...
TRENUTNO12:00 - 13:00Za i protiv

Društvo / Zdravlje

Energetska pića (ne)poboljšavaju pamćenje

18.02.2016.

Tokom ispitnih rokova, studenti neretko posežu za različitim metodama kako bi održali koncentraciju i budnost nad knjigom. Najveći broj njih će se osloniti na kafu, ali sve su popularnija i energetska pića, kao i razni preparati koji, barem tako tvrde studenti, poboljšavaju pažnju i pamćenje.

.

Vreme ispitnih rokova mnogim studentima može biti veoma mučno, a pogotovo kada se ispiti nagomilaju i kada je potrebno mnogo stvari naučiti za kratako vreme. Upravo iz tog razloga pojedini studenti posežu za određenim stimulansima.

"To su najčešće preparati na bazi biljaka, na bazi žen šena, ginka, rodioreloze, postoje neki kombinovani multivitaminski preparati i vitamini neki, aminokiseline, ujedno ti preparati predstavljaju kombinovane preparate za imunitet", kaže Milica Petković, farmaceut.

Međutim, sa tim preparatima takođe treba biti oprezan. Nije svaka pilula za svakoga, a mogu da se pojave i određena neželjena dejstva, poput nesanice, glavobolje, krvarenja i alergijske reakcije.

U Savetovalištu za mentalno zdravlje pri Zavodu za zdravstvenu zaštitu studenata, kažu da studenti uglavnom pate od dekoncentracije usled nedostatka motivacije i interesovanja. Tamo im pomažu da povrate normalan ritam spavanja, jer je higijena sna vrlo bitan faktor za uspešno učenje.

Stručnjaci tvrde da se pomoću tableta za koncentraciju može postići samo određeni psihološki efekat. Za učenje su važni motivacija, odgovarajući metod i tehnike učenja, a ne stimulativna sredstva.

Izvor: RTV

Možda te još zanima:

.

Bez dodatnih rokova za studente koji se odluče za Work & Travel

Sve je veći broj studenata koji se opredeljuju  za rad u Americi u periodu od maja do oktobra preko Work…

.

Učenje na efikasniji način

Biti večiti kampanjac, čini se, nepopravljiva je kategorija. Spremanje ispita veče pre, postala je svakodnevica za mnoge studente. Ni u…

.

Telefon - glavni neprijatelj u ispitnom roku

Da li vam se dešavalo da, kada treba puno da učite za ispitni rok, uhvatite sebe kako na Instagramu prelistavate na…

.

Oni koji uče dva meseca pred ispit ipak postoje!

Svakom studentu je na reč januar prva asocijacija ispitni rok i kako uklopiti praznike i odmaranje sa gomilom ispita koje…

.

Septembarski rok samo što nije

Ispitni rok je verovatno poslednja stvar koja je studentima u glavi na avgustovskih 36 stepeni. Međutim, kako nam je do…

.

Junski rok najstresniji

Svako ko ide na fakultet ili provodi vreme sa nekim ko studira zna koliko mesec jun može da bude naporan. …

  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Za i protiv
  • 13:00 RetroTips
  • 14:00 Eko linija

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo