...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music mix by Anja

Kultura

Traže se rešenja za probleme nezavisne kulturne scene

07.10.2016.

Predstavnici Nezavisne kulturne scene Novog Sada sastali su se sa članom Gradskog veća za kulturu Daliborom Rožićem, sa kojim su se dogovarali o predstojećim aktivnostima kako bi problemi, koji godinama nepovoljno utiču na nezavisnu kulturnu scenu, bili rešeni.

.

Nevladine organizacije koje se bave kulturom već duže vreme imaju problema sa tim da ih državne institucije prepoznaju kao učesnike u kulturnoj sceni. Na prethodnom konkursu za kulturu u Novom Sadu, nezavisna kulturna scena nije dobila novac ni za jedan projekat, već su ga dobili festivali. Kako navode, problem je i u tome što JKP "Poslovni prostor" određuje bodove prema kojima naplaćuje prostor, pa neprofitne organizacije imaju male bodove za plaćanje sve dok ne dođe do produžavanja ugovora, kada bodovi ponovo postanu veoma visoki. Procedura smanjivanja bodova traje i do osam meseci, što je mnogim udruženjima toliki problem da ne mogu da nastave sa radom ili jedva izdržavaju.

"Ako ta procedura traje toliko dugo, hajde da vidimo modalitete kako to da skratimo. Treba da vidimo zakonski kako to može da se radi drugačije. Svakako, 'Poslovni prostor' uskoro više neće biti javno komunalno preduzeće, već će gradska uprava, pa ćemo videti kako će se stvari odvijati", rekao je Rožić.

Zbog problema sa prostorom, predstavnici Nezavisne kulturne scene rešili su da se nađu sa Rožićem u prostoru udruženja Druid, koje je u stvari stan, jer udruženje nema svoj prostor.

S obzirom na to da se ta udruženja finansiraju putem projekata, veliki problem bio je plaćanje kirije i režija, jer novcem od projekata to nije moglo da bude pokriveno. Novim pravilnikom koji sprema Gradska uprava za kulturu to će biti promenjeno, pa će Grad i do 45 odsto novca za tekuće rashode i izdatke (odnosno za kiriju i račune) moći da finansira, što do sada nije bio slučaj.

Predlog Rožića je da udruženja napišu kako oni sebe vide u Kineskoj četvrti, zbog toga što bi to trebalo da bude novi kvart u kom će mnoga udruženja naći svoje mesto. Udruženja su insistirala da čuju šta će tačno tu još da bude, kako bi mogli da osmisle i svoju ulogu, ali to još uvek nije poznato. Postoji ideja da tu budu i klubovi, kompanije iz IT sektora, zanatlije, udruženja... Međutim, tu se razrada plana završava.

Upravo transparentnost rada jedan je od problema, koji se spominje u nedavno usvojenoj Kulturnoj strategiji Novog Sada. Zato su udruženja insistirala da naredni konkurs za dodelu sredstava u oblasti kulture bude transparentan, da se zna ko su članovi komisije koja određuje koji će projekti dobiti novac i na osnovu kojih kriterijuma su izabrali projekte. Taj konkurs će biti objavljen 11. oktobra, trajaće osam dana, a budžet je 19 miliona dinara. Naredni konkurs biće objavljen mesec dana nakon usvajanja budžeta za 2017, odnosno oko 20. januara. Postavljena je ideja da nakon svakog konkursa bude organizovana i javna diskusija zajedno sa članovima komisija.

Takođe, s obzirom na to da je Kulturna strategija Novog Sada usvojena, treba da bude osnovana i radna grupa koja će napisati akcioni plan kako bi strategija bila sprovedena. Rožić je rekao da će jedan član te grupe biti predstavnik Nezavisne kulturne scene.

Postavljeno je pitanje i kategorizacije projekata u smislu da li su profitni ili neprofitni i u odnosu na to da se određuje količina novca koja im se dodeljuje. To je na ovom sastanku predstavljeno samo kao ideja koja još treba da bude razrađena.

J. Ž.

Možda te još zanima:

.

Konkursi u kulturi da budu javni, transparentni i odgovorni

Konkurs za projekte u kulturi u Novom Sadu trenutno je otvoren, a ovog puta procedure su različite u odnosu na…

.

Uskoro akcioni plan Kulturne strategije Novog Sada

Radna grupa koja treba da napiše akcioni plan implementacije Kulturne strategije Novog Sada imaće prvi sastanak 28. oktobra, a jedan…

.

Mreža novosadskih udruženja zahteva rešenje problema opstanka

Nezavisna kulturna scena Novog Sada rešila je da se umreži, kako bi probleme koji već godinama postoje rešila u dijalogu…

.

Udruženja sa dugogodišnjim stažom na ivici opstanka

Novosadska udruženja koja se bave umetnošću i kulturom nezadovoljna su odnosom Grada prema njihovom radu. Na poslednjem konkursu za izbor…

.

Kako upravljati inovacijama u poslovanju

Udruženje Biznisnova organizuje četvorodnevnu online obuku pod nazivom "Inovacije u poslovanju" koja će se održavati od 21. do 24. februara,…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo