...
TRENUTNO19:45 - 20:00Prava stvar

Društvo / Zdravlje

Petar Klaić dobitnik nagrade za etičko izveštavanje o mentalnom zdravlju

20.10.2023.

Novinar i voditelj Oradija Petar Klaić dobitnik je ovogodišnje nagrade za etičko izveštavanje o mentalnom zdravlju, u kategoriji radio prilog/podkast, po oceni stručnog žirija. Nagrade se dodeljuju u okviru Festivala mentalnog zdravlja i programa "Pripazi na klik. Pripazi na ton". Nagrađeni podkast našeg kolege nosi naziv "Bipolarni svet Elene Dudok".

.

Prema rečima žirija Petrov, podkast se bavi problemom bipolarnosti i otvoreno progovara o poteškoćama sa kojima se susreću mladi, a kojima se u društvu i dalje retko pridaje značaj. Navedeno je i da je važno što se skreće pažnja na prepreke na koje pacijenti nailaze u državnim psihijatrisjkim ustanovama, te koliko je za proces lečenja preko potrebno blagovremeno uspostavljanje dijagnoze. Podkast problematizuje i odnos društva i sistema prema osobama koje su drugačije. 

U kategoriji Tekst/portal nagradu je dobila Maja Savić iz Magločistača, za tekst "Svedočenje bivše radnice staromoravičkog "Otthona": Generalno, strašno i nehumano jeste". U kategoriji TV prilog nagradu je dobila takođe naša koleginica sa Radio Televizije Vojvodine Ljubica Balać, za emisiju "Život u rukama".

petarklaićnagrada1

Rad koji se istakao u odnosu na druge, po pitanju forme i po pitanju optimizma i vere u bolji svet je kratki film Antika, autora Žolta Hercega, Pannon RTV. Ova priča dobila je posebno priznanje žirija. 

Nagradu mladih za etičko izveštavanje o mentalnom zdravlju dobio je Aleksandar Đokić, a za tekst "Deci iz Ribnikara potreban osećaj sigurnosti", portal Mladi. 

Nagrađenu epizodu podkasta "Radio grafiti" poslušajte ovde:

J.B.

Foto: Oradio

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Desetine država u SAD tužile Metu, zbog ugrožavanja mentalnog zdravlja mladih

Desetine američkih država tužile su Metu i Instagram, koji je u vlasništvu te kompanije, zato što - kako se navodi…

.

Razvijeno ili nerazvijeno društvo, stigma o mentalnom zdravlju postoji

Postoji izreka koja kaže rođen/a je pod srećnom zvezdom. Da li ta srećna zvezda može biti određena država, neko društvo…

.

Pisanje može pozitivno da utiče na mentalno zdravlje

Poslednjih godina sve je više mladih koji imaju problem sa mentalnim zdravljem. Istraživanje Krovne organizacije mladih Srbije iz 2021. godine…

.

Panel diskusija “Bez straha”

Studentska organizacija SEFA sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu organizuje panel diskusiju "Bez straha" koja se bavi temom mentalnog zdravlja.

.

"Sazvežđe podrške": pomoć mladima u očuvanju mentalnog zdravlja

Rezultati istraživanja "Mentalno zdravlje u Srbiji: procena potreba, faktora rizika i barijera u dobijanju stručne podrške", sprovedenog u martu 2022.…

.

Prijava za zelene razgovore

Beogradska otvorena škola nastavlja seriju Zelenih razgovora, tematskih diskusija o zaštiti životne sredine i klimatskih promena. Ovog puta organizuju događaj…

  • 19:20 Tehnologija
  • 19:30 Pesma dana
  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Radio Gruvanje
  • 21:00 Music mix by Anja

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo