...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Kultura / Pozorište

FIST: Večeras se traži mesto više

25.03.2017.

Sinoć su na Festivalu internacionalnog studentskog teatra (FIST) u Beogradu bile odigrane predstave "Lirove kćeri" Akademije dramskih umetnosti iz Varšave i "Umjetnost imitacije" Akademije umetnosti iz Banjaluke.

.

Lirove kćeri

Predstava "Lirove kćeri" kombinuje više teatarskih formi – dramski teatar, ples, muzički spektakl, koncert. U tim kombinacijama glumice prelaze iz teksta koji je smešten u davno vreme u moderno doba i nazad, tako da su njihove priče vanvremenske. Likovi govore o odnosu sa svojim ocem, kraljom Lirom, kog ne viđaju pa izmaštavaju situacije u kojima su prisni. Tokom predstave videlo se kako izgleda kada tri devojke same sebe vaspitaju, bez dodira sa stvarnim životom.

Akademija umetnosti iz Banjaluke došla je sa predstavom "Umjetnost imitacije". To je scenski kolaž sastavljen od tri različite tematske celine – u prvoj likovi oživljavaju dva remek dela (Kosovka devojka Uroša Predića i Čaša apsinta Edgar Dega), pa improvizuju na temu staračkog doma i na kraju imitiraju poznate muzičke izvođače, kompozicije i pop pesme. Predstava se sjajno uklopila u ovogodišnju temu FIST-a – cirkus – svakodnevice, problema sa kojima se susrećemo, država u kojima živimo.

Recepti rešenja za neke od problema učesnici FIST-a počeli su da spravljaju u FIST kuhinji, odnosno tribinskom programu. Tema prve tribine bila je cenzura u umetnosti i medijima. Uz navođenje primera cenzure, učesnci tribine i publika došli su do zaključka da onaj ko vrši cenzuru to radi iz ogromnog straha za svoj posao ili poziciju. Postavilo se pitanje da li postoji medij na kom umetnici slobodno mogu da se izražavaju i da li je to internet. S obzirom na pojavu botova i internet više nije mesto potpune slobode, rečeno je na tribini.

fist kuhinja 1

Sjajan ambijent za razgovor u Dorćol Platzu

Na narednoj FIST kuhinji biće govora o lokalnim zajednicama između kulturnih industrija i džentrifikacije, danas (subota 25. mart) u 17 sati u Dorćol Platzu.

Još i pre početka Festivala, studenti su s uzbuđenjem govorili o predstavama koje će večeras biti izvedene. Akademija iz Rima dolazi sa predstavom "Farma" – predstava je nastala kao rezultat tromesečnog mizanscenskog pisanja i rada, zasnovana na telesnim i verbalnim improvizacijama. Uz upotrebu tela, zvukova, glasova i slika, "Farma" predstavlja publici "Jezivu farmu" - mesto gde se suprotnosti i razlike između ljudskog i životinjskog izvrću, a potom stapaju u jedno, stvarajući novo, užasavajuće stvorenje – ZVER. Predstavu možete da pogledate u UK "Vuk S. Karadžić" od 19 sati.

Akademija plesa iz Salcburga predstaviće plesnu predstavu "Extesia" u 21 sat u Bitef teatru. "Extesia" je poslednje delo Salzburške eksperimentalne akademije plesa u okviru projekta BODHI. U saradnji sa poznatim internacionalnim plesačima i koreografima Iratce Ansa i Igor Bacovich razvili su ovaj novi komad, čija je premijera bila izvedena u okviru festivala New Faces New Dances u Salzburgu, Austriji, februara 2017.

Ulaz na sve programe FIST-a besplatan je!

J. Ž.

Možda te još zanima:

.

FIST: Počeo #Cirkus u Dorćol Platzu

Festival internacionalnog studentskog teatra (FIST) počeo je predstavom domaće produkcije "Sendi bičz of Mars" odigranom u Dorćol Platzu u Beogradu.…

.

FIST: Ogolićemo cirkus današnjice

Kako to izgleda kada studenti naprave studentski pozorišni festival? Kao cirkus! Tokom četiri dana beogradskog Festivala internacionalnog studentskog teatra očekuju…

.

Od manjkavosti fakulteta do sjajnih studentskih projekata

Kako studenti reaguju kada shvate da im u školovanju nešto nedostaje? Ponekad nikako, a s vremena na vreme se desi…

.

Besplatne predstave za učenike i studente

Pozorišni festival "Upad", koji je pokrenuo Studentski kulturni centar Novi Sad, biće održan od 31. oktobra do 5. novembra u…

.

Počinje INFANT - pozorišni festival sa jasnom porukom

Jubilarni, pedeseti INFANT – internacionalni festival alternativnog i novog teatra - počinje 1. septembra uvodnom predstavom "Čovjek visine". U izboru…

.

Lekovita predstava za mlade

U Novom Sadu se već neko vreme igra predstava "Buđenje proleća - dečja tragedija", rađena po drami Franka Vedekinda iz…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo