...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Kultura / Film

Bićemo prvaci sveta – o košarci i optimizmu

28.02.2015.

   Tema filma jeste sportska i on govori o osvajanju medalje, ali sve ostalo u ovom filmu je mnogo manje sport, a više povratak pravim vrednostima.

.

   Film Darka Bajića “Bićemo prvaci sveta” premijerno je prikazan, prvo u Beogradu, pa u Novom Sadu, i nakon ove dve posebne projekcije počeo je redovno da se prikazuje u svim bioskopima u Srbiji. Na projekciji u Novom Sadu bili su glumci, kao i deo ekipe koja je učestvovala u snimanju ovog filma, a ovakvi događaji ponekad liče na ono što viđamo na televiziji – fanovi ispred bioskopa čekaju autograme i fotografisanje sa glumcima i prepuna velika sala novosadske Arene Cineplex.

   Prema rečima reditelja Bajića, film govori o prvim usponima i padovima košarke, našeg najtrofijenijeg sporta, ali mu nije bila namera da njime izazove nostalgiju, već da gledaoce podseti na prave vrednosti koje nam danas možda nedostaju.

   “Tema filma jeste sportska i on govori o osvajanju medalje, ali sve ostalo u ovom filmu je mnogo manje sport, a mnogo više nešto što je pitanje povratka vrednostima. Da se vratimo nazad, ne radi nostalgije, već upravo da bi se naučili da cenimo i poštujemo određene vredosti, da ih se setimo i počnemo da razmišljamo o tome da je Jugoslavija deo istorije Srbije, kao što je deo istorije Hrvatske i svih ostalih zemalja koje su bile zajedno”, rekao je Bajić za O radio i dodao da treba da se setimo da zajedno možemo mnogo više da postignemo.

   “To ‘zajedno’ nije poziv na stvaraje nove Jugoslavije, nego zajedništvo u smislu da je ta Jugoslavija, koja je tada postojala, funkcionisala i bila stvorena, bila nekakva preteča Evrope”, zaključio je Bajić.

   Jednog od najzaslužnijih za utemeljenje jugoslovenske košarke, Nebojšu Popovića, igrao je debitant na filmu Strahinja Blažić. I za njega ovo ostvarenje predstavlja promociju vrednosti koje mladi danas ne prepoznaju. ž

   “Ovaj film i jeste film koji slavi mladost i neka lepša vremena. U vezi je sa načinom življenja i odnosom prema životu. Film pleni optimizmom, entuzijazmom, obnovom i radošću života, koji se danas kod nas naziru samo u česticama”, kazao je Strahinja.

   Marko Janketić je igrao profesora Acu Nikolića, jednu od najdominantnijih košarkaških figura u našoj istoriji. Svoj lik Marko je gradio na osnovu starih snimaka, ali više po glumačkom osećaju, pogotovo zato što je, kako kaže, imao prilike da upozna i njegovu porodicu i bliske ljude.

   “Tu su bili njegovi prijatelji sa kojima sam pričao i imao priliku da upoznam. Takođe, upoznao sam i njegovu porodicu. Moj lik je zapravo zbir svih tih informacija, zajedno sa scenarijom i u saradnji sa rediteljem sam se potrudio da napravim svoju ideju o tome ko je bio Aleksandar Nikolić. Nisam se trudio da pravim imitaciju. Mislim da bi to bilo pogrešno, naročito zato što sam uglavnom imao snimke kada je već bio stariji”, kazao je Marko Janketić.

   Za sve koji žele da pogledaju ovo novo domaće filmsko ostvarenje, prava adresa je repretoar novosadske Arene Cineplex, a pošto je redakcija O radija odgledala film, složili smo se da je atmosfera koju odaje zapravo veoma slična filmu “Montevideo”, samo što je u pitanju drugi sport.

Petar Klaić i Maja Leđenac




Možda te još zanima:

.

FILMOSKOP: BIĆEMO PRVACI SVETA

Dva sata u reketu (Ocena: 6/10)

.

Najbolji tekbol igra se u Novom Sadu

Da li ste ikada čuli za sport koji se zove tekbol? Znate li da su baš u tom sportu dvojica…

.

Hearthstone igrače pronađite na Fejsu

Na našem sajtu možete čitati tekst o igri Hearthstone i momcima iz Srbije koji igraju tu igru toliko dobro da…

.

Novosađani šampioni u basketu 3 na 3

Basketaški tim Novi Sad Al Wahda još jednom je trijumfovao i postao jedini tim na svetu koji je dva puta…

.

Srpski vaterpolisti su prvaci sveta

Vaterpolo reprezentacija Srbija osvojila je titulu prvaka sveta na šampionatu u Kazanju, pošto je u finalu savladala Hrvatsku sa 11:4.

.

Kosanović: titulu posvećujem ocu

"Bio sam iznenađen Beogradom. Tako nešto sam video samo u narodnooslobodilačkim filmovima, kada vas neko čeka, a vi dolazite na…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo