...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music mix by Anja

Kultura

Rešavanje nezavisne kulturne scene kreće sa "mrtve tačke"

25.07.2016.

Predstavnici Nezavisne kulturne scene Novog Sada zatražili su nedavno sastanak sa gradskim vlastima u cilju rešavanja problema sa kojima se nezavisni umetnici bore već godinama. Kako kažu, najveći problem je oduzimanje prostora, ali i nepostojanje infrastrukturnog fonda i neprepoznavanje različitih oblasti kulture. Sastanak je bio održan prošlog četvrtka, a za sada su najavljeni samo daljni razgovori.

.

Na nedavno održanoj tribini u Medija centru Vojvodine, predstavnici nezavisne kulturne scene izneli su probleme sa kojima se susreću poslednjih nekoliko godina. Na prvom sastanku sa gradskim vlastima nije rešen nijedan problem, ali kako kaže Branka Ćurčić iz Centra za nove medije kuda.org bitno je da postoji komunikacija izmedju dva predstavnika, te se nada uskorom rešenju situacije.

"Ovo je samo otvorilo prostor odnosno otvorilo dobru nameru, ali istovremeno smo na sastanku videli veliku količinu zakonskog limita gde ta dobra volja može biti poprilično limitirana. Ovo je prvi sastanak koji je pokazao dobru volju ali i mnogo ograničenja", izjavila je ona.

Predstavnici nezavisne scene ističu da je kampanja Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. dobra prilika za ostvarivanje uzajamnih interesa. 

"Smatramo da je stvaranje prostora za javni dijalog i diskusiju o tome kakvo je stanje današnje kulture i njene nezavisne scene, važno za kampanju Grada za EPK 2021", izjavio je jedan od predstavnika inicijative Goran Gajić.

10687 sastanak kultura3 jpg

Da postoji spremnost da se problemi reše složio se i član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić. On navodi da je u trenutku kada je dobio poziv Inicijative odmah je reagovao i to je rezultiralo uspešnim sastankom. Vođeni su opširni razgovori u cilju pronalaženja zajedničkog rešenja.

"Ono što mogu da kažem jeste da je zaključak ovog sastanka obostrana težnja da nastavimo da komuniciramo i da čvrsto trasiramo put ka zajedničkom cilju. Taj cilj kojem težimo jeste podizanje kvaliteta kulturne scene Grada Novog Sada, a sve u svetlu naše borbe za dobijanje prestižne titule", rekao je Rožić.

Rezultati istraživanja o kulturnoj sceni Novog Sada, rađenog zbog izrade Kulturne strategije Novog Sada, pokazali su da se među najvećim problemima nalaze konkursi i netransparento trošenje sredstva koja nisu za umetnost i kulturu. Ovaj dokument bi trebalo da bude usvojen u septembru.

L.K.

foto: mojnovisad

Možda te još zanima:

.

Nezavisna kulturna scena nezadovoljna uslovima državnih konkursa

Protekle nedelje su se ispred Ministarstva kulture našli slikari, plesači, muzičari, glumci... Svi oni su nezadovoljni konkursom Ministartva kulture za…

.

Građani retko odlučuju o sredstvima u kulturi

U toku je kampanja "1% za kulturu", koju je pokrenula grupa aktera sa domaće kulturne scene. Kako navode na zvaničnoj…

.

Konkursi u kulturi da budu javni, transparentni i odgovorni

Konkurs za projekte u kulturi u Novom Sadu trenutno je otvoren, a ovog puta procedure su različite u odnosu na…

.

Uskoro akcioni plan Kulturne strategije Novog Sada

Radna grupa koja treba da napiše akcioni plan implementacije Kulturne strategije Novog Sada imaće prvi sastanak 28. oktobra, a jedan…

.

Traže se rešenja za probleme nezavisne kulturne scene

Predstavnici Nezavisne kulturne scene Novog Sada sastali su se sa članom Gradskog veća za kulturu Daliborom Rožićem, sa kojim su…

.

Nezavisna kulturna scena nezadovoljna uslovima državnih konkursa

Protekle nedelje su se ispred Ministarstva kulture našli slikari, plesači, muzičari, glumci... Svi oni su nezadovoljni konkursom Ministartva kulture za…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo