.
Trenutno
Music mix by Marko
 Marko Balać
Kultura / Pozorište

FIST: Počeo #Cirkus u Dorćol Platzu

24.03.2017.

Festival internacionalnog studentskog teatra (FIST) počeo je predstavom domaće produkcije "Sendi bičz of Mars" odigranom u Dorćol Platzu u Beogradu. Otvaranje je ispratilo oko 300 studenata, koji su stajali na stolovima i stolicama kako bi uspeli da vide predstavu!

.

Šta se dešava kada u igraonici nestane internet? Ili uopšte nema interneta? Još gore, nestaje i struja, a napolju se dešava neka čudna oluja. "Utopija" i rutina junaka drame "Sendi bičz of Mars" prekinuta je i dolaskom devojke koja traži utočište od nevremena. Obavezno ispratite naredno igranje predstave, jer su situacije apsurdne i urnebesne, a videćete i kako rutina možeu potpunosti da bude preokrenuta pojavljivanjem "vanzemaljca".

Publika je izvirivala, tražila procepe između ljudi kako bi videla samo fragment predstave i taj trud se isplatio, pošto je glumačka ekipa sa Fakulteta dramskih umetnosti sjajno uradila predstavu "Sendi bičz of Mars".

Festival internacionalnog studentskog teatra traje do nedelje 26. marta, a tema ovogodišnjeg FIST-a je cirkus, odnosno kako izgleda naša svakodnevica. Studenti su razmišljali o problemima sa kojima se svakodnevno suočavaju, poput nezaposlenosti, fenomena odliva mozgova, cenzure, letargije mladih i tim temama su odlučili i da se bave tokom ovog festivala.

pacala

Zato i gostujuće predstave odgovaraju na tu temu, ali veoma različitim stilovima. U Kulturnom centru REX gostavala je rumunska studentska trupa sa predstavom "Pakala". To je dinamičan performans, sa predimenzioniranim lutkama i glumcima koji paralelno igraju različite ličnosti. Praćenjem arhaičnog obrasca, kreiran je hrabar spoj tradicionalne muzike i scenografije sa savremenom izvedbom lutkarske igre, gde glumci pored svog glumačkog umeća istovremeno iskazuju i veštinu rukovanja lutkama.

Večeras ćete na Festivalu internacionalnog studentskog teatra moći da pogledate u 19 sati u KC REX—u predstavu "Lirove kćeri", Akademije iz Varšave. Predstava kombinuje više teatarskih formi – dramski teatar, ples, muzički spektakl, koncert. Glumice pevaju savremene hitove, dok oponašaju manire Elizabetanskog doba. Likovi na sceni žive van vremenskih okvira i u fokus se stavlja sama tematika predstave. Takođe, u 20.30h pogledajte predstavu Akademije iz Banjaluke "Umjetnost imitacije". To je scenski kolaž sastavljen od tri različite tematske celine. 'Slika' koja se sastoji od oživljavanja dva remek dela (Kosovka devojka Uroša Predića i Čaša apsinta Edgara Dega), improvizacije na temu 'Starački dom' i imitacija poznatih muzičkih izvođača i kompozicija i pop pesama.

fist program

Danas od 17 sati u Dorćol Platzu počinje i FIST kuhinja, odnosno tribinski program. Okosnica tog programa jeste pitanje kako je umetnost odgovorna za današnje društvo? Prva tribina biće posvećena cenzuri u umetnosti i medijima, a moderiraće je dr Ana Martinoli koja se bavi radio produkcijom.

Ulaz na sve programe FIST-a je besplatan, a satnicu festivala možete da nađete ovde.

J. Ž.

.
Studentski kulturni centar Novi Sad poziva umetnike i organizacije da učestvuju na konkursu za međunarodnu koprodukciju pozorišne…
.
Omladinska organizacija BalkanIDEA Novi Sad organizuje besplatan tromesečni program radionica nazvan "(Ne) Mogu da odglumim". Program…
.
Događaj nazvan "Koprogramiranje 2" biće održan u Svilari u petak 17. maja u 18 časova. Reč je o sastanku grupe aktivnih gledalaca…
Program
Kalendar događaja
Avgust 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?