.
Trenutno
Reinženjering
 Vladimir Kozbašić
Kultura / Galerija

Galerija Matice srpske slavi 60. rođendan

31.05.2018.

Galerija Matice srpske smeštena je na Trgu galerija već 60 godina. Proslavu rođendana prirediće u petak 1. juna od 18:30h. Program je namenjen deci i mladima, a planirano je da traje do 22 časa. 

.

Događaj će posebno obeležiti prikazivanje prve postavke u okviru projekta "Park skulptura", koji ima za cilj prostorno uređenje parka i kreiranje novog javnog umetničkog prostora u kojem bi se izlagala vajarska dela domaćih i stranih umetnika.

Tokom večeri posetioci će moći da uživaju u raznovrsnom programu. Prvih sat vremena namenjeno je dečijoj publici, za koju će biti priređeno izvođenje opere "Priča duga o četiri druga" i nastup hora "Zvončići". 

Sledi otvaranje izložbe tri generacije: dece iz Predškolske ustanove "Radosno detinjstvo", učenika Srednje škole za dizajn "Bogdan Šuput" i studenata Departmana za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu. Sve tri izložbe rezultat su različitih projekata Galerije sa decom i mladima iz tih institucija. 

Srednjoškolci će se predstaviti izložbom "Od kopije do originala", koja obuhvata kopije umetničkih dela iz stalne postavke Galerije Matice srpske. Izložba studenata "Novi Trg galerija" predstaviće idejne projekte, koji na kreativan i inovativan način uobličavaju izgled budućeg Parka skulptura.

Organizatori najavljuju i koncert sastava Jazz Combinat u 20 časova.

plakat60 jpg

Zahvaljujući tituli Novog Sada – Evropske prestonice kulture 2021, u narednih nekoliko godina park i plato na Trgu galerija dobiće nove sadržaje. Simbolično, u 20:21 h biće svečano otkrivena tri vajarska dela iz kolekcija Galerije Matice srpske, Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Likovne galerije Poklon-zbirke Rajka Mamuzića, koja će tokom godine biti izlivena u bronzi i postavljena na adekvatnim postamentima u park kao prve skulpture u budućem Parku skulptura.

Program je realizovan u saradnji sa Fondacijom "Novi Sad 2021", koja želi da podseti sve generacije na Trg galerija kao značajno kulturno mesto u našem gradu. Skulpturama, parternim uređenjem prostora Trga, postavljanjem klupa i dizajniranim osvetljenjem, Park će postati javni prostor za umetnički predah i uživanje u  centru grada.

J. G.

.
Svakog vikenda, do prve polovine januara, u okviru izložbe "Percepcija. Žena po meri društva", Galerija Matice srpske organizuje…
.
Master student slikarstva Rade Tepavčević održao je svoju devetu samostalnu izložbu "Tattoo" u prostoru Šok zadruge 2, a nova…
.
Izložba "Maison Barilli: Belgrade/New York" biće otvorena u četvrtak 6. septembra u 19 časova u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog.…
Program
Kalendar događaja
Decembar 2018.
PonUtoSreČetPetSubNed
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
      
Anketa

Da li vas hvata potrošačka groznica  pred praznike?