali ili ne i nije toliko popularan u svetu. Ovu aplikaciju je 2010. godine razvila izraelska firma istog naziva, a od 2014. godine je u vlasištvu japanske firme Rakuten. Zemlje u kojima je Viber broj jedan, mogu se izbrojati na prste. To su zemlje Balkana, istočne Evrope i nekoliko zemalja u Africi.

Ako pogledamo statistiku za Srbiju, Viber je u blagoj prednosti. Po listi najpopularnijih aplikacija na Google Play prodavnici, Viber se nalazi na četvrtom mestu, a jedina društvena mreža ispred njega je TikTok, na trećem mestu. WhatsApp se nalazi nekoliko mesta iza, na devetoj poziciji.

viberogo png

Koja je tajna popularnosti Vibera u našoj zemlji? Da je prva takva aplikacija na tržištu, nije. Whatsapp, na primer, prvi put se pojavio 2009. godine, a Viber godinu dana kasnije. Mobilni operateri nude besplatno korišćenje neke od ovih aplikacija, u zavisnosti od paketa koji koristite. Tako da su i tu relativno izjednačene. Ono što definitivno ide na ruku Viberu je to što je prilično lokalizovan, to jest prilagođen našem tržištu. Na primer, postoji puno stikera čija su tema poznate ličnosti ili sportski klubovi iz naše zemlje. Tu su Viber grupe, sasvim sigurno ste član jedne od njih, hteli to ili ne.

Sajtovi koji su uporedno testirali ove dve aplikacije, poput Lifewire-a, nisu uspeli da odrede koja je aplikacija bolja. Ono što im je osnovna funkcija, a to su pozivi i poruke, obe aplikacije rade podjednako dobro. Na kraju se sve svodi na to da li vam se više sviđa zeleni ili ljubičasti dizajn...

Foto: Pixabay

M. L.

Možda te još zanima:

.

Viber lansira Poslovne pozive

Rakuten Viber najavljuje lansiranje Poslovnih poziva – rešenja koje je napravljeno tako da unapredi komunikaciju između biznisa i korisnika unutar aplikacije.…

.

Viber objavio partnerstvo sa platformom Spotify

Partnerstvo će omogućiti korisnicima Vibera popuste i besplatni probni period na premijum pretplatu jedne od vodećih globalnih muzičkih striming platformi.

.

Viber uvodi pretplatu

Najpopularnija aplikacija za dopisivanje u Srbiji odlučila je da uvede pretplatu.

.

Leto na Viberu

Jedna od najpopularnijih platformi za komunikaciju na svetu, Rakuten Viber, donosi kombinaciju zabavnih i korisnih funkcija koje će vam ovo…

.

Jer sa platom odavno ne ide

Uskoro će vam Viber biti dovoljan da plaćate račune.

.

Viber nudi nove opcije

Viber će od sada omogućiti svojim korisnicima da automatski filtriraju poruke i odlučuju ko ih može dodavati u grupe, pored…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo