...
TRENUTNO22:00 - 00:00DiskOradio

Društvo / Zdravlje

Petar Klaić dobitnik nagrade za etičko izveštavanje o mentalnom zdravlju

20.10.2023.

Novinar i voditelj Oradija Petar Klaić dobitnik je ovogodišnje nagrade za etičko izveštavanje o mentalnom zdravlju, u kategoriji radio prilog/podkast, po oceni stručnog žirija. Nagrade se dodeljuju u okviru Festivala mentalnog zdravlja i programa "Pripazi na klik. Pripazi na ton". Nagrađeni podkast našeg kolege nosi naziv "Bipolarni svet Elene Dudok".

.

Prema rečima žirija Petrov, podkast se bavi problemom bipolarnosti i otvoreno progovara o poteškoćama sa kojima se susreću mladi, a kojima se u društvu i dalje retko pridaje značaj. Navedeno je i da je važno što se skreće pažnja na prepreke na koje pacijenti nailaze u državnim psihijatrisjkim ustanovama, te koliko je za proces lečenja preko potrebno blagovremeno uspostavljanje dijagnoze. Podkast problematizuje i odnos društva i sistema prema osobama koje su drugačije. 

U kategoriji Tekst/portal nagradu je dobila Maja Savić iz Magločistača, za tekst "Svedočenje bivše radnice staromoravičkog "Otthona": Generalno, strašno i nehumano jeste". U kategoriji TV prilog nagradu je dobila takođe naša koleginica sa Radio Televizije Vojvodine Ljubica Balać, za emisiju "Život u rukama".

petarklaićnagrada1

Rad koji se istakao u odnosu na druge, po pitanju forme i po pitanju optimizma i vere u bolji svet je kratki film Antika, autora Žolta Hercega, Pannon RTV. Ova priča dobila je posebno priznanje žirija. 

Nagradu mladih za etičko izveštavanje o mentalnom zdravlju dobio je Aleksandar Đokić, a za tekst "Deci iz Ribnikara potreban osećaj sigurnosti", portal Mladi. 

Nagrađenu epizodu podkasta "Radio grafiti" poslušajte ovde:

J.B.

Foto: Oradio

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Toksična pozitivnost ugrožava našu emocionalnu otpornost

Da li je čaša polupuna ili poluprazna? Ili je možda sa čašom sve u redu, bez obzira na to koliko…

.

Strah od napuštanja je u temelju people pleasing ponašanja

"People pleaser" je osoba koja potrebe drugih stavlja ispred svojih. Prilagođava se drugima i često se smatra osobom koja je…

.

Anketa o mentalnom zdravlju mladih

O mentalnom zdravlju podjednako moramo da brinemo kao i o fizičkom. Bečejsko udruženje mladih zato sprovodi anketu o stavovima mladih na…

.

Samoubistvo je odraz nemoći da se prevaziđe velika bol

Tragična vest o gašenju dva dečija života i samoubistvu dve mlade osobe u Novom Sadu, na žalost, ponovo nas je…

.

Desetine država u SAD tužile Metu, zbog ugrožavanja mentalnog zdravlja mladih

Desetine američkih država tužile su Metu i Instagram, koji je u vlasništvu te kompanije, zato što - kako se navodi…

.

Besplatna vakcina protiv HPV-a za studente od 19 do 26 godina

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad obavestio je studente da će u toj ustanovi biti omogućena besplatna vakcinacija za…

  • 15:00 Vaš DJ sat
  • 16:00 Music mix by Anja
  • 22:00 DiskOradio

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo