.
Trenutno
Music mix by Marko
 Marko Balać
Kultura / Film

Bićemo prvaci sveta – o košarci i optimizmu

28.02.2015.

   Tema filma jeste sportska i on govori o osvajanju medalje, ali sve ostalo u ovom filmu je mnogo manje sport, a više povratak pravim vrednostima.

.

   Film Darka Bajića “Bićemo prvaci sveta” premijerno je prikazan, prvo u Beogradu, pa u Novom Sadu, i nakon ove dve posebne projekcije počeo je redovno da se prikazuje u svim bioskopima u Srbiji. Na projekciji u Novom Sadu bili su glumci, kao i deo ekipe koja je učestvovala u snimanju ovog filma, a ovakvi događaji ponekad liče na ono što viđamo na televiziji – fanovi ispred bioskopa čekaju autograme i fotografisanje sa glumcima i prepuna velika sala novosadske Arene Cineplex.

   Prema rečima reditelja Bajića, film govori o prvim usponima i padovima košarke, našeg najtrofijenijeg sporta, ali mu nije bila namera da njime izazove nostalgiju, već da gledaoce podseti na prave vrednosti koje nam danas možda nedostaju.

   “Tema filma jeste sportska i on govori o osvajanju medalje, ali sve ostalo u ovom filmu je mnogo manje sport, a mnogo više nešto što je pitanje povratka vrednostima. Da se vratimo nazad, ne radi nostalgije, već upravo da bi se naučili da cenimo i poštujemo određene vredosti, da ih se setimo i počnemo da razmišljamo o tome da je Jugoslavija deo istorije Srbije, kao što je deo istorije Hrvatske i svih ostalih zemalja koje su bile zajedno”, rekao je Bajić za O radio i dodao da treba da se setimo da zajedno možemo mnogo više da postignemo.

   “To ‘zajedno’ nije poziv na stvaraje nove Jugoslavije, nego zajedništvo u smislu da je ta Jugoslavija, koja je tada postojala, funkcionisala i bila stvorena, bila nekakva preteča Evrope”, zaključio je Bajić.

   Jednog od najzaslužnijih za utemeljenje jugoslovenske košarke, Nebojšu Popovića, igrao je debitant na filmu Strahinja Blažić. I za njega ovo ostvarenje predstavlja promociju vrednosti koje mladi danas ne prepoznaju. ž

   “Ovaj film i jeste film koji slavi mladost i neka lepša vremena. U vezi je sa načinom življenja i odnosom prema životu. Film pleni optimizmom, entuzijazmom, obnovom i radošću života, koji se danas kod nas naziru samo u česticama”, kazao je Strahinja.

   Marko Janketić je igrao profesora Acu Nikolića, jednu od najdominantnijih košarkaških figura u našoj istoriji. Svoj lik Marko je gradio na osnovu starih snimaka, ali više po glumačkom osećaju, pogotovo zato što je, kako kaže, imao prilike da upozna i njegovu porodicu i bliske ljude.

   “Tu su bili njegovi prijatelji sa kojima sam pričao i imao priliku da upoznam. Takođe, upoznao sam i njegovu porodicu. Moj lik je zapravo zbir svih tih informacija, zajedno sa scenarijom i u saradnji sa rediteljem sam se potrudio da napravim svoju ideju o tome ko je bio Aleksandar Nikolić. Nisam se trudio da pravim imitaciju. Mislim da bi to bilo pogrešno, naročito zato što sam uglavnom imao snimke kada je već bio stariji”, kazao je Marko Janketić.

   Za sve koji žele da pogledaju ovo novo domaće filmsko ostvarenje, prava adresa je repretoar novosadske Arene Cineplex, a pošto je redakcija O radija odgledala film, složili smo se da je atmosfera koju odaje zapravo veoma slična filmu “Montevideo”, samo što je u pitanju drugi sport.

Petar Klaić i Maja Leđenac
.
Japansko srpski festival filma šesti put je ove godine u Beogradu spojio te dve kulture, a potom je, po prvi put, ovaj festival održan…
.
Filmski front: Međunarodni festival kratkometražnog filma biće održan od 24. do 27. oktobra u bioskopskoj sali Kulturnog centra…
.
Filmski festival Cinema City pokrenuo je Miloš Ignjatović sada već davne 2007. godine i zajedno sa svojim timom ljudi stigao do…
Program
Kalendar događaja
Novembar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?