...
ORADIO UŽIVO

Kultura / Pozorište

FIST: Ogolićemo cirkus današnjice

20.03.2017.

Kako to izgleda kada studenti naprave studentski pozorišni festival? Kao cirkus! Tokom četiri dana beogradskog Festivala internacionalnog studentskog teatra očekuju vas šest inostranih predstava, dve domaće, tribinski program, edukativni i dečiji program, a ulaz je na sve besplatan! Tema ovogodišnjeg FIST-a jeste cirkus, ali u negativnom smislu.

.

Studenti Fakulteta dramskih umetnosti osmislili su temu razmišljajući o svakodnevnim problemima koji se tiču studenata i mladih koji žive u Srbiji.

"Tu su se našla različita pitanja i problemi, poput nezaposlenosti, fenomena odliva mozgova, cenzure, letargije mladih i uopšte nekog izokrenutog sistema vrednosti, na nivou toga ko su sve uzori mladima i šta se sve to dešava. Došli smo do zaključka da je to sve jedan cirkus i stoga je i tema ovogodišnjeg festivala – cirkus, gde imamo potrebu da kroz cirkuske elemente, odnosno kroz hiperbolizaciju i grotesku ukažemo na cirkuzante među nama i ogolimo ih, odnosno uperimo prstom u njih", objašnjava direktorka FIST-a Marija Milosavljević.

Glavni program FIST-a čini šest predstava iz inostranstva, odnosno koje su radili studenti iz Slovačke, Poljske, Austrije, Italije, Rumunije i Bosne i Hercegovine, uz dve predstave sa Fakulteta dramskih umetnosti. Pored toga, postoji i selekcija dečijih predstava, pa će i kolege iz Bugarske gostovati na festivalu.

"Studenti iz Bratislave sa predstavom 'Cold' bave se temom neonacizma, dok devojke iz Varšave kroz svoju plesnu predstavu dekonstruišu Šekspira i bave se Lirovim kćerkama. Rimljani se u svom maniru bave Orvelovim delom 'Farma'. Stvarno mislimo da, što se glavnog programa tiče, Akademije imaju šta da ponude i publika će moći u njima da pronađe različita pitanja koja se direktno tiču našeg koncepta, ali koja se tiče i vizure samih Akademija iz država odakle dolaze", kaže Marija.

Glavni program je takmičarskog karaktera i biće dodeljene dve nagrade – nagrada žirija i nagrada publike. Ovoogodišnji žiri čine Tatjana Dadić Dinulović, Milena Predić i Jelena Bogavac.

fist tribina odliv mozgova

Tokom festivala, u petak, subotu i nedelju, publika će u Dorćol Platzu od 17 sati moći da prati tribine. Organizatori su tribinskim programom hteli da uključe sve ljude koji su relevantni u kulturi i medijima i za teme kojima će se baviti na festivalu, a da su interesantni mladima i njihovoj ciljnoj grupi. Okosnica tribinskog programa jeste pitanje kako je umetnost odgovorna za današnje društvo?

"Te tri tribine su zapravo okosnica svega onoga čime se mi bavimo kroz predstave, a izabrali smo teme koje su važne za nas kao mlade profesionalce u kulturi, ali i nas kao deo ovog društva. Bavićemo se cenzurom u umetnosti i medijima, fenomenom džentrifikacije i kako ona utiče na lokalnu zajednicu i pitanjem aktivizma u kulturi i umetnosti", kaže direktor marketinga FIST-a Mario Perović.

Tribinski program kao celina zove se FIST kuhinja, tokom kojeg će posetioci moći da dođu na obroke. Upravo zato što se ljudi najviše okupljaju oko hrane, studenti su rešili da baš tada pričaju o nečemu važnom, pa će tokom tribina pokušati da naprave recepte za potencijalna rešenja tih problema.

fist kuhinja

U organizaciju festivala uključili su se i studenti Scenskog dizajna sa Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada, kao i Visoke škole likovnih i primenjenih umetnosti.

"Ovo bi trebalo da je kruna svega onoga što smo do sada učili. Flux radio je jedan od projekata koji smo radili i tu smo mogli da, isto kao i sada, osmislimo i novo ime, vizuelni identitet, kampanju, program, svoje goste, sve ono što mladi možda nemaju prilike da čuju na radiju. To smo preneli i na FIST – da se pokaže i priča o nečemu o čemu se možda inače u medijima i pozorištima ne priča i ne vidi", kaže Perović.

Uz sve ovo, na FIST-u će biti i edukativni program, koji se dešava u Parobrodu 23. i 24. marta. Radionice drži dr Dušan Potkonjak, a baviće se psihodramom i playback teatrom. Prijave traju još samo danas, a možete da se prijavite ovde. Ulaz na sve programe festivala je besplatan!

Jasna Žugić

Možda te još zanima:

.

FIST: Večeras se traži mesto više

Sinoć su na Festivalu internacionalnog studentskog teatra (FIST) u Beogradu bile odigrane predstave "Lirove kćeri" Akademije dramskih umetnosti iz Varšave…

.

FIST: Počeo #Cirkus u Dorćol Platzu

Festival internacionalnog studentskog teatra (FIST) počeo je predstavom domaće produkcije "Sendi bičz of Mars" odigranom u Dorćol Platzu u Beogradu.…

.

Od manjkavosti fakulteta do sjajnih studentskih projekata

Kako studenti reaguju kada shvate da im u školovanju nešto nedostaje? Ponekad nikako, a s vremena na vreme se desi…

.

Besplatne predstave za učenike i studente

Pozorišni festival "Upad", koji je pokrenuo Studentski kulturni centar Novi Sad, biće održan od 31. oktobra do 5. novembra u…

.

Počinje INFANT - pozorišni festival sa jasnom porukom

Jubilarni, pedeseti INFANT – internacionalni festival alternativnog i novog teatra - počinje 1. septembra uvodnom predstavom "Čovjek visine". U izboru…

.

Lekovita predstava za mlade

U Novom Sadu se već neko vreme igra predstava "Buđenje proleća - dečja tragedija", rađena po drami Franka Vedekinda iz…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo