...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Društvo / Obrazovanje

Telefon - glavni neprijatelj u ispitnom roku

21.01.2020.

Da li vam se dešavalo da, kada treba puno da učite za ispitni rok, uhvatite sebe kako na Instagramu prelistavate na koji način možete samostalno da ofarbate kuću, napravite lazanje, ili pak gledate šta to radi tamo neki toatalno vama nepoznat lik? Sve najnebitnije stvari na ovom svetu u tim trenucima postaju prezanimljive. Gotovo da svaki student ima svoj način kako da odoli tim raznim iskušenjima tokom spremanja ispita.

.

Da je veoma teško odoleti telefonu tokom ispitnog roka potvrđuje i Mirjana, studentkinja FTN-a, koja kaže da joj je u tim trenucima svaka stvar na društvenim mrežama mnogo zanimljivija nego učenje.

"S obzirom na to da nemam dobru organizaciju i da nemam koncentraciju kada je učenje u pitanju, veliku pepreku mi predstavlja telefon koji je stalno uz mene i koji ne znam da odložim kada je potrebno. Svako malo proveravam šta se novo dešava na društvenim mrežama, iako za to lično nemam potrebu, tad odjednom postane zanimljivo kao i sve drugo", objašnjava Mirjana. 

Ovaj problem ima i student Filozofskog fakulteta Miloš, koji je, međutim, našao rešenje u tome da deaktivira sve društvene mreže. Kako kaže, dobra atmosfera u sobi za učenje, kao i ugašen Instagram jedini su uspešan recept za ispitni rok.

"Zbog obaveza preko dana, navikao sam da učim uveče i uglavnom to radim u svojoj sobi. Počne tako što prvo pospremim svoju sobu, skuvam kafu, ugasim televizor, pustim neku laganu muziku na laptopu, i gledam da isključim mobilni telefon. Takođe, društvene mreže deaktiviram tokom ispitnog roka, jer one oduzimaju mnogo pažnje, ali i mnogo vremena", kaže Miloš.

telefon jpg

Katarina, takođe studentkinja Filozofskog fakulteta, našla je svoj način kako da pobedi ovaj problem. Iako ne koristi obično Instagram i Fejsbuk, u ovom periodu joj oni postanu neverovatno zanimljivi, međutim, razvila je taktiku kako da uprkos tome poboljša koncentraciju.

"Telefon i društvene mreže, koje ja inače ne korstim, u tim momentima postanu neverovatno zanimljive i onda sa tim moram da se borim tako što ugasim internet, ugasim telefon, odnesem ga u drugu prostoriju, zatvorim se, pustim neku laganu instrumentalnu muziku, uglavnom džez, napravim nešto za jelo i onda krenem da učim", kaže Katarina.

Izgleda da smo toliko zaraženi telefonom, da je jedino rešenje da se od njega fizički odvojimo, ili pak da deaktiviramo sve društvene mreže. Koji god da je vaš recept, mi vam želimo svu sreću u ovom roku i slušamo se u nekoj od vaših narednih pauza od učenja.

M. M.

Možda te još zanima:

.

Saveti za uspešno učenje

U okviru vebinara „Saveti za uspešno učenje”, učenici osnovnih i srednjih škola imaće priliku da saznaju šta je sve potrebno…

.

Nauči sve što te zanima o HR sektoru

Ukoliko niste potpuno sigurni šta sve podrazumevaju poslovi u HR sektoru, ali vas inspiriše rad sa ljudima i vidite sebe kao…

.

Upoznajte studenta generacije Univerziteta u Novom Sadu

Univerzitet u Novom Sadu proglasio je diplomca studija medicine Dragana Turnjanina za studenta generacije u 2022. godini.

.

Neformalno obrazovanje postaje standard

Koliko puta ste do sada čuli mantru o tome kako je važno da tokom života steknete što više poslovnih veština?…

.

Da li veštačka inteligencija već bolje čita sa usana od ljudi?

Studija iz 2009. godine pokazala je kako smo u proseku sposobni da sa usana čitamo samo sa nekih 20 procenata…

.

Redovno ili kampanjski, učiti se mora

Ispitni rokovi na fakultetima su u punom jeku i borba studenata za uslov ili budžet je velika. Potreba za učenjem…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo