.
Trenutno
Music Mix by Bea
 Beata Kovač Božović
Društvo / Zdravlje

Energetska pića (ne)poboljšavaju pamćenje

18.02.2016.

Tokom ispitnih rokova, studenti neretko posežu za različitim metodama kako bi održali koncentraciju i budnost nad knjigom. Najveći broj njih će se osloniti na kafu, ali sve su popularnija i energetska pića, kao i razni preparati koji, barem tako tvrde studenti, poboljšavaju pažnju i pamćenje.

.

Vreme ispitnih rokova mnogim studentima može biti veoma mučno, a pogotovo kada se ispiti nagomilaju i kada je potrebno mnogo stvari naučiti za kratako vreme. Upravo iz tog razloga pojedini studenti posežu za određenim stimulansima.

"To su najčešće preparati na bazi biljaka, na bazi žen šena, ginka, rodioreloze, postoje neki kombinovani multivitaminski preparati i vitamini neki, aminokiseline, ujedno ti preparati predstavljaju kombinovane preparate za imunitet", kaže Milica Petković, farmaceut.

Međutim, sa tim preparatima takođe treba biti oprezan. Nije svaka pilula za svakoga, a mogu da se pojave i određena neželjena dejstva, poput nesanice, glavobolje, krvarenja i alergijske reakcije.

U Savetovalištu za mentalno zdravlje pri Zavodu za zdravstvenu zaštitu studenata, kažu da studenti uglavnom pate od dekoncentracije usled nedostatka motivacije i interesovanja. Tamo im pomažu da povrate normalan ritam spavanja, jer je higijena sna vrlo bitan faktor za uspešno učenje.

Stručnjaci tvrde da se pomoću tableta za koncentraciju može postići samo određeni psihološki efekat. Za učenje su važni motivacija, odgovarajući metod i tehnike učenja, a ne stimulativna sredstva.

Izvor: RTV

.
Da je Dunav zagađen fekalijama nije nova informacija, ali bi činjenica da je najviše zagađen na našem delu toka, uz one u Rumuniji…
.
"Ne želim nikoga da opteretim". Ova rečenica glavni je izgovor zbog kojeg ljudi izbegavaju da se obrate za pomoć kada se osećaju…
.
Evropa trenutno proživljava porast broje slučajeva sifilisa čemu su, između ostalog, doprinele i aplikacije za pronalaženje partnera…
Program
Kalendar događaja
Septembar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
      
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
      
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?