.
Trenutno
Music mix by Marko
 Marko Balać
Kultura / Knjiga

Knjiga nedelje: "Ulje na vodi", Dubravka Stojanović

25.10.2015.

Novinarka i autorka Peščanika Svetlana Ceca Lukić jedna je od predstavnica naše ženske intelektualne scene koja se u dugoj karijeri oprobala ne samo u novinarstvu i radijskoj i pisanoj reči, već i u izdavaštvu. Peščanik je osim radijske emisije i veb sajta, zaravo i izdavačka kuća, a sa Cecom smo ovog puta razgovarali uparvo o knjigama.

.

Ona poručuje da je veoma važno što pre se posvetiti istraživanju istorije, a posebno one koja je vazana na nas same. Prema njenim rečima, sve ono što se danas dešava u našem društvu ima uzroke u bližoj i daljoj istoriji Srbije, pa je mladim generacijama preporučila da znanja o tome potraže u knjizi "Ulje na vodi" istoričarke Dubravke Stojanović, koju je izdao upravo Peščanik.

Kako je rekla, preporuka ne dolazi samo zbog činjenice da je knjigu izdao Peščanik. "Dubravka poznaje ljude malđe generacije i na jednostavan, da ne kazem popularan način objašnjava sve te punktove i tačke gde su srpski građani i njihovi predstavnici mogli da izaberu drugi put, i zašto smo mi u tim situacijama birali te puteve, a neke druge nismo. To je kao kada je pao Berlinski zid, pa je cela Evropa krenula u jednom pravcu, a mi smo tog momenta došli na raskrsnicu kada smo skrenuli pogrešno. Nekada smo skretali i tamo gde je trebalo i nalazili smo se na strani pobednika, u Prvom i u Drugom ratu, ali su veoma značajne te raskrsnice kada smo skrenuli pogrešno i odlazili na slepi put, koji je neminovno vodio onda u provaliju", kazala je Ceca za O radio.

Ona napominje da su udžbenici istorije i u vreme kada je ona išla u školu pisani sa velikom dozom iskrivljenih činjenica, jer su ih pisali pobednici ili oni koji su bili na vlasti. Tako je i danas, pa preporučuje da život i sva dešavanja u njemu treba pogledati iz više uglova.

 "I ovo što su ta deca učila je užasno iskrivljena slika istorije, to su učili u školi, to su slušali od političara, a to su slušali i od raznih reality zvezda. Zato je bitno da se iz sva četiri ćoška pogleda jedna ista stvar, da neki drugi ljudi imaju drugi pgled na svet, ali da zato ne treba da skočimo za guše i da se podavimo, nego baš daprobamo da se identifikujemo sa drugima i vidimo u lčemu je onda stvar. Zbog čega nas neko toliko mrzi ili je netrpeljiv prema nama. Da vidimo da li ima makar malo razloga za to ili ne", kazala je ona.

Knjiga se može u pdf formatu preuzeti sa sajta Peščanika, a dostupna je i u knjižarama Delfi .

M.L.

.
Ovom letnjom književnom sezonom, utisak je sa plaža, uglavnom dominira Frederik Bakman sa svojim Uveom, Brit Mari i Bakom koja se…
.
Za preporuku čitanja nešto drugačijeg štiva, ove nedelje zadužena je Sajsi Mc koja nam je preporučila je knjigu Viktora Peljevina…
.
Na ovogodišnjem Exitu, tačnije treće večeri, titulu osvajača srca definitivno je odnela ekipa koja stoji iza imena Black Serbs.…
Program
Kalendar događaja
Jul 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
    
Anketa

Da li vidite Srbiju u EU?