.
Trenutno
Music mix by Marko
 Marko Balać
Kultura / Galerija

Muzeji mogu da budu zanimljivi mladima

12.08.2019.

Na međunarodni dan mladih spojiće se nešto što je po svim stereotipima nespojivo, a to su muzej i mladi. U sklopu projekta "Muzej mladih" u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, otvorena je izložba učenika Škole za dizajn "Bogdan Šuput" iz Novog Sada, pod nazivom "Kulturno blago: svet u muzejskom kovčegu".

.

Na izložbi je prikazano tridesetak radova polaznika smerova likovni tehničar i dizajn grafike, inspisiranih pričom o umetnicima iz kolekcije i njihovim delima iz Spomen-zbirke Pavla Beljanskog. Sama postavka u vidu "muzejskog kovčega" osmišljena je u zajedničkom radu kustosa Spomen-zbirke, učenika i dizajnerke postavke Aleksandre Rešnjak Pešić, s idejom aktivnijeg uključivanja mladih u osmišljavanje, realizovanje i promovisanje kulturne ponude svog grada. Jedna od autorki projekta Milica Orlović Čobanov kaže da su uvideli nedostatak publike iz srednjih škola, te su kroz ovaj projekat želeli da to promene i zainteresuju mlade za muzejske institucije.

"Mi smo, kao muzej, uvek negovali saradnju s mladima. Bili smo usmereni na predškolce i osnovce. Prepoznali smo da imamo nedostatak srednjoškolaca. Kada smo razgovarali sa predstavnicima fondacije Novi Sad 2021, došli smo na ideju da naš projekat usmerimo na tu populaciju, od prvog do trećeg razreda srednje škole, gimnazijalce i stručne škole koji će kroz naše aktivnosti biti angažovani da bolje upoznaju muzejsku ponudu grada, da upoznaju kolekciju, život i delo Pavla Beljanskog i da sagledaju šta je značila da otvaranje izložbe 1961. godine", rekla nam je Milica Orlović Čobanov.

muzejmladih2 jpg

Projekat "Muzej mladih" uključuje nekoliko radionica i programa, a izložba je samo jedna od njih. Kako nam je objasnila Milica Orlović Čobanov, ono što širi i utiče na učestvovanje srednjoškolaca u ovakvim događajima jesu upravo saradnici Spomen zbirke. Jedan od primera saradnje je sa teatrom mladih Mišolovka, sa kojim je muzej realizovao pozorišne radionice, a premijera predstave može da se očekuje početkom oktobra.

"Sa udruženjem građanja 'Umivanje' realizovali smo nekoliko radionica za mlade u kojima su imali priliku da daju svoje mišljenje o kolekciji, kroz film. U saradnji sa školom za dizajn došli smo na ideju da kroz njihovu struku realizujemo izložbu. Za njih je posebno organizovano crtanje po originalnim muzejskim eksponatima Ljubice Cuce Sokić, koji su došli u našu kuću nakon njene smrti. Ovo je tek početak. Očekujemo da će u narednom periodu saradnja produbiti, da oni učestvuju u izdavačkoj ediciji, osmišljavanju korica, plakata. Da ih na taj način vežemo za muzejske institucije", kaže Milica.

muzejmladih3 jpg

Ova izložba okupila je mlade umetnike iz srednjih škola koji su dobili priliku da izlože svoje radove u značajnoj kulturnoj instituciji već u svojim srednjoškolskim danima. Jedna od učesnica Sara Odžić objasnila je koliki je značaj koji nosi ova izložba, posebno za mlađu populaciju.

"Razredna nas je dovela, htela da je probamo nešto drugačije, van školskih aktivnosti. Iskreno se nadam da će ova izložba privući mlade koliko je i nas, jer mislim da je potrebno više edukacije što se tiče umetnosti, ona može da upotpuni čoveka", rekla nam je Sara.

Izložba "Kulturno blago: svet u muzejskom kovčegu" biće otvorena do 31. avgusta, a kako su nam rekli organizatori, može doći do produženja na prvu polovinu septembra. Zbog mogućih promena pratite Fejsbuk stranicu Muzej mladih.

S.P.

.
U okviru nedavne PDP konferencije, gost Novog Sada bio je samouki muralista iz Kanade Ben Džonston. Za Oradio je govorio o tome kako…
.
Galerija Matice srpske u okviru redovnog programa za publiku uvodi nova, posebno osmišljena tematska vođenja kroz stalnu postavku…
.
Kulturni centar Novog Sada raspisao je konkurs za učešće na šestom festivalu NOAfest 2019. Tema ovogodišnjeg festivala je "Mlada…
Program
Kalendar događaja
Novembar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?