...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Kultura

Uskoro akcioni plan Kulturne strategije Novog Sada

12.10.2016.

Radna grupa koja treba da napiše akcioni plan implementacije Kulturne strategije Novog Sada imaće prvi sastanak 28. oktobra, a jedan od članova biće predstavnik Nezavisne kulturne scene (NKS). NKS će predložiti da to ne bude jedna određena osoba, već da se predstavnici te inicijative smenjuju u radnoj grupi.

.

"Događalo se da nastanu neke inicijative koje delegiraju ljude, a oni se onda zapravo pretvore u reprezente i onda predstavljaju čitavu grupu, a ne donose informacije nazad u nju i inicijativu u kojoj se moraju donositi odluke. Centar moći se preseli u ono što je već institucija, a ne ostane tamo gde se moć, na ovaj način – demokratski, odlučivanjem i raspravom sprovodi. I to uglavnom budu ljudi koji su najagilniji, koji preuzmu najviše odgovornosti, tako da čitava inicijativa ostane bez dragocenih ljudi, jer ovi odu i institucije države. Ideja o tome da je snaga nezavisne kulturne scene ili udruženja građana u tome da ima iskusne ljude u tom polju, a koji su sada u državi, po nama nije tačna", kaže Zoran Gajić iz Grupe za konceptualnu politiku.

Ideja je da se odluke donose na sastancima koje NKS trenutno održava ponedeljkom u CK13 u 13 sati, pa da se te odluke implementiraju tokom rada na akcionom planu.

Kako je O radio nedavno pisao, NKS održala sastanak sa članom Gradskog veća za kulturu Daliborom Rožićem, sa kojim su se dogovarali o predstojećim aktivnostima kako bi problemi, koji godinama nepovoljno utiču na nezavisnu kulturnu scenu, bili rešeni.

Tu su se dogovorili da jedan predstavnik bude član radne grupe za pisanje akcionog plana, a predstavljeni su i problemi plaćanja prostora i režija. JKP "Poslovni prostor" određuje bodove prema kojima naplaćuje prostor, pa neprofitne organizacije imaju male bodove za plaćanje sve dok ne dođe do produžavanja ugovora, kada bodovi ponovo postanu veoma visoki. Procedura smanjivanja bodova traje i do osam meseci, što je mnogim udruženjima toliki problem da ne mogu da nastave sa radom ili jedva izdržavaju.

Najveći problem sa prostorom imaju Foto, kino i video savez Vojvodine i Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine (SULUV). SULUV je dobio preporuku od Grada da dobije niže bodove za prostor koji iznajmljuju, dok za FKVSV još uvek nema novosti.

S obzirom na to da se ta udruženja finansiraju putem projekata, veliki problem bio je plaćanje kirije i režija, jer novcem od projekata to nije moglo da bude pokriveno. Novim pravilnikom koji sprema Gradska uprava za kulturu to će biti promenjeno, pa će Grad i do 45 odsto novca za tekuće rashode i izdatke (odnosno za kiriju i račune) moći da finansira, što do sada nije bio slučaj.

Novi konkurs za udruženja koja se bave kulturom otvoren je do 19. oktobra i budžet za nevladine organizacije iznosi 19 miliona dinara.

J. Ž.

Možda te još zanima:

.

Besplatan program kreativne inkubacije

Prvi ciklus programa LEVEL UP! biće realizovan tokom aprila i maja u formi dvočasovnih interaktivnih online radionica kroz pružanje alata, tehnika…

.

Finansiranje projekata kulturnog aktivizma

Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) poziva pojedince i organizacije da se prijave na Drugi javni poziv i daju svoj…

.

Vredi pročitati "Misli o nervoznoj planeti"

Studentkinja novinarstva Ivana Ivanović za ovu nedelju preporučuje da pročitate "Misli o nervoznoj planeti", autora Meta Hejga.

.

Vredi pročitati "MusicQuake: The Most Disruptive Moments in Music"

PR i bend menadžerka Branislava Kolarov za ovu nedelju preporučuje knjigu koja bi mogla da bude interesantna svim ljubiteljima muzike.…

.

Vredi pročitati "Kada telo kaže ne"

Master menadžerka ljudskih resursa Kristina Bogatinović za ovu nedelju preporučuje doktora Gabora Matea i knjigu "Kada telo kaže ne".

.

Dungeons & Dragons: Od skromnog početka do kulta

"Dungeons & Dragons" je društvena igra koja je svoje korene imala pre gotovo pedeset godina, ali i dalje privlači ljude…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo