...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Društvo

Konkursi u kulturi da budu javni, transparentni i odgovorni

21.02.2017.

Konkurs za projekte u kulturi u Novom Sadu trenutno je otvoren, a ovog puta procedure su različite u odnosu na prethodnu praksu. Na to je uticala i Nezavisna kulturna scena (NKS) u Novom Sadu, pa smo sa njima razgovarali o problemima rada u kulturi, potencijalnim rešenjima i kako se do tih rešenja dolazi.

.

Sastanak sa članom Gradskog veća za kulturu Daliborom Rožićem

Novina na ovom konkursu za projekte u kulturi jeste da postoje tri konkursne linije, pa će tri komisije ocenjivati projekte. Te linije su: muzika, pozorišna umetnost, likovne umetnosti; manifestacije i audio-vizuelno stvaralaštvo i savremeno – umetničke, istraživačke i edukativne delatnosti. S obzirom na to da prethodne godine projekti Nezavisne kulturne scene, koji spadaju mahom u treću konkursnu liniju, nisu prepoznati i nisu bili sufinansirani, udruženja su se okupila i rešila da ukažu gradskoj upravi za kulturu sa kakvim se problemima suočavaju i ponude moguća rešenja.

Nakon nekoliko meseci pregovaranja promene se dešavaju, a Nezavisna kulturna scena prvi put treba da predloži članove komisije za treću konkursnu liniju, odnosno savremeno – umetničke, istraživačke i edukativne delatnosti.

"Problem koji je uočen zapravo je problem koji je toliko očigledan, a to je da su do sada pravila rada komisije i kriterijumi donošenja odluka najčešće ostajali nejavni, netransparentni, upitni ili čak i problematični. Interes inicijative je da se princip rada promeni, odnosno da se rad komisije učini najzad javnim, najzad transparentnim i najzad odgovornim", objašnjava nam Borislav Prodanović iz organizacije Monogram.

Ideja je da nakon konkursa bude održana javna prezentacija projekata iz te konkursne linije, kako bi se građani upoznali sa projektima i pitali komisiju kako je donela odluke. Na taj način će se, kako sagovornici O radija kažu, proveriti nezavisnost Nezavisne kulturne scene.

Kriterijumi rada komisije trenutno ne postoje, ali udruženja pokušavaju da osmisle način ocenjivanja projekata, kaže Branka Ćurčić iz Centra za nove medije kuda.org.

"Jedna stvar je mejling lista na kojoj se dešava jedan deo komunikacije, a zapravo poenta su sastanci koje mi održavamo jednom nedeljno – svakog ponedeljka u pet časova popodne. Mahom je to u Omladinskom centru CK13 koji ustupa svoj prostor, a koji je i član NKS. Svaki od tih sastanaka je mesto na kom se sa ljudima koji su prisutni diskutuje, iznose se argumenti, donose se odluke. To je najfunkcionalniji i najprincipijelniji način do kog smo u ovom trenutku uspeli da dođemo, a da proces rada ne bi trpeo i da bi bili u mogućnosti da uradimo ono zbog čega smo se udružili i okupili", kaže Ćurčić.

nezavisna kulturna scena jpg

Jedan od prvih sastanaka Nezavisne kulturne scene

Okupili su se kako bi prvo rešili egzistencijalne probleme, a to je finansiranje infrastrukture. Donedavno te troškove nisu mogli da plaćaju putem projekata, ali sada je raspisan i konkurs za sufinansiranje tekućih rashoda.

"Postoje realne potrebe i realni procesi koji teku, a to su konkursi pre svega. Tu su i drugi uslovi o kojima smo se mi oglašavali, a to su uslovi rada, finansiranje, infrastruktura prostora i tako dalje – svega toga je bilo na početku. Tu postoje pomaci jer su se nekakvi pravilnici i uredbe uvodili preko skupštine, a to je uredba ili pravilnik koji će regulisati i javno raspisati konkurs za finansiranje tih troškova infrastrukture ili kako se to na nezavisnoj sceni kaže – hladnog pogona", kaže Zoran Gajić iz Grupe za konceptualnu politiku.

Trenutno je u izradi i akcioni plan za sprovođenje kulturne strategije Novog Sada, a kojim bi mnogi problemi organizacija u oblasti kulture trebalo da budu rešeni. Kulturna strategija je nastala ispitivanjem velikog broja učesnika u kulturnom životu grada, a tako nastaju i rešenja, objašnjava nam Brane Kozarčić iz Inicijative za udruživanje predsednika skupštine stanara Grada Novog Sada.

"Kako se sad ulazi u polje dijaloga, pregovora, načina komunikacije sa Gradskom upravom za kulturu? Upravo tako – na Nezavisnoj kulturnoj sceni se generišu različite ideje, predlozi i tako dalje koji se onda predlažu kao moguća rešenja i naravno, sa ulaskom dobre volje one druge strane, ulazi se u dijalog, partnerski odnos ili ne znam kako bih to definisao. Tada nastaju konkretna rešenja kao što je bio pravilnik o sufinansiranju dela troškova za udurženja za takozvani hladni pogon", kaže Kozarčić.

Konkursi za finansiranje tekućih troškova i projekata u kulturi traju do 9. marta, a konkursne obrasce možete da nađete na sajtu www.novisad.rs.

Poslušajte i audio prilog:


Jasna Žugić

Možda te još zanima:

.

Besplatan program kreativne inkubacije

Prvi ciklus programa LEVEL UP! biće realizovan tokom aprila i maja u formi dvočasovnih interaktivnih online radionica kroz pružanje alata, tehnika…

.

Finansiranje projekata kulturnog aktivizma

Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) poziva pojedince i organizacije da se prijave na Drugi javni poziv i daju svoj…

.

Vredi pročitati "Misli o nervoznoj planeti"

Studentkinja novinarstva Ivana Ivanović za ovu nedelju preporučuje da pročitate "Misli o nervoznoj planeti", autora Meta Hejga.

.

Vredi pročitati "MusicQuake: The Most Disruptive Moments in Music"

PR i bend menadžerka Branislava Kolarov za ovu nedelju preporučuje knjigu koja bi mogla da bude interesantna svim ljubiteljima muzike.…

.

Vredi pročitati "Kada telo kaže ne"

Master menadžerka ljudskih resursa Kristina Bogatinović za ovu nedelju preporučuje doktora Gabora Matea i knjigu "Kada telo kaže ne".

.

Dungeons & Dragons: Od skromnog početka do kulta

"Dungeons & Dragons" je društvena igra koja je svoje korene imala pre gotovo pedeset godina, ali i dalje privlači ljude…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo