...
TRENUTNO14:00 - 15:00RetroTips

Društvo

Da li znaš zbog čega danas ne ideš na faks?

11.11.2022.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se u petak 11. novembra. U Srbiji se ovaj praznik obeležava od 2012. godine kao državni, te je svrstan u kalendar kao neradan dan.

 
.

U vagonu, nedaleko od francuskog grada Kompjenja, 11.11. u 11 sati 1918. godine, sile Antante potpisale su sa Nemačkom primirje u Prvom svetskom ratu.

Razgovarali smo sa studentima u Novom Sadu i pitali ih da li znaju (bez "guglanja") šta to obeležavamo danas. Ono što sigurno znaju jeste da danas ne idu na fakultet, ali im razlog uglavnom nije poznat. Najčešći odgovor bio je  "ne znam", pored toga i "nešto za Drugi svetski rat", ali se provukao i po koji tačan odgovor.

Prvi svetski rat započeo je 28. jula 1914. godine, kada je Austorougarska objavila rat Srbiji. Sam povod za izbijanje rata bio je atentant Gavrila Principa na austorugarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda i njegovu suprugu vojvotknjigu Sofiju u Sarajevu, podseća istoričar Vladimir Barović.

sarajveski atentat

"Taj atentat je bio povod, a uzroci su bili dublji. Činjenica je da je šest do sedam meseci, pre nego što je izbio Prvi svetski rat, načelnik generalštaba Austrougarske monarhije tražio, ako se ne varam, osam ili devet puta da se napadne Srbija. Takozvani preventivni napad. Tako da je tu bilo dosta animoziteta, kao i oko ankesije Bosne i Hercegovine 1908. godine i mnogih drugih stvari", ističe Barović.

Ovaj rat vodila su dva velika saveza. Centralne sile činile su Austrougarska, Nemačka, Tuska, Bugarska i u početku Italija. Saveznice ili sile Antante, bile su Srbija, Rusija, Francuska, Velika Britanija, Japan i mnoge druge zemlje. Do samog kraja rata, od evropskih država, jedino su Holandija, Švajcarska, Španija i skandinavske zemlje zadržale svoju neutralnost.

Natalijina ramonda je cvet koji predstavlja simbol ovog rata. On raste na istoku Srbije i na Kajmakčalanu. Na ovoj planini, srpska vojska je pod komandom vojvode Živojina Mišića vodila borbu protiv Bugrske za oslobođenje Solunskog fronta. Kako kaže istoričar Predrag Bajić, vojska Kraljevine Srbije je u završetku rata odigrala mnogo veću ulogu probojem tog fronta nego što su mnogi istoričari voljni da priznaju. 

Natalijina ramonda

"Možda je malo preterano reći ono što je u svom pismu bugraskom caru rekao nemački car Vilhem II da je najmanja vojska u ovom ratu sama rešila rat, misleći na srpsku. Operativno, vojnički, Prvi svetski rat završen je probojem Solunskog fronta", zaključuje Bajić.

Pored Solunskog fronta, sile su se sukobile i na Istočnom, Zapadnom, Balkanskom i Italijanskom frontu. U ratu je poginulo ili bilo ranjeno više od 35 miliona vojnika i civila, a brojne zemlje su materijalno i ekonomski bile razorene.

Povodom proslave primirja, za sve mlade koji žele da se prisete lekcija iz istorije, Muzej Vojvodine će biti otvoren od 11 do 18 časova.

D. Predin

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Stipendija za umetnički boravak na Korzici

Francuski institut u Srbiji i Fondacija Univerziteta Korzika zajedno finansiraju umetničku stipendiju za dvomesečni boravak na Korzici namenjenu studentima zainteresovanim…

.

Nit Za Bit: Dubravka Stojanović, istoričarka

Narodu treba tata    "Od kraja 19. veka do danas mi nikada nismo znali kakvo je političko opredeljenje Srbije. Tačnije,…

.

Lufthansa: Klupski nastupi su stvarniji

Šestočlani bend Lufthansa, osnovan 2020. godine u Severnoj Makedoniji, već je postao značajan akter na regionalnoj muzičkoj sceni. Sastav čine…

.

Luka Rajić: Putovanje kroz kreativni proces

Debitantski album "Deca novog milenijuma" Luke Rajića, jednog od najperspektivnijih pop kantautora i izvođača na regionalnoj muzičkoj sceni, izlazi u…

.

Preko EU kornera lakše do besplatnih putovanja!

Mladi ste i želite da putujete ali nemate novca- ništa zato! Postoje brojne mogućnosti u okviru različitih evropskih inicijativa i…

.

Priča o preživljavanju: od gradskog života do šumske jurte

Boravak u prirodi, van naseljenog mesta i svih pogodonosti koje pruža urbani život, verovatno je nešto o čemu mnogi od…

  • 13:40 Prava stvar
  • 13:50 Leto na O radiju
  • 14:00 RetroTips
  • 15:00 Leto na O radiju
  • 15:10 Pesma dana

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo